Изгониха от олимпиадата двама треньори, замесени в опита за принудително връщане на Цимановская в Беларус

OFFNews 06 август 2021 в 10:28 4024 0

Двама треньори от Беларус са с отнети акредитации и са отстранени от селото на спортистите, съобщи Международният олимпийски комитет, цитиран от Ройтерс. 

Те са замесени в опита да бъде накарана спринтьорката Кристина Цимановская да се върне в родината си.

Старши треньорът по лека атлетика Юрий Мойсевич и служителят на отбора Артур Шумак са напуснали олимпийското село, допълват от МОК.

В интервю за Ройтерс във Варшава Цимановская заяви, че двамата служители са й казали, че заповедта да я изпрати у дома идва от "високо" в Беларус. В неделя 24-годишната спринтьорка отказа да се качи на полет за Беларус и потърси защита от японската полиция, преди да поиска убежище в Полша, където се събра отново със съпруга си.

Тогава тя разказа, че служители са дошли в стаята й и са й дали час да опакова багажа си, преди да бъде придружена до Ханеда. Каза, че е била "подложена на натиск" от служители на отбора да се върне у дома и е помолила МОК за помощ. Във видео, публикувано в канала Telegram на Беларуската фондация за спортна солидарност спринтьорката допълва, че се опитват да я изведат от Токио без нейно разрешение. 

Цимановская ще бъде изслушана в дисциплинарна комисия. "Надявам се, че Международният олимпийски комитет ще вземе правилното решение и ще защити спортистите и мен", каза тя.

От МОК ще предоставят възможност на изгонените беларуски треньори да бъдат изслушани. Беларуският национален олимпийски комитет и треньорите заявиха, че са изтеглили Цимановская от игрите по съвет на лекарите за нейното емоционално и психическо състояние.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови