Днес на световното: Шампионът Франция излиза срещу сензацията Мароко

OFFNews 14 декември 2022 в 10:18 1574 0

Мондиал 2022

Снимка Getty Images

Френските фенове искат да останат до неделя в Катар

Световното първенство по футбол в Катар продължава с втория полуфинален мач, след който ще станат ясни и финалистите за неделя. От 21,00 часа ще кръстосат шпаги актуалният първенец на планетата Франция и сензацията Мароко.

Победителят ще се изправи срещу Аржентина на 18 декември в спор за трофея. Тимът на Дидие Дешан може да стане първият европейски отбор от 84 години насам, който успява да се класира на финал като актуален носител на трофея. Досега единствено италианците са правили това последователно през 1934-та и 1938-а. Ентусиазираният тим на Мароко вече победи три европейски тима в Катар – Белгия, Испания (след изпълнение на дузпи) и Португалия.

"Трябва да намерим решение срещу Мароко. Този отбор има способността да се защитава много добре. Това не означава, че то свеждаме само да защита. Имат добра организация, рационални са и играчите се разбират добре. Имат добри футболисти в атака, които създават проблеми. Моят отбор не ме изненадва. Имам избор, но истината е това, което става на терена. Някои от играчите нямаха голям международен опит.

Не знаем как могат да реагират всеки път, дори само в емоционално отношение. При нас има позитивна динамика. Удоволствие е да работя с тази група всеки ден. Най-добрата сплав за нас са мачовете. Браво на Реграги и на щаба му. Те направиха нещо фантастично. Благодарение на статистиките днес имаме по-голяма възможност да научим нещо повече за отбора си, както и за съперника.

Трябва да можем да правим избор. Някои статистики не ме интересуват, но те са най-вече да потвърдят това, което виждаме с екипа ми. Не обичам термина "враждебен". Съперникът ще има голяма подкрепа на стадиона. Те са много шумни. Играчите ми са предупредени, това е част от обстановката. Винаги е добре да го знаят предварително. Та са наясно какво очакват", коментира селекционерът на Франция Дидие Дешан, който остава на поста си до Евро 2024.

Колегата му начело на Мароко Уалид Реграги също подчерта важността на привържениците. Мароко ще има мощна подкрепа, след като над 30 извънредни полета от Мароко до Катар доведоха още местни фенове в Катар.

"За мен нашите фенове са най-добрите в света, може би наравно с бразилските и аржентинските. И се радвам, че целият свят вече знае за мароканските фенове. Това са луди момчета, които обичат страната си, клубовете си. В името на подкрепата могат да пътуват навсякъде с отбора. Утре (б.р. днес) ще имаме поне 20 000 привърженици, така че ще играем като у дома си, което е важно за нас.

Основното нещо е отборният дух. Всички играчи знаят, че трябва да дадат максимума от себе си. Винаги играем като отбор и с добро отношение. За мен духът е всичко във футбола. Да играеш със сърцето е най-важното нещо“,каза треньорът на Мароко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!