Калфин разочарован: Правителството не ме подкрепи за генерален директор на ОЛАФ

OFFNews 22 юни 2018 в 11:25 2159 0

Ивайло Калфин

Бившият вицепремиер и министър Ивайло Калфин изрази разочарованието си, че българското правителство не го е подкрепило в кандидатурата му за генерален директор на европейската мегаслужба за борба с измамите с европейски средства - ОЛАФ.

След една година различни конкурси, след 9 кръга, стигнах до 2-ро място. Българското правителство чрез посланика си в Брюксел не ме подкрепи, заяви Калфин в интервю за БНТ.

Темата е приключила за мен, не ми се обсъжда повече, заяви той.

Преди няколко дни Европейската комисия назначи финландеца Виле Итала за генерален директор на ОЛАФ. 

"Познавам финландеца, когото назначиха. Мисля, че беше междуличностно накрая състезанието. Имаше хора, включително в Европейския парламент, които казваха: "Без да познавам кандидата, не може българин да е шеф на ОЛАФ". Това ме амбицира. Радвам се, че стигнах до тук", каза Ивайло Калфин.

Той коментира и бежанската криза в Европа. "И в момента границите на Европейския съюз трябва да са затворени, не виждам какво трябва да се промени. Може би премиерът има предвид значително увеличаване на бюджета на агенцията ФРОНТЕКС, която да се разшири значително и да се пази по-добре границите. Това ще засегне в по-голяма степен обаче морските граници, предимно срещу трафика в Средиземно море", заяви той.

Калфин подкрепя идеята за изграждане на центрове, които приемат бежанци, извън територията на Европа, тъй като в момента се подпомага трафикантската дейност. Германският вътрешен министър иска бежанците да се връщат в първата страна, която ги е регистрирала, в това число и България, но ние нямаме капацитет за това, нито самите бежанци искат да се връщат тук, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!