Заобикаляме банките при плащания към хазната в 93 общини и 6 министерства

20 март 2013 в 10:20 1884 2

Министерство на финансите
Министерство на финансите

788 ПОС-терминали са били инсталирани в държавни и общински институции с цел плащанията към хазната да бъдат освободени от банковите такси при превод.

Статистиката изнесе финансовото министерство. Броят на ПОС-терминалите е актуален към края на февруари 2013 г.

Към края на 2012 г. ПОС-терминали са внедрили 93 общини, системите на Министерски съвет, Висшия съдебен съвет, Министерство на отбраната, Министерство на вътрешните работи, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на земеделието и храните, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, както и Технически университет - София.

През 2012 г. МФ сключи рамкови договори (еднакви условия за всички банки) за обслужване операциите на бюджетните предприятия по събирането на приходи и други постъпления чрез картови плащания с 19 банки.

Поетапното въвеждане на терминални устройства ПОС в бюджетните организации продължава.

Наблюдава се и тенденция за увеличаване на броя на картовите транзакции. За цялата 2012 г. общият брой картови трансакции е 32 516 на стойност близо 4,658 млн. лв., докато само за първите два месеца на годината трансакциите са 21 588 на стойност 1,359 млн. лева.

Министерството на финансите е предоставило на 209 общини в страната и безплатен софтуер за администриране на местните данъци и такси. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!