Проклятието на фараоните или просто мухъл?

OFFNews 03 май 2019 в 13:34 9888 0

Обикновено смятаме, че мухълът в жилището ни просто загрозява гледката. Истината е, че води до куп болести и нещата не опират само до естетика, а сериозно застрашават здравето ни. Причиняват го спорите на плесента, а тях не винаги ги виждаме. Може да са в праха по мебелите в хола, в мазните петна около печката, по продуктите в хладилника, в почвата на саксията и колкото и да Ви се струва абсурдно – по човешката кожа.

Продължителната и висока влажност бързо дават развитие на спорите на плесента. Тези гъби обичат хартията, тапетите, плоскостите от гипсокартон, силикона, лепилото и то независимо дали жилището Ви е ново или старо. Дори в развити страни, като Австрия, Германия и Полша, е поразено всяко 10-то жилище.

Големите наводнения способстват допълнително за развитие на плесенни гъби. Те обикновено растат върху студени повърхности или по места, кондензиращи въздушна влага. Стига влажността в помещението да е над 70% и условията са налице. Гъбите се адаптират прекрасно в широк диапазон - между 15 и 50 градуса топлина. Това не бива да успокоява тези, които смятат, че с идването на лятото проблемът изчезва, защото те оцеляват и при 0 градуса студ, и при 50-градусово жега. Сигурно сте виждали това „население“ под килими, мокети, зад гардероби и завеси, под врати и прозорци… Достатъчно е да не се проветрява често.

Вредата за нас

Вдишването на плесенните спори причинява алергии. Първо биват ударени страдащите от хрема и бронхит. Често се появява зачервяване на очите, следва отпадналост и главоболие. При по-чувствителните дори кратък престой в помещение с мухъл може да предизвика силен алергичен пристъп. Често коварните гъбични спори водят до астма, а това изисква много сериозни грижи от всеки разболял се. Най-чувствителни са хората с отслабена имунна система, затова чести жертви стават дори новородените бебета.

Много трудно се лекува и е опасна за преживяване инфекцията на белите дробове, причинена от вдишани плесенни спори. Доста по-рядко се появяват микотоксини. Това са отровни вещества, получавани от обмена на субстанциите в гъбите. А те са над 100 000 вида! При около 200 от тях се отделят и смесват подобни вещества.

Някои от плесенните гъби, като афлатоксинът B1, може да предизвика дори рак. Повечето учени смятат, че тази гъба прониква в човека през храната, но други твърдят, че е възможно и чрез вдишване. Това заболяване трудно се идентифицира и има теории, че на базата на този мухъл съществува т. нар. „Проклятие на фараоните“, довело до много загадъчни смъртни случаи на специалисти, работили в египетските пирамиди.

Хората дори не подозират всички причини за повишаване на влажността в жилището. Термомостовете обикновено кондензират влага, а ако 4-членно семейство се изкъпе, се отделят около 15 литра водни изпарения. Многото саксии с цветя, аквариумите с рибки, сушенето на дрехи в закрити помещения и десетки други причини могат да доведат до повишаване на влагата в помещенията и да създадат удобна среда за развитието на болестотворните гъби.

Как да се справим

Да спрете отоплителните уреди и да проветрявате около 10 минути е лесно, но не винаги помага. Модерните технологии вече дават решения за този бич над жилищата ни и над човешкото здраве. В домашни условия хората си произвеждат самоделни смеси с алкохол или сода, но те дават временни или нулеви резултати. Трайното решение вече е на пазара и то от български производител. Повърхностите старателно се напръскват със спрея „Леко против мухъл със сребърни йони“ на „Оргахим“ и след това се избърсват лесно с обикновена почистваща гъбичка.

Дотук решавате проблема само с почистването, но истинското решение е да пребоядисате стаите, в които живеете или работните помещения в желания от Вас цвят с боя „Леко със сребърни йони“. Операцията по пребоядисването ще Ви струва много по-малко, отколкото лечението дори на един член от Вашето семейство, но ще получите многогодишна защита от грозния вид и ще съхраните здравето на всички.

В Западна Европа вече третират повърхностите с тези бои и защитават на първо място помещения за деца, здравни заведения, хранителни магазини и ресторанти, обекти с обществено предназначение и други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови