Влизането на Алексей Петров в ДАНС временно осуетено

Елица Мартинова 18 юли 2013 в 11:39 4539 18

Владимир Писанчев Снимка: БГНЕС
Владимир Писанчев Снимка: БГНЕС

Влизането на Алексей Петров в ДАНС бе временно осуетено. Противно на плана на властта, кандидатурата за шеф на агенцията на Владимир Писанчев, чрез когото Петров ще получи реална власт в ДАНС, не бе гласувана днес от Народното събрание.

Управляващите не са разколебани за Писанчев, напротив. Кандидатурата му бе внесена в деловодството на парламента днес от представители на Министерския съвет, но гласуването бе отложено за утре. Официалните мотиви са неясни. Реално гласуването бе отложено заради днешния антиправителствен протест, който блокира целия център и възлови кръстовища в София. Протестът, който продължава и в момента, е най-големият дневен протест от началото на бунта, избухнал на 14 юни заради друга кандидатура за шеф на ДАНС - на Делян Пеевски.

Втората кандидатура за шеф на ДАНС, предложена по-скоро формално, когато вече беше ясно, че агенцията ще оглави Писанчев (Алексей Петров), бе на Недялко Недялков.

Двамата бяха изслушани във вторник на Комисията за контрол над службите за сигурност и използването и прилагането на специалните разузнавателни средства. Двамата изложиха сходни концепции за програмата си, ако бъдат избрани за председателския пост.

Запитан защо са се наложили тези размествания, лидерът на социалистите Станишев отговори, че премиерът Орешарски има право да помисли преди избора си. Председателят на БСП обясни още, че в историята на България досега никога не е имало по-демократична и прозрачна процедура на изслушване за шефското място в ДАНС.

Избраникът на Орешарски Владимир Писанчев се свързва със скандала “Галерия”. Разработката излезе на бял свят през 2008 година след побоя над журналиста от сайта „Опасните“ Огнян Стефанов. Мотивите ДАНС да отвори делото бяха да се прекрати изтичането на класифицирана информация от агенцията. Разработката излезе наяве след проверка, която депутати от вътрешната комисия в парламента направиха в агенцията, която по това време се оглавяваше от Петко Сертов. След проверката стана ясно, че зелена светлина за откриването на разработката е дадена именно от Писанчев, който по това време е директор на Дирекция “Вътрешна сигурност”. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!