Жена живяла с тумор 20 г., страхувала се да отиде на лекар

Последна промяна на 19 август 2013 в 10:36 4009 14

Майчин дом
Майчин дом

23-килограмов тумор извадиха от корема на 67-годишна жена лекари от Университетската АГ болница "Майчин дом" в София. Жената била докарана с линейка на Спешна помощ в болницата в увредено общо състояние и с висока температура. Пред лекарите признала, че от 20 години има тумор, но я било страх да потърси лекарска помощ.

За случая съобщиха днес от пресцентъра на "Майчин дом".

Проблемите при диагностиката и лечението са били свързани с големината на тумора, неясния му произход и необходимостта от стабилизиране на жената поради високия анестезиологичен риск, уточняват от болницата.

Лекарите подготвяли пациентката за операцията в продължение на една седмица заради увреждания на сърдечно-съдовата, дихателна функция и много тежко изразен консумативен синдром (екстремно отслабване).

При операцията лекарите установили, че става въпрос за гигантски тумор, произхождащ от матката - миома, който силно е променил анатомията на коремната кухина. Заради огромните си размери туморът е притискал редица важни органи и се е наложило жената да бъде оперирана в странично положение.

Операцията, извършена от доц. Божидар Славчев, д-р Светослав Славов, д-р Стефан Константинов, анестезиолозите проф. Силви Георгиев, д-р Б. Младенов, д-р Г. Огнянова и акушерките Миланова и Гълъбова, продължава 3 часа и 20 мин.

След операцията жената губи близо 1/3 от теглото си, с което е постъпила в болницата.

„Оперативно отстранихме тумор с тегло 23 килограма, колкото тежи едно 7-8 годишно дете. Толкова запуснат случай виждам за първи път в дългогодишната си практика“, заяви доц. Божидар Славчев.

„Подобни куриозни случаи са описани в учебниците от началото на миналия век и е обезпокоително, че днес все още има пациенти, които не са посещавали профилактични прегледи цели 20 години“, каза д-р С. Константинов. „Освен че този вид операции и свързаните с тях подготовка и реанимация изискват високо подготвен персонал, те са изключително ресурсоемки и многократно надвишават финансирането им чрез клиничната пътека”, добави проф. Силви Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.08 2013 в 20:55

"бил абсолютно задължителен", вероятно означава, че не си бил свидетел. Е, аз съм бил.
Може по закон профилактичният преглед да е бил задължителен, но никой не го е спазвал. И нямаше търсене за преглед или наказани. Това с флуорографите беше кампанийно, отвреме-навреме-главно в по-малките села и в големите предприятия.

19.08 2013 в 20:46

Ей, да знаеш, от такива като теб, с кривата памет най-много си патим. Романтичната носталгия по комунистическите престъпления трябва да е забранена и лекувана, с диагноза "Стокхолмски синдром".

19.08 2013 в 20:09

Още едни от рибарския съюз! Мерят всичко в килограми и сантиметри! А какво е,щое,защо някой е живял толкова време по този начин-нито дума! Какво е здравеопазването,което позволява някой да носи такова образувание в себе си-нито дума

19.08 2013 в 18:38

и безплатна целувка от Серго

19.08 2013 в 14:16

Каза ти се къде да използваш потенциала си - тук нямаш шанс да бъдеш оценен :)

19.08 2013 в 14:15

Ей, Мангал, марш на контра протест, раздават по 5 лева и шише минерална вода :)

19.08 2013 в 13:14

До Marij
Нямам думи как е възможно да има такава неграмотност. Май трябва да те върнат в 5-ти клас, защото си пропускала часовете по български език и граматиката ти куца сериозно. Затова нямат стойност думите, които си написала, каквото и да искаш да кажеш с тях. А по темата за жената с огромния тумор, ще кажа само това: нямат предел човешкият ум и човешката простотия и невежество!

19.08 2013 в 12:00

До циганин
Стига с тоя мързел и безотговорност Държавата не ти е бавачка Кениди е казал - не питай какво държавата прави за теб, а си дай отговор кокво ти правиш за държавата С тези думи посрещат всеки имигрант в САЩ И между другото тук от заплатата ти се удържа всеки месец вноска за здравеопазване която ще ползваш след като се пенсионираш! А през другото време ако искаш си купуваш здравна застраховка ако не те одрусват така че банкротираш Въпреки това хорота живеят по-дълго отколкото в България Всичко е въпрос на култура и домашно възпитание

19.08 2013 в 11:30

Много ме кефят хорица, дето приказват от страни и дават компетентни мнения. Надявам се да ти се случи нещо такова, да видим рационалния ти подход.

19.08 2013 в 11:26

Идиот, преди профилактичния преглед е бил абсолютно задължителен, ходели са с подвижни флуорографи по улиците да те изследват за туберкулоза. Сега всеки ходи на личен лекар, когато опре ножа до кокала. Тъпак шибан... Здравеопазването на България води до геноцид, разберете го веднъж за винаги.
 
X