Вигенин: Шансовете за мирно решаване на кризата в Сирия се увеличават

OFFNews 10 септември 2013 в 11:17 1478 1

Кристиан Вигенин
Кристиан Вигенин

Шансът за мирно решаване на кризата в Сирия стоеше преди, стои и сега с още по-голяма вероятност.

Това каза в сутрешния блок на ТВ7 министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

По думите му: "Европейската позиция, съгласувана във Вилнюс преди два дни, в голяма степен съвпадна с обявената преди това позиция на България. Европейският съюз настоя да не се прибягва до военни удари, преди да са ясни резултатите от работата на международния разследващ екип на ООН в Сирия и преди да бъде направен поне още един опит в Съвета за сигурност на ООН за решаване на този конкретен казус, не непременно с военни средства." 

Според Вигенин големият въпрос сега е контролът върху химическите оръжия и как международната общност да направи така, че да не позволи повторната им употреба. Той изрази надежда, че заявената вчера от външния министър на Сирия готовност химическите оръжия да бъдат поставени под международен контрол ще се реализира. Според него предаването на химическите оръжия би било достатъчно на Съединените щати, за да се откажат от удара.

„В края на краищата, това е резултат от неимоверните усилия на САЩ да предизвикат международна реакция на употребата на химически оръжия – нещо абсолютно недопустимо в 21-ви век. Но самата заявка за тази готовност не означава, че непременно това ще бъде направено, трябва да изчакаме развитието на ситуацията”, отбеляза Вигенин.

По думите му зависи какви конкретни ангажименти ще бъдат поети от страна на Сирия и евентуално - как САЩ и Русия могат да станат гарант на този ход. Според външния министър, ако това стане – химическите оръжия да бъдат предадени под контрола на ООН, тогава може да се мисли и за реализиране на процеса на мирен преход в страната. „България, като част от ЕС и НАТО, като част от демократичния свят, защитава ценностите, в които ние самите вярваме и смятаме, че трябва да бъдат отстоявани и в други части на света. Затова и подкрепяме решимостта на САЩ и други страни употребата на химическо оръжието да не остане без последствия”, уточни Кристиан Вигенин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови