'Тайно разпродават страната ни на руски олигарси'

"Не искаме да бъдем руска колония", казват с тревога демонстрантите в Тбилиси, които от дни протестират пред сградата на грузинския парламент. "Една пета от страната ни е окупирана от Русия."

OFFNews Последна промяна на 06 юли 2019 в 11:04 8223 7

Надпис на плакат: "Грузия е окупирана от Русия".

От няколко седмици в центъра на грузинската столица Тбилиси хиляди грузинци протестират срещу руското влияние в бившата съветска република. Пред парламента те издигат плакати, на които са изобразени бодлива тел, карта на Грузия и надпис на английски език, гласящ "Грузия е окупирана от Русия". Протестите бяха провокирани от една снимка, показваща как руският депутат и комунист Сергей Гаврилов е седнал на председателското място в грузинския парламент.

Гаврилов беше част от руска парламентарна делегация, която посети Грузия във връзка със заседание на т.нар. Интерпарламентарна асамблея на православието, което се проведе в пленарната зала на парламента в Тбилиси. Форумът, в който участват предимно депутати от източноправославни страни, в момента се председателства именно от този руски депутат. Той е упрекван за това, че многократно е посещавал грузинските сепаратистки области Абхазия и Южна Осетия, признати единствено от Русия. След като недоволството прерасна в улични протести, комунистът Сергей Гаврилов и неговите руски другари напуснаха незабавно Грузия. На 20 юни полицията смаза със сила протеста пред сградата на парламента. Оттогава насам демонстрантите настояват за оставката на вътрешния министър.

"Грузия не трябва да става руска колония"

28-годишната учителка по английски Мари Канчавели също участва в протестите. Всяка вечер тя се присъединява към демонстрантите, носейки плакат със следния надпис: "Майка ми също би излязла да протестира, но би загубила работата си". Това послание изразява страховете на много от опозиционно настроените грузинци.

Канчавели говори свободно руски език, но предпочита да отговаря на английски. "Зачеркнах руския след събитията от 2008 година", казва тя, имайки предвид руско-грузинската война. Темата за Русия доминира разговорите и речите на събиращите се пред парламента хора. "От 30 години настояваме, че Грузия трябва да остане свободна държава, а не да се превръща в колония на един наш богат съсед", казва Канчавели. Именно снимката на руския депутат Гаврилов, настанил се в креслото на шефа на грузинския парламент, е била капката, преляла чашата на търпението, допълва учителката по английски.

Тя подчертава, че руските туристи не разбират протеста им. Така например една 20-годишна рускиня я била попитала дали протестът е законен. "В нашата страна имаме свобода на мнението, затова всеки протест автоматично е разрешен", отвърнала ѝ тя.

Конфликтът с Москва

За повечето грузинци Русия е окупатор, казва Петер-Андреас Бохман от бюрото на германската фондация "Фридрих Науман" в Тбилиси. И днес все още има напрежение по този въпрос, въпреки че след идването на власт на партията "Грузинска мечта" през 2012 година тонът към Москва стана по-мек, обяснява той. По демаркационната линия с Абхазия и Южна Осетия редовно се стига до инциденти. Тбилиси твърди, че контролираните от Русия въоръжени отряди се опитват да местят "границата" все по-навътре в грузинска територия. Освен това има и много случаи на отвличания на грузински граждани с цел получаване на откуп.

Стабилното икономическо развитие от последните години, което се забелязва особено силно в столицата Тбилиси, не е в състояние да потуши политическото недоволство на хората. Подобно на съседните Русия и Турция, и в Грузия властта е концентрирана в ръцете на управляващата партия, зад която обикновено стои една могъща фигура. В случая с Грузия това е милиардерът Бидзина Иванишвили, който, според мнозина наблюдатели, вече "притежава цялата страна". Политическите процедури, каквито ги познаваме в Европа, в Грузия са почти невъзможни. А опозицията изобщо не е смятана за част от политическата система. Дори обратното - правят се опити тя да бъде унищожена.

