ВСС отстрани прокурор заради СРС-скандала с Камен Ситнилски

OFFNews 18 юли 2013 в 15:49 1821 0

ВСС Снимка: БГНЕС
ВСС Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) отстрани Емил Христов от длъжност „прокурор” в апелативен съд гр. Бургас и длъжност „административен ръководител” на същата прокуратура.

Предложението за отстраняване до приключване на досъдебното производство срещу магистрата беше направено от главния прокурор Сотир Цацаров и добавено като допълнителна точка в заседанието на съвета. След тайно гласуване, проектът за отстраняване беше приет с 20 гласа „за” и 3 „въздържал се”.

Прокурор Емил Христов е един от участниците в разговорите, записани със СРС и разпространени, за които има съмнения, че показват манипулиране на избори на магистрати.

Скандалът може да доведе и до оставката на Камен Ситнилски, който е бивш зам. главен прокурор и настоящ член на ВСС. 

Вчера Етичната комисия при ВСС заседава няколко часа по този казус. Председателят ѝ Ясен Тодоров обяви, че комисията ще иска образуване на дисциплинарни производства срещу трима от общо шестимата магистрати, участвали в публикуваните разговори, сред които е и Камен Ситнилски.

Според Етичната комисия апелативния прокурор на Бургас Емил Христов, окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев и бившия зам.-главен прокурор и член на ВСС Камен Ситнилски са нарушили принципите за независимост на магистратите, задължението да не се поддават на външни влияния и да спазват поведение на благоприличие. Комисията е преценила, че няма достатъчно събрани данни, за да бъдат образувани дисциплинарни производства срещу останалите трима участници в разговорите – членът на ВСС Румен Боев, председателят на Районен съд-Свиленград Христо Гьорчев и председателката на Окръжен съд-Хасково Миглена Тянкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки