БФС обясни регламента на първенството със специално видео

OFFNEWS Последна промяна на 22 декември 2016 в 17:39 2459 0

Форматът на първенството в Първа лига все още остава неясен за много от любителите на футбола. Постоянно сменящият се регламент понякога затруднява дори и тези, които професионално следят шампионата. Веднъж отборите са 10, друг път има първа и втора шестица - объркването става голямо. Затова от БФС решиха да разяснят как ще протече първенството през този сезон със специално видео:

"В Първа професионална лига през сезон 2016/17 участват 14 отбора. Шампионатът се провежда в три фази – редовен сезон, плейофна фаза с първа шестица и втора осмица и баражи. В редовния сезон са предвидени 26 кръга, в които отборите играят по два мача по системата "всеки срещу всеки" на разменено гостуване. След приключването на първата фаза отборите запазват спечеления актив от точки.

Класираните от първо до шесто място оформят първа шестица и играят помежду си на разменено гостуване. Победителят от първата шестица печели шампионската титла и право на участие в Шампионска лига. Завършилият на второ място се класира за Лига Европа. Третият в класирането на първата шестица ще участва в плейоф за място в квалификационните кръгове на втория по сила европейски клубен турнир срещу съперник от втората осмица.

След края на редовния сезон отборите, класирани от 7-мо до 14-то място, оформят две групи по четири отбора – група "2" и група "3". В група "2" се включват 7-ият, 10-ият, 11-ият и 14-ият. В група "3" се включват 8-ият, 9-ият, 12-ият и 13-ият. Отборите от всяка група играят по два мача на разменено гостуване по системата всеки срещу всеки.

След груповата фаза във втората осмица отборите се изправят във четвъртфинални елиминации в два потока: в първия поток първите два отбора от всяка група се изправят един срещу друг на кръст. Във втория поток на същия принцип играят третите и четвъртите от групите. Четвъртфиналите са в два мача на разменено гостуване, като домакин в първия мач е отборът с по-ниско класиране в групата.

Победителите от първите два четвъртфинала се изправят в полуфинал, който се провежда в две срещи на разменено гостуване. Домакин в първата среща е отборът с по-ниско класиране в редовния сезон. Загубилият първия полуфинал заема осмо място в крайното класиране. Загубилите "1/4-финал 1" и "1/4-финал 2" завършват съответно девети и десети. Победителят от първия полуфинал играе бараж в един мач за класиране в Лига Европа срещу третия от първата шестица, който е домакин.

Във втория поток победителите от третия и четвъртия 1/4-финал играят 1/2-. Загубилите тези срещи оформят последния полуфинал. Играе се в две срещи на разменено гостуване, като домакин в първата среща е отборът с по-ниско класиране в редовния сезон. Победителят от "1/2-финал 2" запазва мястото си в Първа лига.  Загубилият "1/2-финал 3" изпада във Втора лига. Загубилият "1/2-финал 2" играе срещу третия в класирането на Втора професионална лига. Победителят от "1/2-финал 3" играе срещу втория в класирането на Втора лига. Загубилите плейофите за оставане ще играят във второто ниво на родния футбол през следващия сезон, а победителите - в елита."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !