Средиземноморските държави настояват за мигрантски квоти в ЕС

OFFNews 27 ноември 2020 в 12:27 1297 0

Снимка архив

Гърция, Италия, Испания и Малта настояват за въвеждането и спазването на мигрантски квоти. Четирите европейски държави, в които през последните пет години влязоха стотици хиляди нелегални мигранти, изразиха загриженост, че новото предложение за преустройство на системата на ЕС за предоставяне на убежище отново ще ги остави сами да се справят с предизвикателството, предаде AP. 

От друга страна Австрия, Чехия, Полша, Унгария и Словакия отхвърлят подобни действия. 

Тези противоречия могат да забавят реформирането на системата на ЕС за предоставяне на убежище на мигранти. 

"Държавите на първа линия не могат да поемат целия мигрантски натиск на ЕС", заявиха четирите средиземноморски държави в писмо до ЕК. Те твърдят, че в Новия пакт за миграция техните задължения са ясни, като страни, в които пристигат повечето нелегални мигранти, но не и задълженията на останалите членки на ЕС. 

Четирите държави изтъкнаха, че предложеният механизъм за солидарност остава също неизяснен, а идеята за задължителна релокация трябва да бъде основен принцип. 

Реформата предвижда мигрантите без разрешение за пребиваване да бъдат проверявани до 5 дни от тяхното пристигане. След което, в срок до 12 седмици, ще бъдат депортирани или включени в програма за намиране на убежище. Част от мигрантите могат да бъдат задържани, като за тях няма да се счита, че са влязли официално в ЕС. Тогава страните членки поемат отговорността да ги приютят или депортират. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!