1000 души на шествието в памет на Ангел и Павел от Катуница

23 септември 2012 в 20:18 2058 0

Катуница една година след размириците, Снимка: БГНЕС, архив
Катуница една година след размириците, Снимка: БГНЕС, архив

1000 души се събраха на възпоменателното шествие в Катуница в памет на 19-годишния Ангел Петров и 17-годишния Павел.

Днес се навършва 1 година от убийството на Ангел. Той бе прегазен от бус с роми, приближени на фамилията на Кирил Рашков. Павел, негов приятел, издъхна от сърдечен проблем ден по-късно, по време на протест срещу ромската фамилия.

Участниците в шествието носят свещ в ръка, те тръгнаха от центъра на пловдивското село, през жп прелеза на Катуница, към лобното място на Ангел.

Процесията водят близките на Ангел.

В неделя и понеделник жителите на Катуница ще се включат в шествия, посветени на двете загинали момчета. Жителите на селото ще почетат паметта им и с възпоменателен мач между ветерани и настоящия отбор на Катуница.

За убийството бе осъден шофьорът на буса, прегазил Ангел. Той ще лежи 18 г. в затвора.

Кирил Рашков ще остане в затвора три години и половина заради закана за убийство, отправена непосредствено преди смъртта на Ангел.

Кадри от записи на камери, показващи заплахите, бяха излъчени тази вечер от БНТ. На тях се вижда как черният автомобил на Кирил Рашков спира край Веселин Христов - вуйчо на Ангел, и двамата говорят. Рашков тръгва и спира повторно, следват нови реплики.

Малко след това в полицията е подаден сигнал от Христов, че някой от семейството му "много скоро може да умре". Реакция няма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!