Жълт код в 12 области заради гръмотевични бури

Вероника Шербанова 10 август 2012 в 07:57 1119 0

Жълт код заради очаквани гръмотевични бури е обявен в 12 области. Снимка: Miguel Bastos/sxc.hu
Жълт код заради очаквани гръмотевични бури е обявен в 12 области. Снимка: Miguel Bastos/sxc.hu

Жълт код за гръмотевична активност е обявен за 12 области в страната. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Кодът е обявен в областите Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София, София-град, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Благоевград и Смолян.

Днес ще продължи да прониква хладен въздух. Вятърът ще е слаб до умерен, от север. Дневните температури ще се понижат с още 3-4 градуса. Максималните температури днес ще бъдат между 27° и 32°, в София – около 27°.

Ще се развива купесто-дъждовна облачност. На много места в Западна и Централна България ще има краткотрайни, в отделни райони интензивни валежи, придружени от гръмотевици.

Над Източна България преди обяд ще преобладава слънчево време. През деня облачността ще се увеличава и вечерта на отделни места ще превали.

Атмосферното налягане в сутрешните часове е малко по-високо от средното за август – през деня ще се задържи почти без промяна.

Над планините ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Максимална температура на височина 1200 метра ще бъде около 21°, а на 2000 метра – около 14°.

Над Черноморието преди пладне ще преобладава слънчево време, облачността след това ще се увеличи и вечерта на отделни места, главно по северното крайбрежие, ще превали. Ще духа умерен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха ще бъдат 28°-31°.

Температура на морската вода е 27°-28°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови