Вигенин забранява на посланиците да пишат във "Фейсбук"

Последна промяна на 04 август 2013 в 19:28 4403 20

Кристиан Вигенин. Снимка: БГНЕСМинистърът на външните работи иска да забрани на посланиците ни в чужбина да се изказват във Фейсбук и Туитър.

Професионален кодекс на служителите в дипломатическата служба ще им забрани това. Този документ е разписан като задължение в закона, но досега външните министри така и не намериха време да го изготвят. Министър Кристиан Вигенин обаче е готов и още следващата седмица ще го подпише, съобщава в. "Преса". 

В кодекса се казва, че посланиците ни „са длъжни да не компрометират ефективността на изпълнението на служебните си задължения чрез публично изразяване на лични възгледи и политически убеждения“

В неделния ден пресотделът на Външно министерство не бе открит за коментар по повод намеренията да бъде органичена личната кореспонденция на посланиците. 

Индиректно новата директива коментира постоянният представител на България към ООН в Ню Йорк Стефан Тафров с публикация в профила си във Фейсбук. Тафров по всяка вероятност е един от служителите, провокирали гнева на министъра. В профила си той изразява личната си позиция към събитията у нас, като например нарича управляващите "новата тройна коалиция", пуска снимки от протестите в столицата и иронизира "говорителя" на контрапротестите Мишо Шамара.

"Стриктно спазвам Закона за дипломатическата служба. С дейността си отговарям напълно на неговите изисквания. 1. Не членувам в политически партии. 2. По служба и извън нея не правя никаква пропаганда. Имам личен профил във Фейсбук, достъп до който имат само одобрени от мен хора. Те са мои приятели и с тях обменям информация и мнения. 3. Не давам извления по медиите ако нямам съответното разрешение от МВнР.
Тайната на личната кореспондеция е основно човешко право, прогласено в Конституцията, както и правото на политически и други възгледи", написа днес на стената си Тафров по повод нареждането от министъра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.08 2013 в 12:01

Изобщо не става дума за ограничаване на правото на свободно слово. Според мен посланиците трябва да се съобразяват, защото на този пост те в голяма степен губят правото си да изразяват личното си мнение, защото все пак представляват държавата. Тафров в това отношение премина всякакви граници!! Спомнете си какво стана с едно изказване на Вигенин от преди няколко дена по повод протестиращите и отразяването от БТВ - онези му поискаха дори извинение, че бил изразил позицията си. За мен е същото - не бива хора на такава позиция като посланиците да коментират нищо, освен неутрални теми... Те прекрасно знаят, че поведението им в социалните мрежи трябва да подлежи на саморегулация, а не на разни кодекси и прочие, но като не го спазват, явно трябва да им се напомня...

05.08 2013 в 11:42

Не съм сигурна дали това за забраната не е поредната медийна спекулация на в. Преса, но по принцип ми се струва, че е добре посланиците ни да се съобразяват повече. Няма никакво значение от кого е изпратен посланикът и какви са политическите му убеждения, той представя България и правителството, което управлява, без значение дали това му харесва. Абсурдно е поведението на Тафров, който си позволява постоянно да плюе и да изразява мнение по такъв начин. А ДА СИ ПРЕДСТАВИМ какво ще стане, ако някой американски посланик – републиканец, си позволи да коментира някакви действия на Обама или на държавния секретар на САЩ – веднага ще го отзоват!!
Вярно е, че профилът на Тафров във ФБ е личен и може да пише каквото си поиска, но все пак е български ДИПЛОМАТ и всяка негова дума се тълкува и в това му качество.
Вигенин трябва да сложи ред, защото хора като Тафров с поведението си излагат България!

05.08 2013 в 11:31

Изобщо не става дума за това, че Тафров е гей или не. Нека да бъде какъвто си иска. Въпросът е, че с поведението си излага България в ООН и В САЩ - това е безобразието. Тъпото е, че тези така наречени дипломати като Тафров, вместо сами да спазват някакви морални и етични норми, които са задължителни, при тях явно само нормативни документи могат да се решат нещата. . .

05.08 2013 в 11:21

Не съм сигурна дали това за забраната не е поредната медийна спекулация на в. Преса, но по принцип ми се струва, че е добре посланиците ни да се съобразяват повече. Няма никакво значение от кого е изпратен посланикът и какви са политическите му убеждения, той представя България и правителството, което управлява, без значение дали това му харесва. Абсурдно е поведението на Тафров, който си позволява постоянно да плюе и да изразява мнение по такъв начин. А ДА СИ ПРЕДСТАВИМ какво ще стане, ако някой американски посланик - републиканец, си позволи да коментира някакви действия на Обама или на държавния секретар на САЩ - веднага ще го отзоват!!
Вярно е, че профилът на Тафров във ФБ е личен и може да пише каквото си поиска, но все пак е български ДИПЛОМАТ и всяка негова дума се тълкува и в това му качество.
Вигенин трябва да сложи ред, защото хора като Тафров с поведението си излагат България!

05.08 2013 в 10:23

В СССР2 личните свободи не са приоритет - свиквайте!

05.08 2013 в 10:01

Уф...дано, дано.

Нещо не ми се вярва, но дано да ги разкарат. То се е видяло, че за народът не им пука. Поне да ги побутнат отвън и да се махат.

05.08 2013 в 09:31

Всичките абсурди на които се нагледахме последните месеци според мен идват от абсурдните обещания, които всичките тези кап*ти са дали пред другаря Путин. И ся през глава и като удавници за сламка се борят да ги изпълнят, че иначе ги чакат нещастните инциденти. BitterMist напълно съм съгласен с теб и това което казваш.

05.08 2013 в 09:27

Я, Вагинин иска да дооправдае името си. Браво Вагинин, брано, но няма нужда - ние си те знаем каква си пу...
 
X