Австралия шокира Дания и е на 1/8-финал, Тунис взе пирова победа срещу Франция

OFFNews 30 ноември 2022 в 19:06 1599 0

Мондиал 2022

Снимка Getty Images

Футболистите на Австралия ликуват след класирането си напред

Отборът на Австралия се класира за 1/8-финалите на световното първенство по футбол в Катар, след като в последния си мач от предварителна група D надви Дания с 1:0 и събра 6 точки за второто място. В другия мач от групата класиралия се вече напред световен шампион Франция излезе с резервите и загуби с 0:1 от Тунис.

Северноафриканците имаха шанс да продължат напред при равенство между Австралия и Дания, но такова не беше фиксирано и отпадат с 4 точки. Дания пък изненадващо остана на последното място със само една спечелена точка. Съперниците на Франция и Австралия в 1/8-финалите ще станат известни след изиграването на мачовете от група C по-късно тази вечер. "Петлите" ще се изправят срещу втория в крайното класиране в група Е, докато съперник на австралийците ще бъде победителят. В група C са отборите на Аржентина, Мексико, Полша и Саудитска Арабия.

Срещи от третия кръг на група "D" на световното първенство по футбол в Катар:

Тунис - Франция - 1:0 (0:0)
голмайстор: 1:0 Уахби Хазри 58

Старши треньорът на Франция Дидие Дешан направи девет промени в стартовия състав спрямо мача с Дания през уикенда. Мястото си от първата минута запазиха единствено централният защитник Рафаел Варан и халфът Орлиен Чуамени и това определено се отрази на начина, по който изглеждаха световните шампиони. В същото време старши треньорът на Тунис Джалел Кадри избра офанзивната схема на игра 3-4-3, отказвайки се от ултра дефанзивния подход, който имаше в мачовете с Дания и Австралия.

Още от първия съдийски сигнал на мача Тунис бе по-активният отбор на терена и този, който по-настойчиво търсеше победата. В осмата минута африканският тим вкара гол, но той бе отменен заради засада. Центриране от фаул бе засечено от бившия футболист на столичния Славия Надер Гандри, който много красиво преодоля Стийв Манданда с удар с десния крак. Повторенията показаха, че защитникът е бил зад последния в отбраната на Франция и резултатът се запази 0:0.

Играта продължи да се води в половината на европейския отбор и в 30-ата минута Манданда отрази удар с глава на Анис Слимане. Пет минути след това и капитанът Уахби Хазри пробва късмета си, но Манданда отново спаси.

Второто полувреме отново започна с натиск на нуждаещия се от задължителна победа отбор на Тунис. В 53-тата минута Аиса Лайдуни се освободи от защитник и стреля, но не успя да уцели вратата на Франция.

По-добрата игра на африканския отбор все пак доведе до гол в 58-мата минута. Грешка в средата на терена позволи на тунизийците да откраднат топката. Тя бе подадена напред към Хазри, който между двама френски бранители успя да я прокара и покрай вратаря Манданда за 1:0.

След гола Дидие Дешан реши да вкара част от титулярите си и на терена се появиха Килиан Мбапе, Адриен Рабио, Антоан Гризман и Усман Дембеле. Това промени силите на терена и играта вече се пренесе в половината на Тунис.

В 89-ата минута Рандал Коло Муани бе много близо до изравняването, но ударът му извън границата на наказателното поле премина на сантиметри от страничната греда на вратата на Аймен Дамен.

Главният съдия Матю Конгър от Нова Зеландия назначи осем минути добавено време и в последните секунди от тях Антоан Гризман вкара след разбъркване в наказателното поле. Голът първоначално бе зачетен, но след дълго преразглеждане на ситуацията с ВАР бе отменен заради засада нападателя на Атлетико Мадрид.

Австралия - Дания - 1:0 (0:0)
голмайстор: 1:0 Матю Леки 60

Датчаните, които се нуждаеха единствено от победа, за да продължат напред, бяха по-активни през първото полувреме, в което австралийците разчитаха повече солидни действия в защитен план и на редки контраатаки.

Европейците стигнаха до първата добра възможност в 11-ата минута, когато Мартин Брайтуайт изведе от чиста позиция в дясно в наказателното поле Матиас Йенсен, който стреля силно под гредата от малък ъгъл, но Мат Райън изби над гредата.

Играта продължи да се развива основно в средата на терена и в половината на Австралия, но датчаните трудно успяваха да стигнат до добри положения.

В средата на полувремето и австралийците стигнаха до първи точен удар чрез Райли МакГрий, който шутира от десния ъгъл на пеналта, но Каспер Шмайхел не бе затруднен и без проблеми улови.

Австралийците започнаха по-нападателно след почивката и в 48-ата минута стигнаха до най-доброто си положение до момента в мача. Джаксън Ървайн получи пас по трева от ляво в наказателното поле, но не успя да насочи добре топката от десетина метра и тя прелетя високо над вратата.

Момчетата на Греъм Арнолд поведоха след час игра. При бърза контраатака МакГрий намери Матю Леки в добра позиция пред наказателното поле на съперника, той навлезе в ляво в пеналта и шутира по тревата през краката на Йохим Меле в далечния ъгъл на Шмайхел.

До края европейците опитаха да натиснат, но така и не стигнаха до чиста ситуация пред Матю Райън и останаха на последното място в групата само с 1 точка.

Крайно класиране:

1. Франция 3 2 0 1 6:3 6 точки
2. Австралия 3 2 0 1 3:4 6
3. Тунис 3 1 1 1 1:1 4
4. Дания 3 0 1 2 1:3 1

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови