Ексклузивно Еврокомисията: Не сте готови за еврозоната

Франция се измъчи, но победи Австрия в кървавия капитански дебют на Килиан Мбапе

"Петлите" стигнаха до успеха след автогол на Максимилиан Вьобер

Донислав Донев 17 юни 2024 в 23:57 2625 0

Френски национален отбор

Снимка Facebok: Équipe de France de Football

"Петлите" се радват по време на единственото попадение в мача

Франция победи с минималното 1:0 Австрия в първа среща и за двата тима от Група "D" на Европейското първенство по футбол, домакин на което е Германия. Двубоят се игра на стадион "Меркур Шпил-Арена" в Дюселдорф.

Единственото попадение в мача бе дело на Максимилиан Вьобер, който в 38-ата минута, опитвайки се да отклони центриране в малкото наказателно поле, си вкара автогол, пращайки топката зад гърба на вратаря си след лошо отиграване с глава. За първи път в кариерата си Килиан Мбапе изведе "петлите" с капитанската лента на голям форум. В края на мача нападателят пострада след остро единоборство за първа топка.

Така Франция изравни Нидерландия по точки (3) в групата си. Австрия и Полша са без точки след първия кръг. В следващия кръг "петлите" ще се изправят срещу "лалетата" в петък, 21 юни, а по-рано същия ден австрийците излизат срещу поляците.

Двубоят започна равностойно, като французите опитаха да наложат натиск, който обаче не им се получи. Първата добра възможност за гол дойде в осмата минута, когато след авантаж в центъра на терена, Килиан Мбапе бе изведен отляво. Футболистът напредна по крилото и навлезе мощно в наказателното поле, а след това стреля по диагонала. Стражът на Австрия не срещна особени трудности и изби в ъглов удар.

Постепенно Австрия натрупа самочувствие и започна да гледа доста по-сериозно към вратата на Майк Менян. Първо Конрад Лайнер пробва рефлексите на френския страж от малък ъгъл, но не сполучи. В 35-ата минута футболистите на Ралф Рангник пропуснаха отличен шанс да поведат в резултата.Марсел Забицер успя да изведе с едно докосване Кристоф Баумгартнер зад отбраната на „петлите”, но полузащитникът не успя да преодолее Менян.

Отговорът на Франция бе попадение в тяхна полза в 38-ата минута. В случая се стигна до автогол на Вьобер след центриране на Мбапе. Австриецът с глава прати топката в собствената си врата и отборът на Дидие Дешан излезе напред в резултата.

В 55-ата минута дойде първата интересна ситуация през второто полувреме. Тео Ернандес пусна великолепен извеждащ пас по въздух за Килиан Мбапе, който благодарение на скоростта си се измъкна от защитата на Австрия и излезе сам срещу вратаря Пентц, който излезе неуверено, но нападателят на Франция от изключително чиста позиция направи по-трудното, стреляйки в аут, вместо да вкара.

Около 66-ата минута "петлите" сериозно вдигнаха оборотите и набързо достигнаха до три опасни положения. Първо, Гризман можеше да прати топката във вратата на австрийския тим. След това изстрел на Жул Кунде бе блокиран. А накрая Маркюз Тюрам бе спрян от вратаря Пентц.

В 83-ата минута Маркюз Тюрам шутира към вратата, но изстрелът му бе слаб и попадна право в ръцете на вратаря.

Няколко минути преди последния съдийски сигнал, но кървав инцидент беляза мача. След центриране на Гризман от фал, Килиан Мбапе стреля с глава, но веднага след това бе нацелен с рамо в главата от страна на Кевин Дансо. Нападателят на Франция се строполи на земята и поиска лекарска помощ.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Историите на Иво Иванов