Путин забрани полетите до и от Грузия и изтегля руснаците от страната

OFFNews 22 юни 2019 в 22:35 7491 3

Руският президент Владимир Путин забрани на авиокомпаниите да транспортират руснаци до Грузия от 8 юли. Освен това той въведе забрана полетите на грузински авиолинии на територията на Русия. 

На сайта на транспортното ведомство се казва, че причината за спирането на полетите е необходимостта да се обезпечи достатъчно ниво на авиобезопасност и наличието на просрочени задължения за аеронавигационна дейност пред ФГУП „Госкорпорация по ОрВД“.

"Спирането на полетите ще продължи до предоставянето на руската страна на програмите за авиационна сигурност на Georgian Airways и MyWay Airlines, техния одит и одобрение от руската страна, както и докато грузинската страна изплати изцяло дълга за аеронавигационното обслужване", се казва в съобщението.

Президентът също така нареди на правителството да осигури връщането на руснаците, временно пребиваващи на територията на Грузия.

Забраните се въвеждат на фона на антируските протести в Грузия. Те започнаха, след като председателят на Междупарламентарната асамблея на православието и депутат от руския парламент Сергей Гаврилов седна мястото на председателя на парламента на Грузия.

Руският политик обясни, че грузинската страна го е поставила на това място "според протокола при подобни събития".

Случилото се обаче предизвика недоволството на опозицията в страната, която организира мащабен протест. Участниците в протеста поискаха оставката на председателя Ираклий Кобахидзе и на вътрешния министър Георги Гахария.

По време на митинга най-малко 240 души бяха ранени. Полицията задържа над 300 протестиращи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

23.06 2019 в 21:55

Първата задача като възстановен укроп, мишико пак осра. Като войната през 8-а година. Колко по пари тогава не знам, за Осетия и Абхазия знаем. Сега освен милиард и половина долара от руските туристи до края на годината, това може да им струва и Аджария. Която също спи, и вижда Тбилиси в ковчег. Понеже тоя път руснаците не разбраха хумора.

23293

2

Стефан

23.06 2019 в 11:03

Ми, лудите са болни хора, и тях лекарите ги лекуват с лекарства. А който се прави на луд - околните го лекуват със сопа. Време е, грузинците сами да се научат да си лекуват украинския гражданин саакашвили.
Ако не искат да лекуват тях.

29217

1

Лопе де Вега

23.06 2019 в 09:47

Путин повежда на Моисей с 3:0! Преди изведе хората си от Египет и Турция - сега и от Грузия.
 
X

Подкастът на OFFNews