Жельо Желев: Решението за България е широка коалиция

Последна промяна на 30 септември 2013 в 10:29 4046 13

Жельо Желев, Снимка: БГНЕС, Архив
Жельо Желев, Снимка: БГНЕС, Архив

Все повече стигам до извода, че една широка коалиция може да реши проблема безболезнено и продуктивно.

Това заяви пред News 7 първият демократично избран президент на страната Жельо Желев в коментар по политическата обстановка в страната.

По думите на Желев кризата в България се е задълбочила и от икономическа и финансова се е превърнала в политическа и морална.

„За да се излезе от тази ситуация, трябва да й се намери решението, което всички търсят, или поне викат, че търсят, но не могат да намерят. Трябва да се тръгне към една широка коалиция. В такива свръхкризисни времена, в каквито се намира нашето общество от години наред“, коментира Жельо Желев.

Експрезидентът е изтъкна като проблем факта, че в страната се предлагат множество решения от странични страни. Според него обаче този начин няма да донесе нищо добро за България. По думите му за справяне с кризата са необходими компромиси от всички страни.

„Появяват се и смислени предложения. Но като цяло няма нещо свързано и логично. И затуй и на практика нещата не мръдват напред“, коментира Желев.

Той бе категоричен, че са необходими промени в изборното законодателство. По думите му, ако следващите избори, независимо кога са те, бъдат проведени по правилата в настоящия Изборен кодекс, те ще възпроизведат същия парламентарен модел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.09 2013 в 20:28

И добре е направил!

30.09 2013 в 14:36

Докога ще се дава думата на главни виновници ката Желю Желев, за днешното незавидно положение на България и българския народ.

30.09 2013 в 14:35

Точно така е! Нямаше признаци, че толкова бързо ще ни предаде (продаде?), иначе нямаше да гласуваме за него. Бяхме глупави да изберем комунист, макар и дисидент, но, без това да се смята за опит за извинение, нямахме избор.

30.09 2013 в 14:34

Ханку,

абе аланкколу, уж се биеш в гърдите че си далеч от ТИКВАТА и от ГЕРБАДЖИИТЕ, а разсъждаваш точно като ТИКВОЧА. Той бил пуснал окръжно до всичкото ГЕРБАДЖИЙСТВО - абсолютно се забраняват на всеки участия под каквато и да е форма в TV7 и NEWS7. Дерзай.

30.09 2013 в 11:31

Факт. Той е радетел на идеята, че кръгла маса може да се прави с терористи. Но Мафията си прибира вересиите. А и колко трябва да е изперкал за да дава интервюта за ТВ7/Нюз7???

30.09 2013 в 11:25

След като не могат да си купят произведеното, в бедните държави, умишлено държани така - заради по-ниско потребление от съвкупните заплати спрямо БВП, В СРАВНЕНИЕ С РАЗВИТИТЕ. Тоест, в бедните държави има повече капитализъм. Капиталистите в бедните държави купуват луксозни стоки произведени от богати държави, и техника произведена пак там, защото нивото на потребление може да стимулира производство само на храни от първа необходимост. Така няма растеж и развитие, и там развиват само картофи, с които хранят развитите държави. България пък изнася и субсидира жито. Обаче хлебопроизводителите викат друго, .. че няма потреблениЕ. ако доходите станат над 50% от БВП, тогава народа ще яде най-белият хляб и краве масло, а бизнеса ще открива работа. И ПРОГРЕС НАПРЕД

Най-добре, може да се види нивото на капитализма в икономиките, което влияе на потреблението, чрез статистика на доходите над средната заплата по страни. Тоест, колко процента са доходите и печалбите над средната заплата, съвкупно спрямо БВП. Иначе капитализма в България е 64%, в Швейцария е 49%, като БВП минус заплащане за труд. ЗНАЧИ, ЗАПЛАТИТЕ В БЪЛГАРИЯ, ТРЯБВА ДА СКОЧАТ ПОНЕ С 30%.
Ако работодатЕЛИТе не могат да крият данъци, тогава ще плащат повече пари за заплати. Рашкови, скрили данъци за 150000 лева, за 8 години, но се отървали от съд, като ги платили, и глобата им била само 3000 лева?? Дясна държава - държава на вълците, олигархия и мафия. Колкото си скрил, толкова трябва да е глобата, колкото години си крил, толкова години да си в затвора! Не трябва да има минимална заплата, а само социaлна помощ - 2% от БВП - разпределени на безработните!. ЧАК ТОГАВА ЩЕ ИМА ПРОГРЕС

Добавената стойност не е 100% за заплати. Ако заплатете скочат с 30%, а добавената стойност за заплата е 30%, тогава цените могат да не скачат, просто добавената стойност за труд ще се увеличи на 40%, или повече, както е в прогресиращите страни. Но печалбите няма да паднат, защото пазара ще скочи с 30%, дори печалбите ще скочат при по-добрите, други ще фалират. Но пазара ще се промени. Много бизнесмени ще станат работници.

И сега 30% от бизнеса може да плаща западни заплати, но не го прави. Ако го направи, тогава и останалият бизнес ще има ресурс да го направи. Сега, губещият бизнес храни работниците на този със супер печалби. Един бизнес субсидира друг, като едно време селското стопанство субсидираше всички останали чрез ниските си цени. Така е и в световен мащаб, бедните страни хранят богатите държави.

Няма как да се сбъднат мечтите за капиталистически рай, на Станишев, Костов, Тодор Живков, Бойко Борисов, Милтън Фридман, Сорос, Орешарски.. Луканов, Мафията..

До кога десните социалисти ще подпомагат бизнеса????????????? и да чакат високи заплати?? ОСТАВКА! http://rabglas.blogspot.com/2011/07/blog-post_20.html

30.09 2013 в 11:24

Когато се дават кредити, се постига това което марксистката икономика иска - 100% от добавената стойност да отива за потребителите - населението - обществото - трудещите се. Премахването на златният стандарт прави възможно безлимитно даване на кредити, монетаризма. Така западът настига социализма. Но дългът е назаем от капиталистите. Тоест принадената стойност, я дават на работещите, но тя е назаем, и трябва да се връща - което намаля доходите когато се връща дългът, и след като всички вземат кредит и го изхарчат - тогава настава ниско потребление. И БУМ КРИЗА!!!!!!!!!!!!!!!

30.09 2013 в 11:22

Истинският протест, беше през февруари. Сегашният протест е контрапротест на февруарският. Но десните сили успяха, и вече олигархията, елита, статуквото, буржоазните експерти са доволни и направо в екстаз от Орешарското правителство. А бяха така наплашени от февруарските искания. Отдъхнаха си. Контрапротеста свърши работа. Но ДПС и БСП са такива, ОБИЧАТ КАПИТАЛИЗМА. СКОРО ЩЕ НАПРАВЯТ ЧЕРВЕНИ ФЕНЕРИ ЗА МЛАДИТЕ БЕЗРАБОТНИ МОМИЧЕТА, И МОМЧЕТА, И МАРИЯХУАНА ЩЕ РАЗРЕШАТ, И ПЪЛЕН ХАЗАРТ, собствени болници и впримчване на здравето и болестите - за велико и безмерно забогатяване.. Нали мечтата им още от 1970те е да са такива и да надигат само тежки коняци и пури, щото още тогава са завиждали на буржоазията от преди. Сингапур, има 60% БВП направено от държавни фирми. Ето защо имат ниски данъци. Освен, че имат високо БВП на човек, което е безумие да се пропуска. Въпреки това, Сингапур има безплатни клиники, поемащи над една четвърт от всички разходи за здраве, всички. Албания е със същите данъци като нас, и въпреки че имат много гастарбайтери, като нас, те имат същата огромна безработица като България. Трябва ли да има субсидии за когото и да било, ако данъците са в пъти по-малки от страните даващи субсидии?? Нали дясното неще субсидии, а само ниски данъци. Трябва България да бъде изключена от ЕС, защото си направи не европейски данъци, след като влезе в ЕС. А ЕС е направен по модела на подпомагането - лявата стратегия. И какво, ниски данъци, дори никакви, и субсидии за богаташи, от порядъка на милиони евро субсидии, за статуквото в БГ

БСП не отварят досиетота на десните?? И на мутрите?? Ако човек прочете тома на "Тайните на големите играчи" на Григор Лилов, ще види засекретените първи фирмени регистрации на групировките от самото начало на прехода (1990 г.). А според тях излиза, че ВИС е създавана от родата на Петър Младенов и Луканов, а СИК - от Иван Славков, от бивш финансов министър на Живков и част от ръководните дейци на преименувалата се БСП. Кога медиите ще разровичкат най-сетне тези факти?!

В края на 1984 година идва времето на червените барети. През декември в Кърджалийско стартира т. н. възродителен процес. Възникват ситуации, на които редовите милиционери не могат да реагират адекватно. Просто те, обикновено кротки хорица с бирени коремчета, сложени на този пост, за да получават заплата и хранят семейство, не са обучавани никога. Или още по-лошо - нямат характер и воля да се наложат.

А във Враня новият командир на баретите Васил Велков вече от една година подготвя точно такива мъже. И те влизат с гръм и трясък в действие. Стават легендарни. Стига се дотам, че е достатъчно да облекат в маскировъчни дрехи някой по-бабанка милиционер и го пуснат с червена барета в някоя паланка или градче и бабаитите започват да гледат кротко и смирено като агънца…

Виждайки разликата в ефективността, за СОМП се отделят повече грижи и средства. Построени са общежитие, културен дом, закрити гаражи.

Има и друг ефект: вече никой и не си помисля да ги използва като обикновени милиционери. Подготовката им се съсредоточава главно за борба с тероризма. Разработени са планове и проведени практически занятия за изнасянето на командосите във всяка точка на страната с помоща на вертолети.

През май 1986 г. министърът на вътрешните работи издава дълголелеяната заповед, за която са мечтали всички барети - поделението се изважда от състава на СГУ и се предава към направление "Терор" на Шесто управление на Държавна сигурност с началник генерал Сава Джендов. Тогава се променя и името - командосите вече служат в "Специално поделение за борба с тероризма".

Освен козметичната, извършва се и основна реорганизация. Ротите и взводовете се реформират в четири оперативно-бойни отряда. Те имат по три специални отделения, всяко едно от тях има в състава си дванайсет антитерористи. Всеки отряд носи 24-часово дежурство, след това почива два дни и един води занятие.

Бойците са превъоръжени с ново оръжие - револвери "Смит и Уесън", пистолети "Зиг-Зауер", пушки-помпи "Мозберг" и "Ремигтън". Тотално са подменени свързочните средства.

Променя се и методиката на обучение. Отчетен е опитът на подобни чужди формирования. Занятията се диференцират по специалности. Вече се лее и определено повече пот в тренировките.

Алексей Петров като младши офицер в една от силовите структури на МВР – Специализирания милиционерския батальон, известен като поделението на червените барети.

През 1987 г. неговите кадрови служители, включително и Петров, преминават към щата на Шесто управление на Държавна сигурност за борба с идеологическата диверсия и други противодържавни прояви, където по това време се сформира ново направление „Т” (терор).

Основателят на „Аполо и Болкан”, едната от силовите застрахователни компании през 90-те години, се превърна в една от най-обсъжданите фигури след арестуването му през февруари 2010 г. при операция „Октопод”. Всички знаят, че БИВШИЯТ премиер на България Бойко Борисов е бил охранител, макар че мнозина се опитват да забравят, че той е бил част от групировката СИК.

Днес половината от нейните членове са избити – повечето от убийствата стават, докато Борисов е главен секретар на МВР и досега не са разкрити. Другата половина от СИК въобще не бе разследвана, с изключение на братята Маргини.

До днес служители на МВР си предават от ръка на ръка договора за охрана между фирмата на Борисов „Ипон“ и СИК. Според осведомени днешният премиер е осъществявал неформалната връзка между групировката и тайните служби, а официално се е представял за пресаташе на силоваците.

За миналото на Борисов свидетелства репортаж, публикуван във в. „Капитал“ на 27 ноември 1995 г. Предлагаме ви част от него.

„Година след създаването си известната със спорна слава застрахователна компания SIC (Security Insurance Company), или просто СИК, се вижда на четвърто място сред застра-хователите и мечтае за приходи от милиарди. По повод на светлата годишнина застрахователите с борчески дух вдигнаха коктейл, който беше уважен от видни личности предимно от банковите и спортните среди. „Нас, вас и другите, които сме поканили, но не дойдоха,

ни свързват истинско приятелство

и сърдечна дружба“, прочете шефът на СИК Красимир Маринов – Маргин от лист, подвързан в алена папка. (Червеният цвят може да се окаже емблематичен за групировката, тъй като с него е оцветен и нейният символ.)

За контактите с медиите се нагърби инициативният Бойко Борисов, шеф на фирма „Ипон“ (ангажирана и с охраната на Тодор Живков). Той услужливо уведоми, че хроникьорите ще бъдат допуснати в салона за 15 минути – от 19, 30 до 19, 45 часа. Малко по-късно Борисов агресивно съобщи, че вълнуващият оглед се отлага, а продължителността му ще бъде намалена с 5 минути.Охранителният бос проведе кратък инструктаж: журналистите да се движат в стегната група плътно около Борисов, за да не обезпокояват гостите. Неизживеният екскурзовод подкара ентусиастите към светските забележителности на СИК- коктейла.Въпреки надеждите на фотографите да уловят с обективите си шефа на „Интергруп“ и едно от лицата на СИК Младен Михалев – Маджо, той се оказа недостъпен. Очевидци твърдят, че Маджо не е пожелал да бъде сниман. Някои волно изтълкуваха това като жест към Красимир Маринов – Маргина, който прочете с микрофон в едната и папка в другата ръка семпло приветствие.Словата на Маргина бяха чути от застрахователи, гравитиращи около Добромир Гущеров, банкери от свързаната с „Интергруп“ и СИК Първа източна международ на банка (ПИМБ), шефове на банка „Моллов“, Елит-банк, „Славяни“, Обединена българска банка (ОББ), Стопанска банка, ТСБанк и БРИБанка.

Намек за политическо представителство

беше присъствието на Соломон Паси

либералката Светлана Шаренкова, ексминистъра Христо Тотев и Иван Славков, който се раздели с движението „Напред, България“ в полза на БФС. Медиа – компанията се оформяше от Петьо Блъсков, президент на пресгрупа „168 часа“, първия зам. главен редактор на в. „Труд“ Николай Стефанов, Валентин Панайотов, директор на в. „Пари“, Атанас Свиленов, и. д. главен редактор на „Демокрация“, Явор Цаков, програмен директор на Нова телевизия, и бившия шеф на две радиостанции Радослав Янкулов.

Цяло ято от екипа на агенция „Балкан“ кръжеше около потенциалните си клиенти за пресконференции. Празника, за протокола, зачете и известният контактьор на „Мултигруп“ с медиите Бойко Драганов, главен секретар на групировката. Ку-ку-пейзажа допълни Петър Курумбашев.

„Вървим напред. Основният ни лозунг е Побеждавай, но винаги по правилата

„Застраховането е наука“, настоя дни преди коктейла изпълнителният директор Попов.

На самия банкет дим от пури полюшваше бели и розови балони. Светлини и мелодии от роял допълваха тортата с емблема „SIC“.

Източник в.“Капитал“

Явно е, че г-н Борисов може и да е позабравил тези „славни“ години, когато се наливаха първите милиони на групировките, но той е бил там с тях и от тях…

Архивите са живи

Хубаво е човек да помни откъде и накъде е тръгнал и какъв е бил и още повече никога да не го забравя, защото в противен случай рискува да стане мишена на присмех и подмятания, а това едва ли е желателно за един политик …

Атентат срещу приближени на СИК-31 март 1997 г. в. „Капитал“

Взривеният джип

„Адска машина направи на парчета джипа на столична бизнесдама, която е приятелка на висш служител от средите на СИК. Пострадалата Цветанка Карагьозова излиза с бодигарда от охранителна фирма „Ипон“ Бойко Борисов , който работи в тясно сътрудничество с акционерите на застрахователна компания СИК и Интергруп Румен Николов-Пашата и Младен Михалев-Маджо. Пострадалата е собственик на фирма за химически продукти, масла и изкуствени торове.

Бомбената драма се разигра на улица „Раковски“ и бул. „Евлоги Георгиев“ около 8 – 15 часа вечерта в четвъртък. Джипът й „Опел Фронтера“ хвръкнал във въздуха, когато Карагьозова се опитала да изключи алармата. Детонацията избила прозорците на всички околни сгради. За щастие собственичката на джипа се отървала само с лека уплаха и повърхностни наранявания от счупените стъкла.

Взривното устройство било поставено под предната лява гума, но не е било много силно, смятат криминалисти. По всяка вероятност атентатът е направен, за да сплаши човека от „Ипон“. Според очевидци двама подозрителни младежи на възраст около 20 години обикаляли около колата в деня на атентата. Двамата били средни на ръст, късо подстригани и облечени с тъмни якета.“

След повече от 14 години в медийното пространство излиза на бял свят следната публикация:

Защо Алексей Петров мрази Бойко Борисов

12 Декември, 2011- frognews.bg

1_petroviborisov

На 27 март 1997 година бомба взриви джипа на Цветелина Бориславова на столичната улица „Карнеги“. Синият опел „Фронтера“ е бил паркиран в близост до офиса на охранителна фирма „Ипон“, чийто собственик тогава е настоящият премиер Бойко Борисов. Бориславова се отървава с уплаха и драскотини, тъй като бомбата се взривила като натиснала дистанционното на централното заключване от малко повече от десетина метра. Първоначалната версия бе, че става въпрос за конкуренция в търговията с химически продукти, с каквито се занимавала Цветелина по онова време. Друга обаче е по-интересна: в атентата била замесена бивша барета, който бил забелязан преди това в близост до взривения джип.

Участници в разследването разказват, че преди атентата Цветелина Бориславова е била на басейна „Спартак”, където плувала. Хора от охраната на Алексей Петров й поискали ключа от джипа, за да направят място за паркиране на друга кола. После й го върнали. Когато по-късно спецове извършвали оглед на взривената кола, те били изненадани, че няма следи от проникване в джипа с подправен ключ или разбита ключалка. Значи някой е отворил с оригинален ключ… По тази версия обаче така й не са събрани тогава достатъчно доказателства и извършителите, както и поръчителят/ите остават неразкрити. Хора от тогавашния кръг на Трактора обаче са категорични, че той има пръст в опита за покушение. Твърденията им се базират на стила и методите на действие, както и на изпуснати фрази пред близки съратници.“

Допърнителна информация ни дава и публикация на сайта „Биволъ“ с автор Атанас Чобанов

Когато се презастрояваше Слънчев Бряг Бойко Борисов беше контрабандист на цигари

Когато се наливаха основите…

През март 1995 г. в Крайморие при акция на НСБОП е разбита фабрика за производство на нелегални цигари. Фирмата организирала производството е „Тео Интернационал“, създадена през 1994 г. В нея са акционери следните лица: Бойко Борисов , Цветелина Бориславова, Румен Николов – Пашата, Ангел Бончев от „Литекс“ и други по-малко известни персонажи на прехода.

След разкриването на нелегалната манифактура основателят и основен акционер Емил Райков забягва в чужбина. „Тео Интернационал“ обаче не прекратява своето съществуване. В края на 1995 г. Бойко Борисов и Пашата влизат в управителния съвет на фирмата, а след няколко месеца, през май 1996, като членове на борда ги заместват Иво Каменов от варненската групировка ТИМ и Недялко Кирезиев.

Къде бяха Борисов и Цветанов по време на бандитската приватизация на Слънчев бряг?

Лицата, които завладяха Слънчев бряг тогава, през смутните 90, сега са в първите редици на ГЕРБ и са основни лобисти на новия закон за горите.

Цеко Минев, собственика на Първа инвестиционна банка е един от най-тлъстите хотелиери в Слънчев бряг. Негова фирма изкупи хотелите на първа линия – „Глобус“, „Космос“, „Поморие“, „Феникс“.

Депутатът Емил Димитров заедно със СИК-аджията Славян Теофилов изкупиха парцели и хотели и сега имат „Фиеста“ и „Гранд хотел“, както и 14 ет. сграда на почивна станция „Динамик“ в Несебър. Освен това са концесионери на половината плаж. Освен хотели в Слънчев бряг, по времето на НДСВ Емил Димитров взе и огромни концесии върху горите.

Младен Мутафчийски и сикаджията Младен Михалев – Маджо също изкупиха парцели и построиха „Хелена бийч“ и „Хелена ризорт“. Маджо не присъства официално като собственик, но е публична тайна, че хотелите са негови.

Тази така наречена „приватизация“ бе започната при кабинета Костов, но основно бе довършена при Симеон Сакскобургготски, докато Борисов беше гл. секретар на МВР, а Цветан Цветанов му носеше папките. Именно тогава влязоха големите мутри в Слънчев бряг. Защото „царската“ приватизация в Слънчев бряг ставаше с кордон мутри, които допускаха в залата за търгове само тези които трябва.“

От друга информация, която се разпространява из нета от много време научаваме и за това какво е правил г-н Борисов преди и след 10 януари 1997 г. , казано накратко като един „десен“ човек предприемач, той се е грижил за своето участие в едни фирми … Будалите нека митингуват и щурмуват парламента …

„Тео Интернационал“-АД, Бургас – до лятото на 1996 год. Бойко Борисов е член на Съвета на директорите заедно с Румен Николов „Пашата“. Впоследствие са заменени от Иво Каменов Георгиев и Недялко Кирезиев.

В периода 1994–1997 „Тео интернационал“ е уличена в производство на фалшиви цигари „Марлборо“ и „Мелник“ във фабриката й в Крайморие. Борисов се оттегля от нея на 24.06.1996, след скандала и бягството на третият собственик – Емил Райков. Аферата е разкрита още на 25.03.1995 г., но тогава делото било смачкано и фабриката продължила да произвежда още 2 г. Налице е информация, че Бойко Борисов и Румен Николов “Пашата” изобщо не са разпитвани за разбитата фабрика. Има данни, че доверен информатор от I РПУ-Бургас е предупреждавал фирмата за предстоящите проверки.

„Интербулпред“-АД, регистрирана през есента на 1997 год. на адрес София, бул.“Г.М.Димитров“, бл.3, ет. 6. и уставен капитал 1 млн.лв. Съвет на директорите – Бойко Борисов, Евстати, Гюров, Чавдар Чернев, Румен Николов, Димо Кръстинов, Владимир Петев.

Clipboard013

„Будоинвест“-ООД Съдружници: Румен Цветков, Алексей Петров, Бойко Борисов (до м.август 1998 год.)

Това че в България е същото както през 1997 г., когато премиерът беше от другата страна и сега , когато е на страната на „добрите“ и управляващите за него и простият български народ май не означава нищо… Пътят продължава …

А вие разбрахте ли къде е бил „най-десният“ мъж на България ?! Познайте, дали Петър Младенов, се е страхувал от митингите, че да вика танкове, не той е бил сигурен в червените барети - разпръснати в тълпата. Червените барети, даващи тон на антикомунизма, разпръснати в тълпата В митинги на СДС.

30.09 2013 в 11:21

Тези които правеха социализма да е лош, олигархията тогава и техните слуги, днес са капиталисти, и се страхуват от истинското ляво, и се чудят как да накарат хората да избират само десни партии, и бълват голям асортимент от десни проекти. Има само една партия, в която се карат кой да води бащина дружина, тя се казва БКП - БандитиКапиталистиПиночетци

30.09 2013 в 10:55

А кой, ще е изпълнителния орган? И сега има закони, но не се спазват! Сравнение искаш ли?
Ето:
На 30 януари Максим Стависки се признава за виновен по всички обвинения и делото протича по съкратена процедура. Постановена е 2,5 години условна присъда с 5 години изпитателен срок, 90 000 лв. за родителите на убитото момче и 80 000 лв. за родителите на Мануела Горсова, която към този момент все още е в кома.
Условна присъда постанови Асеновградският районен съд по делото срещу мъжа, който влачи кучето си с автомобил.

Открийте разликите!

И за да не се чудите защо става так и какви били законите, ето кой ги прилага:
http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=26123
 
X