Сътрудничка на български евродепутат е заподозряна като руски агент

OFFNews 19 юли 2022 в 10:26 14339 4

ЕП

Снимка Архив

Европейският парламент е слабо звено в евроструктурите.

Бивша дългогодишна асистентка на крайно десен български евродепутат е заподозряна в съмнителни връзки с руското разузнаване - тя е действала като посредник между руските спецслужби и европейски служители. Въпросната дама променя името си и кандидатства за стажове в програми на Европейския съюз и в медии в Брюксел, съобщава EUobserver.

Името на служителката не се споменава, въпреки че то е известно на брюкселското издание. В автобиографията ѝ са включени Колежът на Европа в Брюж, където се обучават много бъдещи служители на ЕС. Освен това е давала уроци по йога в зелено брюкселско предградие, което много служители на ЕС и техните семейства наричат свой дом.

"Нейният профил показва, че е посредник на руските служби", казва източник от западното разузнаване.

На профила "крайно десен" според европейските стандарти отговарят двама български евродепутати - Андрей Слабаков и Ангел Джамбазки. Слабаков има 10 сътрудници плюс трима акредитирани, а Джамбазки - 11 плюс двама акредитирани. На техните страници липсват биографии. 

Русия все още има над 100 дипломати в Белгия и "около половината от тях" са шпиони, казва източник от белгийските спецслужби. Посочват се няколко случая. 

Изданието отбелязва като съмнителен случаят с Тамара Волохова, започнала кариерата си в Брюксел като съветничка на евродепутат от националистическата партия на Марин льо Пен. За нея имало подозрение, че "помага на Русия да вербува политици от евроинституциите".

Десетки европейски депутати са проруски настроени, отбелязва изданието. 

"36 крайно десни и независими евродепутати от партии като френската Rassemblement national, германската Alternative für Deutschland и белгийската Vlaams Belang гласуваха против резолюцията през юни за даване на Украйна на статут на кандидат за ЕС. Мнозина периферни евродепутати посещават Русия и окупираните от нея територии с измислени мисии за наблюдение на избори, които всъщност може да действат като пътувания, на които спецслужбите вербуват шпиони", посочва още изданието.

Януш Ниеджински, един от организаторите на такива пътувания, бил арестуван в Полша миналата година по обвинения за сътрудничество с руските спецслужби. Той е изградил близки отношения с британски, френски и полски евроскептични депутати в Европейския парламент.

Руските агенти не набират източниците си в ЕС на официални срещи в "Берлемон", централата на Европейската комисия, казват за EUobserver белгийски източник от сигурността:

"Има много по-добри места в Брюксел за тази работа като спортни клубове, където човек да поиграе тенис и да си вземе сауна."

Освен на срещи на професионално ниво дипломати от ЕС, НАТО, Белгия, Русия и др. се срещат по едни и същи барове, паркове и ресторанти.

Изданието обяснява, че няма и някакво строго профилиране на руските агенти - Дмитрий Филипьонок, изгонен миналата година като агент на ФСБ от представителството в НАТО, всъщност се е регистрирал и като участник на конференции в ЕП.

За срещите на Европейския съвет се изгражда специален "бункер на поверителност" и се сглобява звено за проверка за подслушвателни устройства в съвета, Еврокомисията, Службата за външни отношения и сигурност и Европейския парламент. Сградите на ЕП са затворени за дипломати от Русия. Европейската комисия не допуска руски лобисти.

"Всеки посетител с дипломатически статут трябва да бъде регистриран и посрещнат на рецепцията. Не може безконтролно да влиза сам, да се разхожда свободно, а в сградите трябва да бъде придружаван от евродепутат или от служител от персонала му. Ако се появят без предварителна уговорка, не могат да продължат по-далеч от рецепцията", обяснява говорител на службата на ЕС за външни отношения и сигурност.

В ЕП обаче това не е така - там хората с дипломатически бадж нормално влизат и излизат, както си поискат, посочва EUobserver.

"Наясно съм, че институциите и агенциите на ЕС повече от всякога са обект на враждебно събиране на разузнавателна информация", отговори покойният председател на Европейския парламент Давид Сасоли през юни миналата година.

"Излишно е да казвам, че в ЕП Русия има връзки с хора, които не са руснаци, и работят за руските служби под прикритие", коментира белгийски източник от сектор сигурност. "Парламентът е най-слабото звено от гледна точка на сигурността на евроинституциите", казва западен разузнавателен източник.

Четирима високопоставени членове на ЕП предупредиха шефовете на Европарламента да се отнасят по-сериозно към сигурността цяла година преди Русия да нахлуе в Украйна.

"Призоваваме ви да обмислите възможността да инвестирате в укрепване на нашите възможности в тази област, като създадете пълноценни структури за проверка, чиято задача ще включва проверка на неизбрания персонал, нает в Европейския парламент", написаха те в писмо през март 2021 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

2

Mateevk

19.07 2022 в 11:04

Просто рашизмът трябва да се приравни към нацизма, а Русия да се обави за терористична държава. Но няма да е лесно и става ясно защо. Навсякъде е пуснало пипала това раково образувание.

2550

1

alfakentavur

19.07 2022 в 10:31

Трябва да се промени законодателството.
Ако за сътрудничество на чужди служби се наказва с 10 години затвора, за сътрудничество с рашистки служби трябва да се наказва с 20 години затвор.
И т.н. всяко нарушение и престъпление в полза на СССР 2 трябва да се накзва двойно по-строго от другите.