Ковид-19 и конспирации: Индия се бори с две бедствия едновременно

Deutsche Welle (DW) 05 май 2021 в 19:37 5221 0

Снимка Архив/БТА

Индия се бори с две бедствия едновременно: мощната втора вълна на пандемията от коронавирус предизвика взрив на фалшивите новини в социалните мрежи. Разпространяваните лъжи спъват ваксинационната кампания, пише Дойче Веле.

По повече от 300 000 новозаразени дневно се регистрират в Индия вече от близо две седмици, а общият брой на заразените възлиза на близо 20 милиона. Експертите обаче смятат, че действителният брой може би е 5-10 пъти по-висок от официалната статистика.

Властите бяха изненадани от мощната нова вълна на коронавируса в Индия и срещат огромни трудности при набавянето на най-необходимите ресурси - интензивни легла в болниците, кислород за обдишване, лекарства. Да не говорим, че в Индия все още не се очертава и каквато и да било ефикасна стратегия за борба срещу пандемията.

Взрив на конспиративните теории

Задачата се усложнява допълнително поради множеството конспиративни теории, лъжливи новини и недостоверни информации, които се разпространяват главно в социалните мрежи. Става дума както за най-различни предположения относно причините за втората вълна в Индия, така и за подозрения срещу ваксините и всякакви рецепти за домашно лечение и придобиване на имунитет.

"Всички тези неверни твърдения, свързани със здравето, се множат и стават все по-опасни. На второ място идват фалшиви новини на религиозна основа," обяснява в интервю за ДВ Сиед Назакат, основател на една платформа за проверяване на фактите. Според него те са много опасни в условията на масивна втора вълна, когато страната освен това се опитва да ваксинира колкото е възможно повече хора.

Според мнозина наблюдатели и активисти, властите не полагат достатъчно усилия за възпиране на фалшивите новини. Нещо повече: високопоставени държавни служители и обществени фигури лично се включват в разпространяването им.

С билки и подправки срещу пандемията

В средата на април, когато броят на заболелите от Ковид-19 стремително нарасна, високопоставеният държавен служител В. К. Пол, който е на първа линия в борбата срещу пандемията, препоръча на хората да търсят помощ от специалисти по алтернативна медицина, когато имат леки заболявания без изразена симптоматика. Според него, за да подобрят имунитета си индийците трябвало да консумират една местна хранителна добавка и определена отвара от билки и подправки.

Тези изявления предизвикаха остри критики от страна на медици, които предупредиха, че хората не бива да бъдат насърчавани да опитват непроверени терапии и прекалено дълго да отлагат медицинското лечение.

"Това е шокираща заблуда. Хората ще си стоят вкъщи и ще пият отвари, а когато най-после отидат в болницата, вече ще бъде твърде късно," казва в интервю за ДВ Раджам Шарма, бивш президент на Индийската медицинска асоциация.

На същото мнение е и Апар Гупта, изпълнителен директор на Фондацията за свобода в интернет. "Когато официалните власти насърчават такива призиви, това очевидно подронва авторитета на науката. Можете да си представите какъв ще бъде ефектът сред потребителите на социалните мрежи," казва Гупта за ДВ.

Социалните медии играят основна роля

Експертите смятат, че три фактора водят до бързото и широко разпространяване на фалшиви новини: недоверието на хората към новините в медиите, слабото влияние на обществено-правните медии и фрагментацията на публиката, която все по-интензивно използва социалните мрежи. Интересът към социалните мрежи в Индия нарасна неимоверно, особено след наложения през миналата година национален локдаун. В момента само платформата WhatsApp има 500 милиона потребители в Индия и се е превърнала в главния канал за разпространяването на неверни твърдения, свързани с пандемията.

"Възходът на социалните мрежи задълбочава кризата с фалшивите новини," констатира Гупта. Безброй лековерни хора вярват в какви ли не митове и легенди, които се разпространяват дори по-бързо от мощната втора вълна на пандемията. И тъкмо в момента, когато трябва да бъдат ваксинирани колкото е възможно повече хора, в социалните мрежи масово се ширят какви ли не слухове за страничните ефекти от ваксините. Разпространяват се лъжи, че те са опасни за хора с предварителни заболявания, за диабетици и хипертоници, за всички жени. Твърди се още, че в болниците се използват фалшиви респиратори.

Индийците – с по-силен имунитет срещу вируса?

Самозваните експерти в социалните мрежи препоръчват инхалации с пара от чиста вода, консумация на чесън, канела и сладки корени - като профилактика, но и като лекарство срещу Ковид-19. Особено опасна е още една много популярна "теория": че индийците притежавали по-добър имунитет срещу коронавируса в сравнение с другите нации. Това твърдение тръгна от една много повърхностна и всъщност погрешна интерпретация на генетично изследване, проведено сред различни етнически групи.

"Няма никакви научни доказателства, които подкрепят това абсурдно твърдение. И ние трябва на всяка цена да го оборим, за да разберат индийците, че не притежават някаква генетична защита срещу вируса," казват за ДВ експертите от една неправителствена организация, поддържаща интернет-страница за проверка на фактите. Повечето фалшиви новини се разпространяват като текст, видео и снимки с обяснения на местните езици.

"Дори когато лавинообразно множащите се фалшиви информации бъдат опровергани, те продължават да се възпроизвеждат в киберпространството и много хора продължават да им вярват," обяснява казва за ДВ анализаторът Пратийк Уагри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата