Входът от Европа - вече без ромско гето

Виктория Викторова 16 септември 2012 в 09:35 6123 4

Вече четвърти ден багери събарят ромското гето, което се набива на очи на всеки гост на столицата, идващ от Европа.

То се намираше малко преди Околовръстния път при влизане и беше в повече от окаяно състояние - дрипи висяха на случайни места край пътя, групички деца си играеха на самия бул. "Сливница", познат и като бул. "Европа". Хлапетата дори се бяха научили да "мият" колите в задръстването преди светофара, но избирателно - налагаха услугите си само на автомобили с чуждестранна регистрация.

Жителите на ж.к. "Люлин" обаче не са доволни от промяната, защото всичките 144 жители на гетото се преместват в общински жилища из "Люлин". Все още не е ясно какъв наем ще плащат, нито дали ще се следи стриктно състоянието на новите им домове.

Утре ще бъдат преместени и последните останали в гетото роми, с което приключва работата по заличаването му.

Мини-"кварталът" се появи преди близо 12 години, когато ромите трябваше да бъдат изселени от мястото си на сегашния булевард "Царица Йоанна", защото на тяхно място се вдигаше хипермаркет на една от големите вериги. Тези, които не можаха да докажат собственост на жилищата, бяха преместени в няколко фургона на канала на булевард "Европа". Официално досега там живееха 144 души, но не е ясно колко са били те всъщност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!