'Тефлоновият Марк': защо нидерландците харесват Марк Рюте

Така го наричат шеговито сънародниците му. Скоро Рюте ще бъде премиерът, управлявал най-дълго страната

Щефан Убербах, Лудгер Кажмирчак, Барбара Везел, DW 18 март 2021 в 16:55 5191 0

Без експерименти по време на пандемия - вероятно това е било мотото на близо една четвърт от нидерландските избиратели, гласували доверие на Марк Рюте, който управлява страната им вече десет години. Неговата Народна партия за свобода и демокрация спечели най-много гласове - според първите прогнози, тя получава 36 от общо 150 места във втората камара на парламента. Факт, който кара Рюте да се чувства "супер горд." "За четвърти пореден път сме най-голямата партия в страната".

Защо нидерландците харесват Рюте

В нидерландските медии отдавна шеговито го наричат "тефлоновия Марк" поради способността му да отблъсква всички рискове с лекота - така, както водата се стича по тефлоново покритие. Скандалът с детските надбавки, който през януари накара правителството да подаде оставка, всъщност можеше да означава край за Рюте и партията му. Години наред финансовите служби са набеждавали хиляди семейства, че са получавали неправомерно прекалено високи детски надбавки. Властите са докарали до фалит много от тях, изисквайки социалните плащания да бъдат върнати обратно. Както стана ясно в началото на годината, службите са допуснали груба грешка. И въпреки че този скандал се разрази по време на управлението на Рюте, избирателите така и не го наказаха за това.

Може би защото неговата Народна партия на свободата и демокрацията е благосклонна към бизнеса? Факт е, че Нидерландия от години е в икономически разцвет. Същевременно обаче образователната и здравната система спешно се нуждаят от реформи и инвестиции. Наемите и цените на имотите растат, социалните плащания стават все по-малки. Ножицата между бедни и богати се разтваря все по-широко.

И по отношение на пандемията Рюте не се справи блестящо. Първоначално той не искаше да натоварва сънародниците си със строги правила и ограничения и заложи на стаден имунитет. Дори и когато обаче се видя, че тази стратегия не може да бъде удържана, Рюте продължи да отлага строгите ограничения чак докато нидерландските болници се препълниха.

През януари бе наложен твърд локдаун, включително забрана за излизане навън след 21 часа, което извади по улиците хиляди младежи и хора, отричащи коронавируса. Кадрите от агресията и насилието по нидерландските улици обиколиха цял свят. Вместо да потърси първопричината за гнева, Рюте просто определи протестите като "криминални действия" и приключи темата. В действителност голяма част от нидерландците не го обвинява за това. Точно обратното: според допитванията, много нидерландци са доволни от начина, по който Рюте се справя с пандемията.

Освен всичко останало Марк Рюте привлича огромни симпатии с личния си начин на живот. Премиерът живее все така в скромното си жилище в Хага, ходи на работа с велосипед, държи семейството си далеч от медиите и името му не се забърква в никакви скандални истории. Накратко: той олицетворява работливия и пестелив нидерландец.

Ето че сега с поредната си победа Рюте е изправен и пред редица рекорди: след само година и половина той ще влезе в историята като най-дълго управлявалия нидерландски премиер. А когато през есента Ангела Меркел освободи канцлерския пост в Германия, именно Марк Рюте ще бъде и най-дълго управлявалия премиер на масата за преговори в ЕС.

Рюте и визията му за ЕС

Що се отнася до неговата визия за Европа, тя е пределно ясна: според него Общността трябва да се концентрира върху основните си задачи - търговия, миграция, защита на външните граници, политика на сигурност и защита на климата. Същевременно Рюте е скептичен към широкообхватните предложения за реформи на френския президент Еманюел Макрон. Освен това Рюте не подкрепя призива за "повече Европа". ЕС трябва да обещава по-малко, но да дава повече, казва той. "Все повече и повече Европа не дава отговор на проблемите на хората."

В т.нар. "Ханзейска лига" Рюте е събрал малки държави от Средна и Северна Европа, чиито управници застъпват същата позиция. Нидерландия участва и в клуба на "Спестовната четворка". А сред пестеливите Рюте се смята за най-стиснатия. Фактът, че помощта от плана за възстановяване от коронавируса в размер на 750 милиарда евро няма да се изплаща само под формата на безвъзмездни средства, както планираха Германия и Франция, а и като заеми, които трябва да бъдат върнати обратно, се дължи главно на упоритата съпротива на нидерландския премиер. Малко преди парламентарните избори Марк Рюте все пак трябваше да демонстрира, че пази парите на своите избиратели - и настоява за реформи в замяна на финансова помощ.

Марк Рюте подкрепя твърдо и намаляването или спирането на европейските пари за държавите, които нарушават върховенството на закона. Унгария и Полша искаха на всяка цена да предотвратят подобно решение и блокираха бюджета на ЕС и плана за възстановяване от пандемията в продължение на седмици. Това, от своя страна, накара нидерландските либерали да предложат радикални мерки. "Като алтернатива може да се мисли за ЕС без Унгария и Полша - но това би било ядрената опция", каза тогава нидерландският премиер.

И на финала: в сравнение с останалите европейски страни победата на Марк Рюте не е особено впечатляваща. Но в пъстрия партиен ландшафт на Нидерландия с над 20% лесно ставаш първи. Там няма 5-процентна бариера. Резултатът от това: от общо 37 партии, участвали в изборите, цели 17 влизат в парламента. И това само по себе си е рекорд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови