Гонзо обеща до две години да имаме национален отбор за гордост

OFFNews 28 март 2023 в 20:27 1619 1

Георги Иванов - Гонзо

Снимка Официален сайт на Локомотив Пловдив

Гонзо е убеден, че се работи правилно и резултатите няма да закъснеят

Техническият директор на БФС Георги Иванов-Гонзо говори обстойно при завръщането в София след загубата с 0:3 от Унгария в европейските квалификации в понеделник. Това беше второ поражение за "лъвовете" след загубата от Черна гора в Разград и на практика България загуби шансове за класиране.

Той коментира конкретната среща, а освен това и цялостната ситуация в група G. Сърбия и унгарците пък се затвърдиха като лидери след резултатите снощи и ще спорят за първото място.

"Ако чисто теоретично говорим, все още имаме шансове. Но има отбори – особено Унгария, която превъзхожда с едно ниво нашия отбор. За какво ще се борим до края? Борим се да станем първи. Сега, трябва да гледаме реално. Имаме млади футболисти, от които в момента изграждаме отбор. Напрежението при тях е по-голямо. Вчера не беше Унгария, която е била преди 15 години.

Видяхме футболисти, които са над средното европейско ниво. Не случайно играят в такива европейски отбори и беше много трудно за нашата защита да отговори на тяхната скорост. Има върху какво да работим. Не трябва да забравяме, че липсват футболисти – Антон Недялков, Петко Христов – който не можа да играе вчера. Сега да не ги изброявам – Илиан Стефанов, Доминик Янков. За нашия отбор, това са четири човека, които липсват. Целта е да изградим отбор. Ние знаем по какъв път сме тръгнали. Той е тежък. Знаем колко е труден. Сигурно има много хора, които ще критикуват. Но съм убеден, че след две години ние ще имаме отбор, с който да се гордеем", започна Георги Иванов.

На въпрос дали не се рискува прекалено много с рязкото подмладяване, резултат от което е нула точки и нула отбелязани гола в двата официални мача, легендата на Левски и Локомотив (Пд) заяви: "Аз не съм видял някой да е успял в живота без да рискува. Някой трябва да направи крачката, но ние знаем къде е бъдещето. Трябва да изминем този път, за да можем да имаме бъдеще в българския футбол. Трябва много неща да се променят. Самите президенти на клубове да погледнат на общото благо, към успеха на България. Защото виждаме, че все по-малко български футболисти играят, все по-малко млади се налагат. Това са неща, които наистина влияят. Ние нямаме като Бразилия 20 милиона футболисти, а имаме определен брой. И когато те не играят, не са на нужното ниво, смятам това е проблем за българския футбол".

Веднага след мача много се акцентира от самия селекционер Кърстаич, че българските футболисти изостават в скоростта. И кой носи отговорност за това – клубовете или самият национален треньор.

"Смятате ли, че националният селекционер ще вдигне за три дни лагер скоростта на играчите? Просто в клубовете се работи по такъв начин. В българското първенство се играе бавен футбол и той се пренася в националния отбор. Виждаме, че за да бъдеш на средно европейско ниво – какъвто е отборът на Унгария, трябва да имаш скорост, техника на скорост, да си здрав, мощен, експлозивен. Това са все качества, които самите клубове трябва да развиват в техните футболисти. Ние сме доволни от всички, натрупахме нужния опит, видяхме някои млади футболисти като един Коко Илиев, който показа добри игри за 18-годишно момче. Но смятам, че това е бъдещето, това е пътят, по който сме поели и няма да се откажем. Положителното е, че видяхме много млади футболисти, които показаха качества.

Ние в елитния юношески футбол направихме доста неща, променяме доста неща, но те ще дадат резултат след 3-4 години. За момента това са футболистите. Но искам да кажа, че имаме хора, които след 2 или 3 години ще бъдат на топ-ниво. И мога да спомена имена – Димо Кръстев от Фиорентина, Мартин Георгиев от Барселона и един футболист, който играе в Бенфика. След 2-3 години, когато тези хора влязат в националния отбор, ще изглеждаме вече по различен начин. Само трябва да погледнем колко футболисти от нашия национален отбор играят в топ 5-първенствата на Европа и в другите отбори колко хора играят. Ние трябва да гоним другите страни, да стигаме нивото. Унгария ни показа какъв е модела като стадиони, бази, начина, по който развиха футбола в последните 15 години. Аз си спомням, че играх в този мач – през 2005-а или 2006-а година, играхме с Унгария и бяхме равностойни. Сега виждаме, че Унгария е на друго ниво, съвсем различно ниво. И ако трябва да се спрем на индивидуалните качества на футболистите на този отбор, ние вече не можем да говорим за тактика".

"Ние всички носим отговорност за това, което започваме да правим. Какво значи да понесем отговорност? Ние знаем, че пътят е труден, ще има и загуби – и това го знаем. Но какво искаме да кажем? Малко ли ви е това, че критикувате всичко живо, което се докосва до националния отбор? Смятате ли, че тези момчета – на 19-20 години, след критиките, които понасят, се чувстват по най-добрия начин?", защити Иванов младите в отбора.

Но обясни и защо не бива хората да се заблуждават с резултатите от четирите мача при Младен Кръстаич през есента и от двете квалификации в изминалите пет дни.

"Когато говорим за предишните 3-4 мача, които изиграхме с Република Северна Македония и с Гибралтар, вече бяхме реално приключили участието си в Лигата на Нациите. След това дойдоха двете контролни срещи, но ние се изправихме в мача с Черна гора вече когато се играе за точки, както са важните мачове. Не случайно виждаме разликата между средния и големия футболист е психиката – как понася напрежението и всички съпътстващи неща.

Така че да оставим малко на спокойствие тези момчета. Ако искате, критикувайте мене – така и така го правите 30 години, няма проблеми. Ако смятате, че така трябва да се понесе отговорност. Но казвам – след 2 години България ще бъде различна, ще бъде на едно друго ниво. Знаем как да се развиваме. Видели сме къде са грешките ни. Някой път – колкото и клиширано да звучи, загубата е по-добра от победата".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2010

1

KostaLaKosta11

28.03 2023 в 21:10

До 2 години ще имаме супер отбор само от арийци !! Ще излизат на мач с вик " Хайл Гонзо , Хайл Гонзо ...