Емил Велев: Грешката в Левски не е заради Живко Миланов! Почваме Арда от тунела и ги отнасяме 3:0…

OFFNews 02 август 2021 в 18:15 3927 0

Емил Велев е последният треньор, извел Левски до шампионска титла – през пролетта на 2009 година. От известно време отново е треньор на Левски, но на този от град Лом.

Ето какво каза Емил Велев пред Букмейкър Рейтинги и по двете теми – случващото се в неговия настоящ отбор и бившия му тим на „Герена“.

-Господин Велев, два мача за Левски и две загуби – първата насред Герена от Славия и втората от Ботев Враца, отбор, съставен от доста млади и по-непопулярни момчета.
-Хубавото е, че в Левски играят само млади футболисти, от които повечето българи. Има един Бари, сега докараха и кипърски национал. Мисля, че това е пътят – да се изтърпи този период на адаптиране на по-младите, защото няма друг начин.

-Според вас какъв е проблемът освен трудното финансово положение – липса на мотивация, липса на опит, напрежение и скованост, които гипсират играчите във всеки следващ мач…
-Като минал през Левски, не може да минеш без този период. В Левски винаги се играе под напрежение, каквото и да е – дали за първото място, или както е сега – преди всеки мач, дали няма пак да сгрешиш. Напрежение винаги има, отговорността е голяма, гледат те много хора. Най-голямата фенска маса е на Левски, привържениците са взискателни, искат да виждат атакуващ Левски, който побеждава постоянно. Тези неща футболистите трябва да ги разберат. Ние винаги сме излизали с пределна мотивация, все едно летиш, защото осъзнаваш за какъв клуб играеш. Ако футболистите се сгъват при всяка загуба, нещата не са добре.

-Коментарът ви за привличането на Георги Миланов, завръщането на Иван Горанов и оставането на Николай Михайлов. Те би трябвало да придадат по-сериозен опит на Левски?
-Иван Горанов си беше капитан на Левски, така че нещата не са му непознати. За Георги Миланов – година и половина не е играл, дано по-бързо да навлезе в нещата. Но при него ситуацията е, че хем трябва да прави подготовка, хем да започне да играе мачове. А натоварванията в мачовете са в пъти по-големи от тренировките. При Николай Михайлов мисля, че единственият проблем беше с килограмите и сега всичко е наред.

-Стигаме и до треньора Живко Миланов. След лошия старт доста хора са на мнение, че трябва по най-бърз начин да се намери опитен специалист и Живко Миланов да продължи да трупа опит покрай него. И веднага се появи вашето име на хоризонта…
-Мисля, че цялата тази неяснота в клуба наруши подготовката. Тук е разковничето според мен. Не мисля, че грешката е в Живко. Той не един и два пъти в интервютата казва, че цялостната обстановка влияе върху играчите и съблекалнята и няма как да не е така. Сега целта е тези футболисти да заиграаят по-отборно и колективно, но затова трябва време.

Що се отнася до моето име – всеки път, когато в Левски стане трудно и излизам на хоризонта. Винаги има позитивно настроени и негативно, но в момента си имам отбор.

-Продължава ли да се лута Левски особено в спортно-технически аспект. Продължаваме да коментираме, че сякаш липсва спортен човек, който поне да помага с тази материя на Герена, защото се вижда, че освен Наско Сираков няма други.
-Да, това е тема, по която смятам, че трябва да има хора около него, за да се занимават с нещата. Той като е сам какво може да направи?! Може би му липсва спортен човек, който да отнеме поне една част от товара. Защото в момента Сираков е сам, Баждеков се занимава с финансите и това е. И Живко Миланов тренира отбора.

-Къде смятате, че ще финишира Левски този сезон? Следващите мачове са с Арда, Царско село, гостуване на Ботев Пловдив – сякаш няма лесен двубой за сините особено, когато са в такова положение.
-Много е рано да прогнозирам. Арда?! Започваме ги от тунела и ги отнасяме с 3:0… Да, аз ако бях така щях да кажа на играчите. Трябва малко повечко самочувствие все пак.

-След повече от две години пауза, в които не бяхте треньор, променил ли се е с нещо футбола, който гледате и който заварихте по терените във Втора лига?
-Мисля, че е останал на същото ниво според моите вече двумесечни наблюдения. Виждам много по-малко талантливи футболисти, но естествено за това трябва доста да се тренира – да видим кадри, които ще хванат окото. Увеличи се групата на 20 отбора. Не знам дали е правилният вариант, но щом са го направили, ще го играем. Какво е състоянието на отборите – вие сами виждате, защото има отбори, които трудно ще преживеят и ще изкарат първия сезон, да не говорим за пролетния.

-Докъде ще стигнете с Левски Лом, какво искате да постигнете с този отбор?
-Има сериозна организация, има определен бюджет, който не искаме да надхвърляме, затова и избираме внимателно играчите, които привличаме. В момента сме с не много сериозна група футболисти от 21-22 души заедно с вратарите. Основното ядро от миналия сезон си е тук. Изключение прави Мариян Огнянов, който сам пожела да напусне. Бяха привлечени 3-4 класни футболисти, които ще повишат нивото. Целта пред Левски Лом е да се стабилизира в професионалния футбол, което означава да се изгради солиден отбор, който да играе приличен и добър футбол.

-Сам споменахте Мариян Огнянов. Защо си тръгна от отбора?
-Това трябва да го питате него, пожела сам да напусне. Дойде и ми каза – бате Емо, мисля повече да не оставам в отбора. Аз му казах – Марияне, приемам желанието ти. Единственото, което ми спомена предишните седмици беше, че в Лом не е трябвало да идват чужденци. И аз му казах, че той е играл с много чужденци във всички отбори и не виждам, че това е причина да бъде обиден на ръководството. Едва ли не отборът като е влязъл от Трета във Втора лига, същите хора трябвало да бъдат и във Втора лига. Нали идеята е да се търси развитие. Плюс това – отношението на ръководството към него е било перфектно през всички години. Президентът Гаврил Гаврилов, кметът на града – всички се отнасяха с много голямо уважение към Мариян Огнянов и винаги каквото е имало, са му помагали. Но смятам, че не е нужно повече да коментираме този случай.

-Има клубове в Първа лига, които имат проблеми с базата, да не говорим за тези от Втора лига. Каква е ситуацията в Лом?
-За няма и 8 месеца е направено толкова много на този стадион, който получи лиценз без проблеми. Говорим за трева, съблекални, зони за феновете и за домакини, и за гости. В момента се строи един минихотел до основната сграда, който ще бъде на наше разположение.

-Срещате ли затруднение относно селекцията?
-Да, наистина около Лом няма много български футболисти, които да бъдат привлечени – почти всички са от други краища на страната. Има доста от София, има един-двама от Монтана и двама от Лом, защото тепърва се развива и академията. Но това е още един повод за гордост и момент, в който трябва да бъдат поздравени ръководството и общината – че искат да направят нещо в града и да развиват футбола сред младите. Знаете, че самият регион с годините е обезлюден – едно е да търсим футболисти тук, съвсем друго е и вие го виждате да се търсят играчи за Марица Пловдив например… И именно това е една от причините да прибягваме и към чужденци, които искам дебело да подчертая, че са по-евтини от българските футболисти, които смятат, че са в пъти по-добри от чуждестранните си колеги. Всички чужденци са свободни агенти, докарани са да бъдат наблюдавани и е преценено, че могат да ни помогнат. Естествено, ще им отнеме период за адаптация към обстановката и нашия манталитет, връзка с останалите наши момчета. Този процес е малко по-дълъг. Това не става с магическа пръчка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика