Апостол Апостолов-Поли: Остава да съберем още 60 подписа, за да бъде насрочен извънреден конгрес на БФС

OFFNews 15 януари 2021 в 15:14 1563 0

Апостол Апостолов-Поли е известен бивш съдия от футболния ни елит и настоящ кмет на Симитли. Той сподели в интервю пред Ефирбет мнението си относно съдийството в нашето първенство през първия полусезон, но в хода на разговора той произведе новина за нещо, което вълнува всички футболни хора у нас. По думите на Поли излиза, че въпреки категоричните изявления от страна на шефове на БФС, че няма да има извънреден конгрес, такъв може да бъде насрочен от българския съд.

Г-н Апостолов, как видяхте съдийството в България през изминалата есен?

Далеч под нивото, на което трябва да бъде. Съдиите допуснаха много грешки, включително и най-добрите от тях, което за мен е необяснимо.

Да приемем ли, че им е оказван натиск?

Ако е имало натиск, той е бил индиректен. Възможно е реферите да са били притеснени, а когато е така и си излязъл извън нерви, е логично да бъркаш.

Има ли още поръчкови съдии у нас?

Не ми се вярва. Най-малко, защото всеки мач се предава по телевизията, и то с много камери. Всяка грешка се вижда вече и не може да се скрие. Преди можеше да прикриваш гафовете на даден рефер, но сега който сбърка, си понася наказанието. Може дори да не бъде лишен само от наряди за известно време, а направо да бъде изваден от листата.

Щом изключвате поръчките, може ли да се твърди, че някои съдии се съобразяват с имената на грандовете?

Има известна логика в това, но все ми се струва, че зад грешките на съдиите стои индиректният натиск върху тях. Той ги прави неспокойни.

Грешка ли беше назначаването на Костадин Стоичков за шеф на Съдийската комисия? Доколкото знам, той е стигнал само до ръководещ в „Б“ група и няма авторитет, с който да респектира реферите.

Че няма авторитет, е безспорно. За такъв пост трябва да си бил съдия с визитка, да имаш управленски качества и да можеш да ръководиш. Очевидно е, че Съдийската комисия не се справи и щом за толкова кратък срок нейният шеф бе сменен, значи назначаването му се е оказало абсолютна грешка.

Новият началник на съдиите Костадин Гергинов има визитка. Ще се справи ли?

Не съм оптимист, защото членовете на Съдийската комисия са без визитки. Така че една птичка пролет не прави.

Г-н Апостолов, Вие събирате подписи за извънреден конгрес на БФС, но наскоро от БФС заявиха, че такъв няма да има?

Вече сме събрали 10 0 подписа. Остават още 60. Като ги съберем до месец, ще ги внесем в Изпълкома на БФС и ако се наложи, в съда, и ще се проведе извънреден конгрес на БФС.

Сигурен ли сте, че 160 подписа стигат?

Сигурен съм, защото съм запознат с устава на БФС. За такъв форум са необходими подписите на една трета от делегатите на клубовете за следващия редовен конгрес. Имам предвид клубовете, които са членове на БФС и са регистрирани в Министерството на младежта и спорта.

Излиза, че извънредният конгрес ще изпревари редовния конгрес на футболната централа?

Точно така ще стане. Ако опитат от Изпълкома на БФС да ни размотават, ще направим извънредния конгрес чрез съда.

Защо от БФС бавят редовния конгрес? Само заради пандемията от коронавирус ли?

Пандемията е просто оправдание за това, което замислят в Изпълкома на БФС. Те искат да назначат преди конгреса комисиите на БФС, които да управляват следващото ни футболно първенство. Това няма как да стане и няма да го допуснем. Комисиите ще бъдат назначени от новия президент и новото ръководство на БФС. Ако в БФС си мислят, че ще изкарат мандата с хората, които бяха при Боби Михайлов, много грешат.

Възможно ли е на следващия конгрес да гласуват само делегати на професионалния клубове?

Това са изхвърляния на членове на Изпълкома. Няма как да се случи. Този, който го твърди, не е чел устава на БФС. Ако го прочете, ще разбере, че юридически аматьорските клубове не могат да бъдат лишени от право на вот.

Знаем, че Вашият кандидат за президент е Христо Порточанов, но бихте ли разкрили програмата Ви за управлението на футбола?

Имаме визия за по-доброто бъдеще на нашия футбол, но ще я обявим, след като съдът насрочи извънредния конгрес. Сега мога да ви кажа само, че ще настояваме в новия Изпълком да няма президенти на наши клубове. Най-малко, защото те по някакъв начин влияят на съдиите, дори индиректно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови