БХК поема защитата на бит от футболни фенове британец

OFFNews 24 октомври 2018 в 09:02 1942 0

Българският хелзинкски комитет (БХК) пое защитата на Леон Кофи, чернокож британски гражданин, станал жертва на тежък побой от страна на футболни хулигани вечерта след края на мача между ЦСКА- и „Левски“ в София на 29 септември 2018 г., пишат от организацията.

Г-н Кофи, който работи като търговски представител в българския офис на международна компания, е нападнат пред сградата на Министерството на вътрешните работи, докато се прибира към дома си заедно с двама свои колеги. На ъгъла на улиците „6-ти септември“ и „Ген. Паренсов“ пострадалият и придружителите му засичат група, чиито отличителни символи предполагат, че са на агитката на футболния клуб „Левски“.

Щом тримата биват забелязани от хулиганите, от тълпата се отделя група от приблизително 50 души, които се насочват към г-н Кофи. Първият от достигналите до него нападатели е бил с маска. Той поваля жертвата на земята, след което групата започва да нанася многократни удари върху всички части на тялото му. Докато го ритали на земята, нападателите имитирали маймунски звуци, явно отправяйки расисткото послание, че считат жертвата си за маймуна, поради тъмния цвят на кожата му.

Свидетели на нападението, освен придружителите на жертвата, са и полицаи, които са били в непосредствена близост по време на побоя. Г-н Кофи изпада в безсъзнание. След като се съвзема, пострадалият е откаран в две поредни болници, където и на него, и на колегите му е заявено, че той е добре и му е отказан прием. Приет е едва в третата болница – УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

След претърпяна операция и над двуседмичен престой в неврохирургията на болницата г-н Кофи се възстановява от преживяното. По случая е образувано досъдебно производство. Към настоящия момент записите от камерите на сградата на Министерството на вътрешните работи все още не са набавени.

„Предвид това, че жертвата е чернокож мъж, предвид, че извършителите вероятно са били футболни хулигани и предвид поведението им по време на побоя, с което ясно са заявили расисткия си мотив, ние считаме, че е налице престъпление от омраза по расистки подбуди“, заяви адв. Адела Качаунова, директорка на „Правната програма“ на БХК. „Надяваме се по настоящия случай да видим бърза и извънредно ефективна работа, както наблюдавахме такава по други случаи през последните седмици“.

„Заслужава да се отбележи, че органите на досъдебното производство в България редовно дават на подобни деяния друга, погрешна правна квалификация, прикривайки расисткия им характер. Нашата организация е представлявала много жертви по такива случаи, при които се постъпва по идентичен начин“, коментира още тя.

„Струва си да се отбележи, че България има сериозни проблеми с неонацистките неформални движения, които преобладават сред футболните агитки. Този проблем е добре известен и на самите спортни клубове, и на властите, но нищо не се прави по въпроса. През декември 2015 г. Министерския съвет прие Стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма до 2020 г. В нея конкретно са посочени само ислямистките радикални и терористични организации, но няма нито едно изречение за неонацистките неформални групи“, заяви още адв. Качаунова.

В заключителните си наблюдения по комбинираните от двадесети до двадесет и втори периодични доклади за България Комитетът на ООН за премахване на расовата дискриминация констатира растящия брой случаи на противоправна реч на омразата и престъпления от омраза спрямо представителите на различни малцинствени групи. Комитетът също така изрично отчита оскъдното прилагане на чл. 162 от Наказателния кодекс във връзка с престъпления против расовото равенство.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови