Внесоха обвинителен акт срещу корумпиран прокурор от Шумен

Юлиан Христов 08 май 2012 в 16:03 1049 0

Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

Специализираното звено за "Противодействие на корупцията и финансово-данъчни измами" към Софийска градска прокуратура, под ръководството на прокурори от ВКП,  внесе днес обвинителен акт в Софийски градски съд срещу Румен Пенев – прокурор при Районна прокуратура – Шумен.

Той е обвинен, за това че през октомври миналата година е взел 21 хил. лв. от Найден Николов, за да упражни натиск върху свой колега, за да не повдигне обвинение и да прекрати досъдебното производство срещу Николов.

Преписката срещу Николов, която трябвало да бъде прекратена, е била образувана по сигнал на Денчо Денев, бивш клиент на Николов. Двамата имали неуредици за голяма сума пари. Николов решил да се свърже с Пенев и да потърси извънсъдебно решение на проблемите си. Адвокатът се страхувал, че ако преписката прерасне в обвинение, той ще загуби разрешителното си и голямата си колекция от огнестрелни оръжия. Първоначално Пенев поискал 25 000 лева, за да въздейства на колегата си, но впоследствие проявил „великодушие" и свалил сумата до 21 000 лева. При последната среща между двамата на 13 януари парите били предадени, а Пенев - арестуван в момента на тяхното получаване.

Преди да бъде задържан, той е бил преследван и гонен от седем-осем служители на реда.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови