Франция изнесе урок на Мароко и ще защитава титлата си на Мондиал 2022

OFFNews 14 декември 2022 в 22:54 3180 2

Мондиал 2022

Снимка Getty Images

Французите ще защитават титлата си

Отборът на Франция изнесе урок по прагматизъм на сензацията Мароко и се класира на втори пореден финал на световни първенства.

Шампионът от Мондиал 2018 победи с 2:0 съперника си от Северна Африка и в неделя ще се опита да защити титлата си срещу Аржентина. Ден по-рано мароканците ще играят за третото място срещу Хърватия. "Петлите" могат да станат  едва третият отбор след Италия и Бразилия, който успява да защити титлата си. Полуфиналният сблъсък беше проследен на живо от френския президент Еманюел Макрон.

Двубоят започна перфектно за световния шампион. Още в петата минута Варан изведе  добре Гризман отдясно, след което звездата на Атлетико Мадрид намери Мбапе в наказателното поле. Последният стреля, ударът му бе блокиран, но топката стигна до Тео Ернандес, който направи акробатична добавка от въздуха за 1:0.

В 18-ата минута Франция можеше да удвои аванса си, след като Жиру изскочи зад гърба на Саис, напредна и стреля силно, но топката срещна дясната греда на вратата на Буну.

В 27-ата минута Ернандес се хвърли на шпагат, за да отиграе една топка, която бе на път да му избяга. Бранителят докосна кълбото, след което препъна Буфал. Мароканците поискаха дузпа, но всъщност решението на главния рефер бе за нарушение в атака на играча на Анже и жълт картон.

След известно затишие французите отново "отключиха" отбраната на Мароко. Чуамени проби мощно през центъра, след което намери Мбапе. Голмайсторът на "петлите" изпревари Хакими и стреля, но топката бе изчистена пред голлинията от Ямик. След това Жиру не бе точен с добавката, стреляйки встрани.

Минута преди почивката Мароко бе много близо до изравняване на резултата. При първия корнер в актива на "атласките лъвове" Зиеш центрира, топката бе отклонена, след което Жиру опита да изчисти с глава, но Ямик посрещна кълбото със задна ножица, след което то срещна и дясната странична греда. Много важна бе и намесата на Лорис, който преди това успя да докосне топката.

Мароко започна много активно второто полувреме и французите бяха принудени да се бранят. Единствено Мбапе, който през първото полувреме остана доста тих, направи два скоростни пробива, с които се опитваше да затруднява африканците. В наказателното поле на Франция пък се стигна до няколко разбърквания, но Варан и Конате се справяха добре във важните моменти.

В 71-вата минута "петлите" пропуснаха добър шанс, след като Тюрам засече с глава центриране на Гризман от фаул, но топката премина встрани. 

Франция търпеливо изчакваше своя момент, без да се опитва да доминира на терена. В 79-ата минута, само 44 секунди след появата си в игра от пейката, Рандал Коло Муани се разписа на празна врата за 2:0 след добър пробив на Мбапе, който асистира за решителното попадение. Това е първо попадение за нападателя на Айнтрахт Франкфурт с екипа на Франция.

Това пречупи духа на мароканците, които до края успяха да създадат само една по-опасна ситуация, но гол не последва.

Витрина на мача

Франция - Мароко - 2:0 (1:0)

голмайстори: 1:0 Тео Ернандес 5, 2:0 Рандал Коло Муани 79

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12082

2

leomesi

15.12 2022 в 14:00

Франция играе по-добре, но Аржентина имат повече зор, щото не са били първи от 1986 г. Та ще е интересно.

-1200

1

путин хуйло

15.12 2022 в 11:33

Никак не е далеч деня, когато франция ще бъде наречена северно мароко! Вчера един срещу друг играха два марокански отбора.