Димитър Младенов пред Efirbet: Неделев не е извънземен, Ботев да не разчита само на него

OFFNews 07 октомври 2021 в 14:22 773 0

Димитър Младенов е един от най-добрите централни защитници в историята на пловдивския Ботев. В периода 1979/1997 той носи в 15 сезона екипа на клуба. С „жълто-черните“ Младенов става вицешампион на България и осем пъти бронзов медалист и печели Купата на страната. Играе и при двете паметни победи на отбора в Европа срещу Барселона и Байерн (Мюнхен). По време на двугодишния си престой в ЦСКА вдига веднъж Шампионската титла. Има 14 мача за националния отбор.

В интервю за Ефир-бет Димитър Младенов говори за настоящето на Ботев, за школата му и защо най-трудното за мъжкия тим на клуба в първенството предстои. Бившият бранител назовава и причината, заради която нямаме силен държавен тим.

- Г-н Младенов, Ботев дава заявка за нещо голямо през това първенство. Докъде очаквате да стигне?

- Надявам се да запише колкото се може по-високо класиране, но знаете ли, не бива да имаме големи очаквания, за да не претърпим огромно разочарование. На този етап ще се въздържа от оценки и анализи, тъй като имам основателна причина.

- Коя е тя?

- Ботев още не е срещнал по-силните в елита. Досега играхме с отбори от нашата черга и се представихме добре, като взехме максимума у дома. Но програмата ни предоставяше възможност да натрупаме точки, тъй като това бяха преодолими съперници и ние се възползвахме. Тепърва обаче срещу силните ще се разбере какво ниво е достигнал нашият отбор.

- Как смятате, че ще се представи Ботев срещу по-сериозните противници?

- Спечелените точки повишиха самочувствието и увереността в силите на футболистите и се надявам да покажат, че струват като отбор и колектив. Най-важно е футболна България да види, че Ботев не отстъпва на водещите и не е тим с по-слаби качества от тях. Пожелавам на нашите да покажат на терена непримиримост, себераздаване и разбира се, футболни аргументи, което ще означава, че израстват като отбор.

- Защо Ботев няма победа навън?

- Мисля, че се дължи на психиката. На чужд терен сме по-затормозени и не играем така разкрепостено, както у дома. Като гости не показваме и нужния характер, тъй като в някои мачове се задаволихме с едната точка и не бяхме докрай настойчиви и настоятелни, за да стигнем до трите.

- Какво мислите за чужденците на „канарчетата“?

- Що-годе са добри за Ботев и родните стандарти. Решиха и доста мачове от началото на сезона. Повечето от тях има още да се развиват и не са разкрили напълно потенциала си.

- Като бивш защитник, доволен ли сте от ариергарда на Ботев?

- В защита се справяме. Неприятното е само, че допуснахме голове заради индивидуални и непредизвикани грешки на бранители, което не трябва да се случва. Но като цяло защитата ни заслужава добра оценка.

- Кога ще видим повече ботевисти в титулярния състав на Ботев?

- Когато получават повече игрово време. Ние в школата сме си свършили работата, щом 12 наши юноши имат професионални договори с клуба. Ние сме ги създали, остава да ги доразвият при мъжете. Знаете ли колко трудно беше преди 10 години, когато изграждахме наново школата на Ботев? Бяхме само двама души, ходихме в Асеновград, Чирпан и по другите околни градчета и села да събираме деца. После обаче се направи тази прекрасна база в „Коматево“ и нещата потръгнаха.

- Имате поглед върху школата, как функционира сега тя?

- По мнение на специалистите като начин на работа и условия за футбол тя е водеща в България. Но от друга страна бавно се случват нещата и понякога се вземат неправилни решения, някои от гибелни. Изпускаме например деца заради късни решения и т.н. Оптимист съм обаче, че пропуските ще бъдат отстранени, за да продължи школата редовно да произвежда футболисти за представителния тим.

- Какъв Тодор Неделев виждате след контузията?

- Прави всичко възможно да стигне най-доброто си състояние и да играе както може и му отива на класата. Тодор е с изключителни качества, но не е извънземен и не е редно да разчитаме само на него да направи разликата с отиграванията си. Трябва повече футболисти да участват в изграждането на атаките и да ги подпомагат.

- Г-н Младенов, какво ще кажете за рецитала на Неделев срещу Северна Ирландия?

- Винаги съм се радвал, когато футболисти на Ботев са фактор в националния тим и решават мачовете му. Това сега направи Тошко в типичния си стил. Двата му голови удара от движение доближаваха съвършенството. Попаденията са плод на индивидуалната класа на Неделев, на самочувствие и вяра във възможностите.

- Как ще коментирате представянето на България в световните квалификации с новия селекционер?

- Класирането и резултатите в групата ни бяха очаквани, но единственото, което има значение е, че се положиха основите на перспективен държавен тим, който се обновява предимно с млади играчи. В другите квалификации за Евро 2024 и Лигата на нациите ще се види накъде отива този отбор. Пътят за развитие обаче е един – надграждане, постоянство, да показваме колективна игра и отборен дух. Вярвам, че ще направим крачка напред и няма повече да губим от отбори като Литва например и ще побеждаваме редовно такива като Северна Ирландия.

- Най-доброто ли е събрал Ясен Петров в националния?

- Според мен да. Може да се правят изключения занапред за някои футболисти, които са в добро моментно състояние, но това в общи линии е групата, с която Ясен ще работи и това са играчите, от които той ще опитва да извлича максимума.

- Съгласни ли сте, че Ясен няма голям избор?

- Сега националният отбор е отражение на отношението на талантите към футбола. В наши дни повечето младите играчи са меки, безхарактерни и безволеви. Бързо се предават, а когато главата ти не мисли, краката треперят и не стават за футбол. Не е редно също след мач родителите да бързат да прибират децата си и да започват да им правят разбор още в колата. Всичко това оказва негативно влияние върху развитието на един млад футболист от най-ранна възраст и последствията се виждат от всички.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!