Заев: Нямаме претенции за македонско малцинство в България

Моят приятел и брат Бойко Борисов е европеец. На изборите българският народ ще възнагради човек, който намери решение, а не човек, който създава проблеми, категоричен е македонският премиер

OFFNews 19 ноември 2020 в 17:43 6918 3

"Нямаме никакви претенции към България. Нито териториални, нито малцинствени. Искрено искам нашите братя да ни признаят като македонци, а езика ни - като македонски", заяви в обширно интервю за Дойче веле премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев.

В него министър-председателят от Скопие се старае да произнася "България" и "българи", вместо "Бугария" и "бугари". 

"Най-добрият ни приятел, този, когото наричаме брат, ни блокира"

"Ние сме добри приятели, братски народи. И двете страни искат да видят всички Балкани заедно в ЕС, с отворени граници между нас и България, през които гражданите да пътуват свободно, да си сътрудничат и да изграждат приятелство”, казва македонският премиер.

Заев обаче посочва, че проблемът, довел до блокирането на преговорите за членство на страната му в ЕС, вероятно се корени в “опитите на българската страна да определя историята”. Министър-председателят на Северна Македония смята още, че историческите въпроси трябва да бъдат решавани от историци, а не от политици.

“Имаме прекрасен договор”, казва той за Договора за добросъседство, подписан между България и Република Македония през 2017 година. Историята ни “обединява, това е нещо общо от миналото и чрез него градим мостове, сътрудничество и още по-голямо братство”. Но съществува и рискът “тази обща история, ако я направим по-македонска или по-българска, да бъде ябълка на раздора и да създава конфликти”.

Заев не е изгубил надежда, че конфликтните въпроси ще бъдат решени:

“Вероятно никога няма да е късно, но ако ги решим час по-скоро, ще е по-добре”.

Макар да не скрива разочарованието си, че “най-добрият ни приятел, този, когото наричаме брат, ни блокира”, той казва, че разговорите продължават и все още до края на годината може да бъде постигнат консенсус.

"Македонският народ никога не би блокирал българския народ"

“Определено нямаме никакви претенции - нито териториални, нито малцинствени”, допълва македонският премиер. “Искрено искам нашите приятелски, братски хора да ни признаят като македонци, а езика ни - като македонски”, споделя той и продължава: “Признаването на моята история е моето право на самоопределение. Както аз, така и македонският народ признаваме българското право на самоопределение: че има български народ и език с цяла история, която е свещена за него, както нашата история е свещена за нас. И чрез това можем да градим приятелство”.

Според Заев, “българските граждани не харесват това, което се случва днес. Македонският народ никога не би блокирал българския народ, а ако го направи, политиците ще бъдат наказани на изборите. Българският народ също никога не би наложил блокада. Сега обаче всичко зависи от политиците”.

Зоран Заев смята, че “наш интерес е България да бъде стабилна и да има власт и парламент, които народът поддържа”. В тази връзка той изразява предположението, че за Борисов и българските власти също ще е добре да се явят на следващите избори “с решен проблем”:

“Моят приятел и брат Бойко Борисов е европеец и той го е доказал, не е нужно да го казвам. Той го доказа няколко пъти, особено за нас в Северна Македония и Западните Балкани. И вярвам, че ще продължи в този дух. Според мен, българският народ ще възнагради човек, който намери решение, а не човек, който създава проблеми.”

Но дали изворът на напрежение всъщност не е Каракачанов? - пита журналистът Борис Георгиевски. В отговор премиерът на Северна Македония казва, че, според него, българският народ е против блокадата срещу македонския народ по пътя му към ЕС. И все пак в правителството има и коалиционни партньори, припомня той и добавя по адрес на българския вицепремиер Красимир Каракачанов:

„Често го слушам моя добър приятел Каракачанов. И твърдя, че той обича Македония, но понякога я обича по неправилен начин. И съм му го казвал. Дето има една приказка: "Аман, брате, чак пък толкова да обичаш!“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1894

3

Sashkavas

20.11 2020 в 00:17

Ние признаваме Макденскив език за Булгарски диалект, какъв е проблема бе наЗорен Заьо ?

3943

2

OtSofia

19.11 2020 в 18:25

Това "Нямаме никакви претенции към България. Нито териториални, нито малцинствени." ми прилича на култовото изречение на отговорните за катастрофата, точно преди Чернобил да се взриви: "Честна дума, няма да гръмне! " Обаче пък, не мога да не отбележа топлото "нашите братя". Добре.