Аржентина отстрани Нидерландия от Мондиал 2022 след уникална драма

OFFNews 09 декември 2022 в 23:59 3066 1

Мондиал 2022

Снимка Getty Images

Лионел Меси и компания продлжават напред

Уникална драма излъчи втория полуфиналист на световното първенство по футбол в Катар. Аржентина отстрани Нидерландия след 2:2 в редовното време и продълженията и 4:3 при дузпите.

Аржентина поведе с 2:0, но допусна два гола във вратата си в заключителните минути на редовното време. Изравнителното попадение за "лалетата" пък падна в самия край на даденото от съдията десетминутно продължение и прати мача в добавено време.

Съперник на Аржентина в полуфиналите ще бъде отборът на Хърватия, отстранил също след дузпи Бразилия.

В първите 20 минути мачът беше равностоен, като Аржентина владееше повече топката. А Лионел Меси – голямата звезда на гаучосите, отправи неточен удар в 22-ата минута. В 33-ата минута Родриго де Паул стреля, но слабо и в ръцете на Ноперт. Само две минути по-късно Аржентина излезе напред в резултата благодарение на гениално отиграване на Меси.

Геният на Аржентина тръгна на дрибъл през центъра, събра двама защитници, но успя да пусне топката между двамата оранжеви защитници. Там Молина успя да се вклини и търколи топката по диагонала във вратата.

Селекционерът на Нидерландия Луис ван Гаал направи две промени на почивката и "лалетата" започнаха по-активно втората част, докато Аржентина се беше прибрала в своята половина и чакаше празни пространства. В 61-ата минута Меси можеше да накаже нидерландците за втори път, след като беше повален пред наказателното поле. Но ударът му от свободен удар не намери целта.

Аржентина направи важна крачка към топ 4 на Световното в 73-ата минута, когато съдията Матеу Лаос отсъди дузпа за нарушение на Дензъл Дъмфрийс срещу Кристиан Ромеро. Лионел Меси вкара от бялата точка без Андрийс Ноперт да помръдне от линията на вратата. Това беше трета дузпа за Аржентина от началото на Световното първенство и втора отбелязана.

7 минути преди края на редовното време обаче "лалетата" върнаха едно попадение чрез резервата Вут Вегхорст. Той засече с глава центриране от дясно от Стивън Бергхюис, изпревари Лисандро Мартинес и остави вратаря Емилиано Мартинес без шансове. Само две минути по-късно Бергхюис от десетина метра можеше да изравни, но мощният му удар се спря от външната страна на мрежата, печелейки само ъглов удар.

В оставащите минути Нидерландия опита да изравни, а и съдията от Испания даде допълнителни 10 минути. Пренесоха шестима футболисти в преди позиции, в това число и Върджил ван Дайк – снажният централен защитник. Но драмата в тази среща нямаше край и Нидерландия стигна до 2:2 дори след края на добавеното време. Вут Вегхорст спечели фаул пред дъгата на наказателното поле, който беше изпълнен невероятно от Копмайнерс. Халфът на италианския Аталанта търколи топката през защитата, Люк де Йонг се премести, а Вегхорст падайки изпревари защитник и вкара през вратаря Емилиано Мартинес.

Първото продължение премина изцяло със защитни действия, но в началото на втората част Нидерландия пропусна чрез Люк де Йонг. В 115-ата минута пък Върджил ван Дайк подложи тялото си при удар на Лаутаро Мартинес и лалетата се спасиха с корнер. Секунди по-късно Енцо Фернандес можеше да вкара благодарение и на рикошет, но този път Ноперт имаше късмет. Надмощието на аржентинците ставаше все по-изявено, но пък и времето вървеше към края. Резервата Лаутаро Мартинес се отскубна от защитата на Нидерландия в 118-ата минута и стреля, но вратарят Ноперт спаси. Веднага след това и Меси имаше възможност. А буквално в последната минута Енцо Фернандес с диагонален отсечен удар тресна страничната греда, но това беше всичко и съдията изпрати отборите да определят кой ще изпълнява дузпите.

При наказателните удари тимът на Нидерландия стартира ужасяващо, като първите двама изпълнители Върджил ван Дайк и Стивън Бергюис не успяха да преодолеят вратаря Емилиано Мартинес. До края те не успяха да компенсират този пасив, тъй като играчите на Аржентина бяха почти прецизни. Накрая Лаутаро Мартинес сложи точка на спора и изпрати тима си в топ 4 на света.

Нидерландия – Аржентина 3:4 при дузпите, 2:2 (0:1) в редовното време и продълженията

0:1 Нахуел Молина 35
0:2 Лионел Меси 73-дузпа
1:2 Вут Вегхорст 83
2:2 Вут Вегхорст 90+11

на 10 декември:
от 17.00 часа: Мароко - Португалия
от 21.00 часа: Англия - Франция

Полуфинали:
13 декември от 21 часа: Хърватия - Аржентина
14 декември от 21 часа Мароко/Португалия - Англия/Франци

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови