В България: челен сблъсък, а управляващите мънкат

Хората, особено когато са и граждани, харесват ясното и решително политическо поведение. И презират опитите да се харесаш на всички. Защо тогава е това мънкане, пита Евгений Дайнов

Евгений Дайнов, DW 17 септември 2023 в 20:42 11365 8

Евгений Дайнов

Снимка OFFNews

Евгений Дайнов

"Бих изглеждал доста странно - споделя Уинстън Чърчил, когато успяват да му обяснят що е то изследване на общественото мнение - ако вървя след публиката с взор, заврян в нейния задник. Аз съм лидер и моята работа е да съм отпред, да водя хората, не да се влача след тях." Половин век по-късно Маргарет Тачър предупреждава: "Ако си в политиката с идеята да те харесват, ще си готов да отстъпваш във всичко и накрая няма да постигнеш нищо".

Добре е нашите управляващи от време на време да поглеждат към някой велик, като Чърчил или Тачър, за да не се губят в подробностите на пейзажа и да са видимо слаби тогава, когато от тях се иска да бъдат видимо силни.

Не е приемливо всеки път, когато управлението направи нещо правилно и решително, веднага да следват усукани и хленчещи обяснения. Това не е приемливо особено тогава, когато държавата се занимава с проблемите на сигурността.

Ясно и категорично: службите трябва да бъдат прочистени

Разбира се, че службите за сигурност, например, трябва да бъдат подчинени на правителството и да функционират като част от западната система за сигурност. А не, както е в последния четвърт век, да обслужват организираната престъпност и руските интереси. За целта е задължително да бъдат прочистени и реформирани. Това трябва да бъде заявено ясно и категорично, а не колебливо и извинително, като, едва ли не, някаква извратена прищявка.

Разбира се, също така, че в България трябва да бъдат разположени боеспособни военни подразделения на нашите съюзници, защото планът на Путин е след Украйна да дойде тук. Някой трябва да може да го спре. Това трябва да бъде обяснявано непрестанно, а не да ни се мънка, че всъщност новата база в Ямбол била само идея и не било изобщо ясно кога и дали ще стане.

Хората, особено в качеството им на граждани, харесват ясното и решително политическо поведение. И презират мрънкането и опитите да се харесаш на всички. Защо тогава е това мънкане? Очевидно е, че управляващите не са твърде наясно с народа си и силно преувеличават "русофилските настроения" у нас.

Не са някакво "мълчаливо мнозинство"

Това, че все повече групички все по-истерично викат против демокрацията и за Кремъл не ги прави важни. Те не изразяват някакво "мълчаливо мнозинство". Напротив: те биват развъждани, за да се опитат да формират такова мнозинство. Идеята е очевидна. Колкото повече регистрирани проруски партии има, толкова повече те, ползвайки закона, ще могат да бъдат чувани из медиите. Планът е да има няколко дузина такива, които непрестанно да вихрят руска пропаганда, та все повече хора да си мислят, че мнозинството българи са някакъв вид руснаци.

Не са. "Русофилите" са една шепа хора, макар доста шумни и невъзпитани. Освен това, обаче, са и страхливи. Енергично, решително общуване с тях от страна на държавата ще ги респектира, а на останалите ще покаже слабостта им и така ще намали тяхното влияние.

От тази гледна точка управлението постъпи правилно, когато решително застана срещу диверсионните действия на зърнарите, които са пряка заплаха за националната сигурност. Но и в този случай липсват убедителни обясненията към широката публика.

"Говорѝ меко, но си носи дебела сопа"

Решителните действия не бива да бъдат бъркани с радикалното говорене. Ако зърнарите действат като терористи, то държавата наистина трябва да подхожда към тях като към терористи. Декларацията "с терористи не преговарям“ обаче не е действие, а излишен шум. Този шум окуражава терористите, вместо да ги респектира, както би ги респектирала една решителна държавна политика.

Или, както съветва друг велик политик, Франклин Делано Рузвелт: "Говорѝ меко, но си носи дебела сопа" (Speak softly, but carry a big stick). Този стил на поведение е онзи, който очакваме от сегашните управляващи, които са едновременно добре възпитани и добре разбиращи какъв е националният интерес и кой го заплашва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

8

Far Rider

15.11 2023 в 17:39

Най-накрая някой да потвърди написаното от мен за плана на Путин да премине през България на път за Австрия и сърцето на Европа. Когато го написах ми нацвъкахте минусите. Заслужавате плана на Путлер да се реализира!

4638

7

Того

18.09 2023 в 06:46

Много е прав Дайнов, Руzия е най-голямата заплаха за България.

2073

6

Johnny B Goode

18.09 2023 в 01:32

ТриГлуптора отдолу, зърнопроизводители са тези които произвеждат зърно докато ги бомбардират.
Тези които карат на субсидии и плачат когато не могат да си обновят Майбасите и Ламборджинитата са точно "зърнари".

Другите ти глупотевини не заслужават дори и отговор.

А колкото до тезата на г-н Дайнов, лидери като Чърчил и Тачър могат да имат само народи които са ги заслужили. За такива като нас и Боко Тиквата ни е много.

-600

5

Трицигулуптор

18.09 2023 в 01:24

Поредният слънчоглед с поредното словоблудство.
Първо:
Българските служби се очаква да работят като български (по подразбиране), сиреч за държавата не за временно назначен чиновник и дружината му, още по малко за чужди служби.
Второ:
Само човек с ниска култура би си позволил да използва думичката "зърнар", лош или хубав се нарича зърнопроизводител.
Трето:
Умни и възпитани?!
Знаят какъв е националния интерес?
Предполагам е прав, само дето не пише че е българският.....
Четвърто:
Тук счупи тъпомера.
Даже няма да си правя труда да коментирам как някой щял да ни пази..
Пето:
Също няма да коментирам, само ще спомена, че по време на "кървавия" соц имаше франкофони, при това доста и си имаха разни дни, фестивали и тн.
И за най накрая :
Къде видя господин "Кени Роджърс" демокрация по нашите ширини?
Коя демокрация видя?
Тази в Щатите или в Русия, щото са еднакви. Швейцарска тук никога няма да има, по една проста причина....тогава умните и възпитани няма да ги има.

-685

4

Козин Човков

17.09 2023 в 23:09

Това с мекото говорене го е казал Теодор Рузвелт, не Франклин Делано Рузвелт.

5863

3

Babaliuga

17.09 2023 в 22:54

И също ми е много интересно Г-н Дайнов колко % данък е платил ?
Защото, колкото и да е вярно, че при зърнарите има бая каво да се оправи, толкова е вярно, че има много, които работят въпреки държавата, обработват земи и дават заплати на работници, за които са разкрили работни места.

И още малко, другарю Дайнов, това за което зовете, другаря Борисов го правеше. Меко казано не беше градивно.

5863

2

Babaliuga

17.09 2023 в 22:51

Въпросът ми към х-н Дайнов, бидейки родом от Миндя (или родствено свързан с нея, не знам точно), би бил:

С колко от съселяните си е разговарял ?
С колко от гражданите по малките населени места е разговарял ?
Как реши, че "русофилите" са малко ?

Че са определено объркани е факт. Че са роби (на пропагандата най - вече) също. Че са малко обаче, не е вярно. За жалост.

1000

1

Strike

17.09 2023 в 22:50

Абсолютно вярно!!!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки