Докога Борисов ще произвежда ''слонове за отстрел''?

Георги А. Ангелов, Deutsche Welle Последна промяна на 15 януари 2020 в 17:48 8662 1

Снимка Сергей Антонов

Емил Димитров - Ревизоро с първо изявление, като министър на екологията.

В Перник няма вода, защото язовир "Студена" е празен. Празен е, защото властта в лицето на двете ресорни министерства - на екологията и регионалното развитие, както и местните власти удобно проспаха неговото изпразване в предизборния период. Нено Димов - вече бивш министър на екологията, е подсъдим. Постът поема депутатът от "Обединени патриоти" Емил Димитров, известен като Ревизоро.

Нено Димов - най-видимият "слон"

С автобиографичния разказ "Застрелване на слон" ("Shooting an Elephant") Джордж Оруел създава фразеологизмът "да застреляш слон". Главният герой е полицейски офицер в Бирма. Като такъв той трябва да застреля разбеснял се разгонен слон - не защото вярва, че това е необходимо, а защото тъкмо това зрелище се очаква от публиката и от британската власт, представена от полицейския началник.

В България властта е на този, който раздава парите на данъкоплатеца, разпорежда приемането или отмяната на закони на парламента и обикаля с джипа из страната, т.е. на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Или поне така изглежда от поведението му.

Сега и на него му се наложи да нареди да се застреля слон. След като медийните публикации за причините, довели до кризата в Перник, започнаха да се множат, а след тях и протестиращите, Борисов нямаше избор. Премиерът знаеше, че трябва да бъде застрелян слон. Най-видимият се оказа Нено Димов. Една от причините: всеки месец в качеството си на министър Нено Димов е слагал подписа си върху графиците за водовземане - без да променя количествата на източваната вода и без да спира подаването на индустрията. Направил го е и през ноември, отричайки да има водна криза при изслушване в парламента. И то въпреки че още през октомври е било ясно, че вода ще има най-много за три месеца. Това, че не е от "скамейката" на ГЕРБ, а номинално е представител на малкия коалиционен партньор ВМРО още повече улесни решението на премиера.

Димов отказа да признае каквато и да е вина. "Няма да подавам оставка, не виждам защо. Основният проблем в Перник е въпросът на лошото управление на ВиК дружеството", изтъкна той пред БНТ на 6 януари - три дни преди да бъде арестуван.

Димитров-Ревизоро ли ще е следващият "слон"?

Емил Димитров, избран да наследи Нено Димов на поста, не е особено подходящ да поеме това министерство - няма опит в екологията, а като депутат има няколко проекта за законови поправки, които могат да бъдат определени като лобистки. През юли 2018 той предложи поправка в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, с която трябваше да се намали срокът на задълженията на купувачите от 10 на 5 години. Предвиждаше се това да важи и за старите сделки. Това щеше да облагодетелства едни близки до властта приватизатори и медийни могули, собственици на Български морски флот и "Булгартабак". Тази поправка беше отменена след президентско вето. През същата година Емил Димитров написа поправки в закона за горивата. Първоначално законът бе приет, но впоследствие влизането му в сила бе отложено и се започна с писането на нови поправки. Те удряха малките собственици на бензиностанции и облагодетелстваха големите вериги и най-вече руската компания "Лукойл".

В ресора, който сега Димитров поема, има не просто скелети в гардероба. В министерството на екологията живеят древни чудовища, някои от които са с по няколко глави. Сред тях са мръсният въздух, за който има наказателна процедура от ЕК; Банско, за чийто концесионер "Юлен" дори бившият главен прокурор Сотир Цацаров констатира, че е използвал 64% по-голяма площ в Пирин от разрешената в концесионния договор за ски зоната (164 хектара вместо договорените 99.5 хектара); планът за управление на парк Пирин, който Димов се опита да промени, за да се построят още лифтове, но съдът отмени; италианският боклук, който изниква навсякъде в страната и за който бившият вече министър нищо не знаеше и т.н. и т.н.

На този фон е ясно едно: още със сядането си на министерския стол Емил Димитров става потенциална жертва за отстрел. Той няма да получи нито ден толеранс от екоактивистите, наричани от Нено Димов "зелени комунисти", нито пък от тълпата, която е жадна за зрелища.

И други потенциални жертви за отстрел

Потенциални "слонове за отстрел" са и бившият вече областен управител на Перник Ирена Соколова и бившият кмет на града Вяра Церовска. В показаните вчера от прокуратурата разпити на свидетели се вижда, че бившият управител на местното ВиК дружество Иван Витанов е "издънил" двете си бивши началнички. Той поискал воден режим в писма до Соколова, Церовска и до Общинския съвет, когато в язовира е имало около 8 млн. куб. м. вода (вероятно през октомври). Отговор не получил, но седмица по-късно е бил извикан на среща в областната администрация и бил попитан "дали си представя какво ще последва от евентуално въвеждане на воден режим преди изборите". Впрочем, министерството на регионалното развитие притежава 51% от пернишкото ВиК дружеството, а министър Петя Аврамова явно има не по-малка вина от Нено Димов. Тя обаче е от ГЕРБ, както и Ирена Соколова и Вяра Церовска.

Още няколко министри могат да бъдат описани като потенциални "слонове за отстрел". Такъв е министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който от октомври понася тежки имиджови щети. Тогава той излезе виновен, че през април Министерският съвет гласува до 50 милиона лева субсидия за увеличаването на заплатите на медицинските сестри. Месец по-късно постановлението е редактирано и сумата е намалена до 6 милиона. Впрочем, преди броени дни управителят на НЗОК Дечо Дечев заяви, че Здравната каса плаща 150 лв. и 1050 лв. за едно и също лекарство, предписвано в различни болници.

Та на въпроса в заглавието: Борисов няма да спре да произвежда слонове за отстрел. Те му трябват, за да изпуска парата на народното недоволство и да запази властта. От началото на този мандат (май 2017 година) премиерът смени вече девет министри. Така е по-изгодно и по-лесно, отколкото да се търсят истински решения на проблемите в държавата. Защото ако се избият чудовищата в министерствата, ще трябва да се сложи край на милионния теч от бездънната каца НЗОК, да се преустанови милиардният бизнес с боклука и т.н. А това изисква промяна на статуквото и изправяне срещу господарите на гореописаните чудовища, каквито има във всички сфери на властта (и те я крепят).

А дали и самият Борисов ще се окаже "слон за отстрел"? Възможно е, но това ще стане, когато свършат другите. Да не забравяме, че в ролята на полицая е прокуратурата. Последващите действия на новия главен прокурор Иван Гешев ще покажат дали Борисов управлява държавата, или живеем в прокурорска република.

*по разказа "Застрелване на слон" ("Shooting an Elephant") от Джордж Оруел, 1936 г.

Deutsche Welle

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови