Без мляко и месо: опасно ли е да храним децата си вегански?

Deutsche Welle (DW) 06 март 2021 в 19:59 5915 2

Снимка https://pixabay.com/

Мнозина хора се хранят вегетариански или дори вегански. Но имат ли право да хранят и децата си по този начин - дали това не е вредно и дори безотговорно? Дойче Веле обобщава какво се знае по този въпрос.

"Не ми казвайте, че следвате и тази мода!". Така реагира педиатърката, когато Марко и съпругата му ѝ казват, че хранят дъщеря си само с веганска храна. "Протеини, витамин B12, йод, цинк, селен - откъде ще бъдат набавени?", питала тя. Родителите обаче обяснили, че редовно следят да няма недостиг на тези елементи в храната.

„Човек трябва да е наясно с фактите и да знае кои храни какви микроелементи съдържат“, казва Марко. В редица изследвания вече е доказано, че диета на растителна основа не води задължително до дефицити за организма.

Затлъстяването е големият проблем

Учените обвързват диабета, сърдечно-съдовите заболявания и различни форми на рак с начина на хранене и най-вече с прекалената консумация на захар, наситени мазнини и месо. Според последния доклад на Германското дружество по здравословно хранене, консумацията на зеленчуци в Германия расте, но консумацията на месо също си остава висока - почти 60 килограма на човек годишно. От екологична и здравословна гледна точка това е катастрофално.

Същият доклад стига до извода, че всяко седмо дете в Германия е с наднормено тегло. По данни на СЗО, към 2016 година 340 милиона деца и младежи в световен мащаб са страдали от затлъстяване или са имали наднормено тегло. От 1975 година насам броят над хората с наднормено тегло в световен мащаб се е утроил, преди всичко в развитите държави. Затова и по-скоро консервативното Германското дружество по хранене отдавна стига до заключението, че “растителната диета е полезна не само за здравето, но и за околната среда.”

Веганската храна не е непременно по-здравословна

Веганската диета обаче не води непременно до по-добро здравословно състояние. При недостиг на определени микроелементи и съставки, рано или късно се стига до заболявания.

Потенциалните опасности за здравето на децата, чиито родители ги хранят с веганско меню и не обръщат особено внимание на избора на храни, са безспорни. От друга страна, има много повече деца, чието здраве е застрашено от храни, които съдържат големи количества мазнини и захар: „Броят на тези деца, които имат тежки здравословни проблеми в началното училище поради хиперкалорично и друго нездравословно хранене, вероятно е милион пъти по-висок,” пише професорът в Института по хранителна медицина към университетската клиника в Любек Мартин Смолих.

Две изследвания дават ценна информация по темата

Маркус Келер е съосновател на Изследователския институт за растително хранене. Той участва в две изследвания, които проверяват дали действително децата и младежите, които са на вегетарианска или веганска диета, страдат от недостиг на хранителни вещества. В двете изследвания, в които участват общо около 400 човека, се изследват две групи от съответно деца между 1 и 3-годишна възраст и деца и младежи между 6 и 18 години. Една трета от тях се хранят само с вегански продукти, една трета – с вегетариански и една трета - със смесена диета, в това число и месо.

„Нито едно от проучванията не показа значителни разлики в свързаното с възрастта развитие, т.е. средната височина и теглото.“ Келер обаче признава, че досега не е имало дългосрочно изследване. Неговите проучвания не са и представителни за всички деца, които консумират само веганска кухня, тъй като никой не знае колко деца в Германия са на подобна диета. Въпреки това събраните данни предоставят важна информация. Например за витамин В12.

Този витамин играе роля в различни метаболитни процеси и е от съществено значение за функционирането на нервната система. Проблемът: микроелементите трябва да се приемат с храната. Това е особено проблематично за веганите, тъй като витамин В12 се съдържа основно в животинските продукти.

За вегани като Марко и съпругата му това не е проблем. Те осигуряват на дъщеря си витамин В12 в течна форма върху мюсли. Келер потвърждава, че и в неговото изследване нивата на В12 при децата, които консумират само растителна храна, е било добро. Това означава, че родителите са наясно, че приемът на В12 трябва да бъде алтернативно осигурен.

Диетата на повечето деца вегани е пълноценна

Нивото на калций, витамин В2, йод и витамин D обаче е под нормата при всички групи. “Що се отнася до калция и витамин В2, децата вегани се справят малко по-зле от вегетарианците и от тези на смесена диета.”

По други показатели обаче те са напред, отбелязва Келер: Витамин Е, Витамин С, фолиева киселина, магнезий, фибри и дори желязо. Диетата на малките вегани освен това автоматично включва по-малко захар, по-малко полуфабрикати и повече зеленчуци, плодове, пълнозърнести продукти, ядки и бобови растения.

„Като цяло децата вегани показват най-добрия пример, на който може да се подражава“, обобщава Келер. Соевите колбаси не играят основна роля в храната им. „Повечето от тях просто са яли пълноценни храни на растителна основа“, като броколи, моркови, карфиол и картофи. “Точно както се препоръчва.“

Хранителните вещества трябва да бъдат осигурени, независимо от диетата

Заключението на експерта по храненето Келер е: ако човек се храни вегански, витамин В12 трябва да бъде осигурен допълнително и да се обърне внимание на критичните хранителни вещества.

Дружествата по храненето в други страни като САЩ, Великобритания, Италия и Португалия подкрепят тази теза. В миналото Германското дружество по хранене беше отправило изрично предупреждение срещу веганската диета за бременни жени, кърмещи майки, деца и юноши. Междувременно обаче те ревизираха тези свои възгледи.

Маркус Келер препоръчва да се проверяват кръвните стойности на децата веднъж годишно, без значение от диетата, която спазват. “Това е препоръчително за всички деца.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

дреалист

06.03 2021 в 22:15

Не осакатявайте децата с веганска диета, тя е противоестествена. Резултатът от такова малоумие е следния:
"По принцип не обичам да си коментирам личния живот ,но сега ще ви споделя . Преди два дена малкия ми син влезна по спешност в болницата , откриха му диабет тип 1 . Панкреаса спрял да произвежда инсулин . Малко ни дойде в повече ситуацията и стреса . Сега се налага поне месец да го наблюдаваме , захарта му беше много висока ,при 120 единици макс, неговата беше 400
Сега го стабилизираха ,но трябва строг контрол
Не пиша това да се оплаквам или за съжаления ,но ни дойде в повече стреса . Ще се справим като всички останали ,но ще ни трябва малко време да влезнем в крак .
Ако някой може да помогне с инфо или диети за деца ,да пише на лични . "