Англия и САЩ продължават на 1/8-финалите на Мондиал 2022

OFFNews 29 ноември 2022 в 22:57 1435 0

Мондиал 2022

Снимка Getty Images

Англичаните спечелиха група В и ще играят със Сенегал в 1/8-финалите

Отборите на Англия и САЩ си осигуриха място на 1/8-финалите на световното първенство по футбол в Катар, след като спечелиха последните си срещи от група В и завършиха съответно на първо и второ място. "Трите ъва" разгромиха с 3:0 Уелс и събраха 7 точки на върха. САЩ пък надви с 1:0 Иран в директния сблъсък за второто място и с 5 точки си осигуриха място в елиминациите. Иран остана с 3 точки, а Уелс завърши четвърти с 1.

Съперник на Англия в 1/8-финалите ще бъде тимът на Сенегал, който завърши втори в група А. Мачът е на 4 декември, неделя, от 21,00 часа. Ден по-рано от 17,00 часа един срещу друг се изправят отборите на Нидерландия и САЩ.

Иран - САЩ - 0:1 (0:1)
голмайстор: 0:1 Кристиан Пулишич 38

Кристиан Пулишич, известен с прозвището "Капитан Америка", вкара единствения гол, с който донесе успеха на Щатите срещу Иран. Нападателят обаче се контузи и бе сменен принудително на почивката.

Преди двубоя се създаде напрежение заради обтегнатите политически отношения между двете страни, което бе подхранено от решението на пресслужбата на американския отбор да премахне герба от знамето на Иран на своите страници в социалните мрежи. В крайна сметка на терена двата отбора изиграха коректен мач, а САЩ успя да стигне до ценните три точки.

Американците се нуждаеха от победа, за да продължат напред и атакуваха повече през първото полувреме. В 38-а минута Сержиньо Дест центрира и Кристиан Пулишич отблизо засече топката в мрежата - 1:0.

През втората част американците действаха по-предпазливо, като съумяха да запазят крехката преднина.

Иранците имаха шанс да изравнят в 65-а минута, но Саман Годош стреля покрай вратата.

В добавеното време Иран имаше претенции за дузпа за задържане в наказателното поле на Мехди Тареми, но реферът от Испания подмина ситуацията.

Уелс - Англия - 0:3 (0:0)
голмайстори: 0:1 Маркъс Рашфорд 50, 0:2 Фил Фоудън 52, 0:3 Маркъс Рашфорд 68

Мениджърите и на двата отбора - Гарет Саутгейт на Англия и Робърт Пейдж на Уелс, заложиха на по-офанзивни стартови единайсеторки спрямо мачовете от втория кръг на груповата фаза, в които Англия направи 0:0 със САЩ, а Уелс загуби с 0:2 от Иран. Това се изрази във включването на Маркъс Рашфорд и Фил Фоудън за Англия, както и в избора на Пейдж с Гарет Бейл, Кийфър Мур, Дан Джеймс и Аарън Рамзи едновременно в атака.

Промените обаче се оказаха по-ползотворни за европейските вицешампиони от Англия, които още от началните минути на двубоя натикаха съперника си дълбоко в неговата половина. Най-добрата възможност за гол през първото полувреме се откри пред Маркъс Рашфорд в 10-ата минута. Нападателят на Манчестър Юнайтед бе изведен по чудесен начин от Хари Кейн зад гърба на защитата на Уелс, но вратарят Дани Уорд излезе и спаси с тяло удара на съперника си.

До края на първата част играта бе плътно в половината на "драконите", но "трите лъва" така и не успяха да намерят път към вратата на Уорд. От своя страна неговият колега Джордан Пикфорд скучаеше в наказателното поле на Англия и нямаше нито една ситуация, в която да се намеси.

Второто полувреме започна с изненадваща смяна в състава на Уелс. От игра излезе капитанът на тима Гарет Бейл и това сякаш прекърши характера на тима.

Англия се възползва веднага от напускането на най-добрия играч на съперника и вкара два гола само в рамките на 120 секунди. В 50-ата минута Рашфорд реализира зрелищен гол директно от пряк свободен удар, а две по-късно той открадна топката от краката на Бен Дейвис. Тя попадна у Хари Кейн, който с успоредно центриране по земя намери на втора греда напълно непокрития Фил Фоудън и за халфа на Манчестър Сити не бе проблем да се разпише за 2:0.

Англия продължи да атакува неспирно към вратата на Уорд и в 68-мата минута Рашфорд направи резултата класически. Играчът на Манчестър Юнайтед проби в наказателното поле отляво и с диагонален удар прокара топката между краката на бранител на Уелс и между тези на вратаря Уорд за 3:0.

Четири минути по-късно Рашфорд можеше да запише и хеттрик, но този път Уорд изби с крак опасния му удар.

До края на двубоя играта бе по-спокойна, като и на двамата отбора бе ясно, че мачът вече е решен. Централният защитник Джон Стоунс можеше да вкара и четвърти гол за Англия в добавеното време, но от близка дистанция стреля с левия крак над вратата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови