Нов велоносен рекорд по "Ком-Емине": 3 дни и 9 часа

OFFNews Последна промяна на 06 август 2017 в 19:02 5625 1

Новият рекорд за скоростно преминаване на маршрута "Ком-Емине" със собствени сили вече е 3 дни, 9 часа и 1 минута. Постави го Борислав Йорданов, който премина с велосипед трасето с дължина над 600 км.

Той потегли в 9:00 часа на 1 август от връх Ком и финишира на нос Емине в 18:01 часа на 4 август. Рекордът беше поставен по време на т.нар. "Велоносен поход", чиято цел не е само спортното постижение, но и повдигане на темата за нуждата от повече обособени и поддържани веломаршрути в България.

Според Борислав и екипа на похода, "Ком-Емине" - най-дългият пешеходен туристически маршрут в България, може да се превърне и във велосипеден, както и да се маркира от начало до край като такъв.

В дните от 1 до 4 август беше показано нагледно, че темата е важна, че има нужда от подкрепа, както и че маршрутът има голям потенциал. Допълнително доказателство са опитите за различни пешеходни рекорди, които стартираха почти едновременно с този на Борислав. С дългото трасе се сблъскаха ултрамаратонците Антония Григорова, Божидар Антонов и легендата Любомир Палакарчев.

Подкрепа за каузата показаха много хора от цяла България, като част от тях се включиха и в етапи от самия "Велоносен поход". Те караха и носеха колелата си по билото на планината заедно с Борислав, като за най-тежкия участък (върховете Амбарица, Голям Купен и Ботев) се включиха и няколко скороходци, разказа Илиян Лазаров от екипа на рекордьора.

Именно след тази част от маршрута Борислав беше на път да се откаже заради травма на крака. Наложи му се да остане за няколко часа на връх Ботев в нощта на 2 срещу 3 август, защото поради силни болки не можеше да продължи. Въпреки това, 2-3 часа преди изгрева, той успя да тръгне отново, като го придружаваше организаторът на похода - Калин Русев.

Общото време за спане, което Борислав е имал за 81 поход, е едва 7-8 часа сън. Недоспиването, заедно с тежкия терен в Централен Балкан, обраслите пътеки около някои от проходите в Източна България, горещината в последните участъци, травмата на крака и умората бяха сред големите предизвикателства на похода.

Благодарение на силната подкрепа, която инициативата получи, желанието на Борислав да подобри рекорда и усилията на екипа, "Велоносен поход" завърши успешно и беше записано постижение, каквото не е имало досега в историята на "Ком-Емине". Никой досега не е преминавал маршрута толкова бързо със собствени сили.

Освен инициативата по билото на планината, в която се включиха много колоездачи и планинари, имаше и силна кампания в социалните мрежи. Хората публикуваха свои снимки с вдигнати велосипеди и хаштаг #velonosenpohod. По този начин те показаха, че подкрепят Борислав и каузата на "Велоносен поход".

Борислав Йорданов е на 31 г. и представлява клуб "Велораптор". През 2014 г. той постави рекорд за преминаване на маршрута "Ком-Емине" с велосипед без поддържащ екип. Времето, за което измина 600-те км, без да е планирал рекорд, е точно 5 дни и 4 часа.

Така Борислав вече държи не един, а два рекорда по маршрута - за автономно преминаване и за преминаване с поддържащ екип. Въпреки постижението, едно от първите неща, които Борислав каза след като финишира на Емине беше: "Рекордите са временни. Те са, за да се подобряват". Това, което не е временно и остава като тема, върху която да се работи, е каузата на инициативата - развитието на планинското колоездене в България.

Основен организатор и инициатор на "велоносния поход" е създателят на клуб "Велораптор" - Калин Русев. Той е на 45 години, от София, и бешесред колоездачите, които придружиха Борислав по част от трасето. Калин беше с него от кризисния момент на връх Ботев до Прохода на републиката.

Според Калин "велоносният поход" е много повече от спортно предизвикателство: "С тази инициатива искаме маршрутът "Ком-Емине" да се популяризира и маркира за колоездене, но и да покажем, че колоездачите в България могат да се обединяват около общи каузи, не само да се състезават един с друг. Подкрепихме един човек заради нещо важно, което касае много от нас - карането на велосипед в планината."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7671

1

Hissarion

07.08 2017 в 09:40

А пък с мотор или с АТВ може да се мине сигурно още по-бързо. Направо да викат Боко да монтира магистралата по билото.