Дали руснаците ''окупират'' Белград?

От началото на войната срещу Украйна десетки хиляди руснаци са се преместили в Сърбия. Те организират протестни акции срещу Путин, откриват нови фирми и вдигат нивата на наемите в Белград. Но защо точно Сърбия?

Рюдигер Росих, Идро Сефери - DW 13 август 2022 в 20:11 17841 12

протест

Снимка БТА/AP

Протестът в защита на Путин и войната, Сърбия - 5 март 2022 г.

Трийсетина млади мъже и жени са насядали на сгъваеми столчета в едно таванско помещение в центъра на Белград пред импровизирана сцена. Говорят на руски.

Организатор на срещата е Иля Пинскер, който е собственик на звукозаписно студио. Напуснал е Русия с еднопосочен билет, с колегите си и с котката си. "След нападението срещу Украйна на 24-и февруари ситуацията в Русия стана нетърпима. Просто трябваше да се махнем", казва той.

Над хиляда новорегистрирани руски фирми

Но защо точно Сърбия? Принципно правителството в Белград осъди нападателната война на Русия в Украйна, но Сърбия не подкрепя санкциите срещу режима в Москва. Славянският език и общата православна вяра са база за близостта на голяма част от сръбското общество с Русия, а и далеч не само крайната десница в балканската държава подкрепя неприкрито войната на Путин.

Въпреки това от края на февруари до днес между 30 и 50 хиляди руски граждани са се прехвърлили в Сърбия. Официални данни за техния брой няма, но едно е сигурно: от началото на войната срещу Украйна десетки хиляди руснаци са открили свои сметки в сръбски банки. А Сръбската търговско-промишлена палата е регистрирала над хиляда нови фирми, чиито собственици са руски граждани. Повечето от тях са в IT-сектора.

Руснаците нямат нужда от виза

"Избрах Сърбия, защото тя е от малкото страни, които пускат руски граждани без виза", казва за ДВ 34-годишната московчанка Катя Казина. За нея граничи с шизофренията това, че противничка на Путин, каквато е тя, се е озовала в страна с толкова много привърженици на режима в Кремъл. "Но това е нищо в сравнение с трудностите, които срещат хората, бягащи от войната в Украйна."

В Русия Катя е работила в издателство. От години протестира редовно срещу режима на Путин. В Белград младата активистка се е присъединила към неправителствената организация "Жени в черно", която навремето е организирала протести срещу войните в бивша Югославия, а сега протестира срещу войната на Русия срещу Украйна. Но и привържениците на Путин демонстрират редовно - в подкрепа на войната и за победа на Русия.

"Сърбите не знаят нищо за Русия"

Катя трудно може да си обясни това отношение на сърбите към Русия. Малцина в страната учат руски, почти никой не е ходил в Русия, казва тя. "Сърбите не знаят и какво говорят руснаците за тях - например, че са много мудни в работата си, или пък че имат нисък жизнен стандарт." Катя смята, че любовта на сърбите към Русия се опира на "незнанието им за живота в Русия - да не говорим за мащабите на репресиите и бруталността, с която режимът действа в Украйна и дори срещу собствения си народ. Или пък колко мощна е пропагандата".

Московчанката не може да каже много за сънародниците си. "На протестните ни акции идват редовно между 50 и 100 души от няколкото десетки хиляди руснаци, които живеят в Белград." Разочарование струи и от следващата ѝ забележка: тя смята, че повечето руснаци са се преместили в Сърбия, защото Spotify и Netflix вече не работят в Русия. Много от тях са аполитични, добавя Катя.

Не всички сърби харесват руснаците

Групата във Фейсбук "Руснаци, украинци, беларуси и сърби заедно против войната" има 3624 члена. Това обаче не е много, отбелязва нейният администратор Петър Никитин. Целта на инициативата е да информира сръбската общественост за проявите , насочени срещу войната в Украйна, в които участват и руснаци. Никитин нарича това "контрапропаганда".

А сръбското общество има спешна нужда от повече информация за Русия и руснаците, защото, наред с широко разпространената русофилия, в Белград има и много хора, които изпитват дълбоко отвращение към всичко, свързано с бившия Съветски съюз. Така например келнерът в ресторант "Мала Славия" мрази еднакво силно и руснаците, и украинците. "Липсват им маниери и смятат, че щом имат пари, всичко им е позволено", казва той.

Освен това много сърби виждат, че преселниците от Русия влияят на цените на жилищния пазар. "Ще окупират ли руснаците Белград", попита булевардното издание "Блиц" през април тази година. В публикацията бе казано, че руснаците купуват жилища и вили, без да се интересуват много от цената. А според брокери на недвижими имоти, наемите в сръбската столица вече са двойно по-високи, отколкото преди началото на войната в Украйна.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7325

12

Нико Колев, е ние сега не правим ли същото с НАТО и чужда армия? За първото нямад дкоазателства, второто в факт. Храним чужда армия.

1135

11

единдвама

14.08 2022 в 09:55

Добър опит, пишеш контракоментар и после се контриш сам с друг профил, като казваш "фашаги".
За толко тъпи ли мислиш хората, трол путлерски?

1035

10

Niko Kolev

14.08 2022 в 09:23

Едва ли са повече, отколкото у нас. Все пак преди време шефът на думата каза, че са изкупили черноморието и можело да купят цяла България. За Русия България е по-важна, от геостратегическо значение. От триста години тяхната цел са проливите, за да превърнат Ч. море във вътрешно езеро. Дори през 1940год, условието СССР да се включи в Тристранния пакт е България да се съгласи Варна и Бургас да станат руски бази. Затова е и руския натиск ние да се включим в пакта (Соболевата акция), а комунистите водят пропагандни акции в тази посока. Има достатъчно останали документи, извън откраднатите архиви, които го показват. Има дори позив, подписан от Г. Димитров, Коларов и Чочоолу, който е към цар Борис, България да се присъедини към Тристранния пакт и е разпространяван от комунистите.

1321

8

4rnor

14.08 2022 в 00:42

Евроатлантика пак се изказа неподготвен - https://neighbourhood-enlargement.ec.europa.eu/enlargement-policy/serbia_en

-4778

6

137

13.08 2022 в 23:09

Прочетете 1я коментар. Е как да застанеш на страната на такива 'хора' и да защитиш каузата им? После като им кажеш фашисти и се обиждат.

22548

4

dolivo

13.08 2022 в 22:35

ей, иноезичен, бягай от тука