"Въпреки уверенията, че страната се стремяла към членство в ЕС и НАТО, в Грузия фактически се изгражда един държавен модел по руски образец", казва Петер-Андреас Бохман. Основните признаци за това, според него, са еднопартийната система, централизацията, корупцията, както и отсъствието на всякакво политическо съревнование в европейския смисъл на това понятие.

Силно проруско лоби

Демонстрантите пред парламента обвиняват грузинското правителство, че тайно разпродава страната им на руски олигарси. "Това не е протест само срещу руската окупация - това е протест и срещу всички проруски настроени грузински политици, това е протест срещу руското лоби в страната", казва Мариам Гегучадзе, друга участничка в протестите. Тя също предпочита да говори с нас на английски. Грузия не трябва да изпада в икономическа зависимост от Русия, убедена е тя и допълва, че "на Русия изобщо не може да се разчита". Прекратяването на полетите до Грузия тя тълкува като опит на Москва за поставяне на Тбилиси под натиск.

Що се отнася до туристите в Грузия - добре дошли са всички, които не поставят под съмнение суверенитета и териториалната цялост на Грузия, казва младата грузинка. "Не сме ксенофоби", уверява тя и допълва, че в страната обаче се радвали само на онези туристи, които биха признали, че една пета от територията на Грузия е окупирана от Русия. 

Текстът на Владимир Есипов е публикуван в "Дойче веле".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22188

7

Стефан

09.07 2019 в 23:15

Че къде са пропаднали другата половина?
Още един който не може да чете, и не разбира написаното.

2610

6

БХМ

09.07 2019 в 22:30

Стефане :)
Като гледам форума, вече имаш 21 регистрации.
А тези, които ги е "хранила" Русия, сега са си добре. Чехия, Полша, Словакия и т.н. Грузия и тя като се отърве и обяви руските олигарси за врагове на народа и ги обложи с 99 процента данък и тя ще е добре. Но мисля, че и без това може. Това са руски чалъми.

22188

5

Стефан

06.07 2019 в 22:31

Нещо повече - на 12-и юни, руснаците празнуват Денят на независимостта.
В първите години когато го въведоха, народът тъпееше и се дразнеше - какво има да се празнува разпадането на Съюза. А после вденаха, и сега си им е празник наистина. Просто спряха да хранят закъсалите републики.
Руската империя и СССР беше единствената в човешката история империя, която даваше на контролираните територии повече, отколкото вземаше. И навсякъде живееха по-добре, отколкото в РСФР. След разпадането, Русия някак се свестява постепенно, а лимитрофите се сринаха. Всичките, даже потенциално богатите Украйна и Казахстан. Само Белорусия е добре, но те са почти една държава по много въпроси.

6049

4

Дан

06.07 2019 в 21:56

Грузия беше част от СССР,но сега е самостоятелна страна и Русия най малко от всички иска и може да се меси във вътрешнополитически план. Грузия е по зависима и увлечена от западните демокрации и Турция,отколкото от Русия. Показват го демонстрациите и предизвиканите безредици последните седмици!

22188

3

Стефан

06.07 2019 в 17:51

Мойри винаги е лъгал, така че каквото и да каже - няма нужда да бъде слушан.

6952

2

Мойри

06.07 2019 в 16:59

Русия винаги е крала и продължава да краде и територия и сигурност от съседите си. За чудене и вяра на кремълска пропаганда и отклоняване на вниманието времето отдавна е изтекло.

22188

1

Стефан

06.07 2019 в 15:05

Соросоидни глупости.
Цялата работа е, че мишикО саакашвили остана без работа, и е наритан отвсякъде, понеже на никого не трябват крадливи и страхливи истерични некадърници. Та сега рови да се върне в Грузия, където има да лежи в дранголника 10 години. За кражби. Но не знае друг начин, освен с проамерикански преврат.
Ма май номерът няма да мине втори път.