Вежди Рашидов: Не е необходимо Борисов да умира, трябва ви жив

Вероника Шербанова 28 февруари 2013 в 13:36 1849 4

Вежди Рашидов Снимка: БГНЕС
Вежди Рашидов Снимка: БГНЕС

Отивам си с обичта на хората от гилдията, които ме приеха с резерви. Най-важното е, когато си отиваш, хората да са щастливи. Това заяви министърът на културата в оставка Вежди Рашидов.

Вежди Рашидов разказа, че е отишъл на свиждане на Бойко Борисов, който е в Правителствена болница. "Борисов се възстановява, малко му е високо кръвното, виеше му се свят, но е нормално при тези вълнения човек да има и своите кризи", каза Рашидов. „Ние с премиера сме най-старите. На тия години е нормално. Засега още е в болницата, нека да се успокои, не е необходимо да умира, нали не ви трябва мъртъв, трябва ви жив“, пошегува се той.

Министърът на културата разказа, че едно изречение на премиера станало причина за оставката на кабинета. „Дошъл съм с обичта на тези хора и аз няма да сложа петно от българска народна кръв върху партията и министрите си“, казал Борисов късно вечерта на 19 февруари на среща с министрите в резиденция Бояна. Последва екстремно решение за оставка и това го прави отговорен премиер, допълни Рашидов.

На срещата не присъствали министрите в командировка, затова те били изненадани от решението на Борисов.  

Преди 4 години хора от моята гилдия ми искаха оставката. Сега е много приятно, че същите хора ми благодарят, допълни Рашидов.

По думите му реформи не се правят, за да бъдат наказвани хората. Явно съм успял да направя по-прилично нещата и днес си взех довиждане. За мен е по-важно, че дадох отчет пред гилдията, която съм управлявал. Винаги съм искал тези хора да са добре, за да имам очи да се върна при тях, каза Рашидов.

Днес, когато си отивам, те ми казват: „Благодарим ти, Вежди, остави ни на пазара и по-голямо щастие от това няма“, посочи културният министър в оставка.

Рашидов увери, че български Лувър ще има и той ще е готов до юли-август. Министърът в оставка възнамерявал да направи инспекция, на която ще бъде поканен и Бойко Борисов.

По думите на Рашидов все още е рано да се каже дали ще приключи с политиката след края на мандата на кабинета, но в същото време е обещал да бъде около Борисов до изборите. Не е мястото на един творец на банката на парламента и дълбоко се съмнявам, че вече ще поема толкова тежък кръст. Аз нямам тръпката на чиновника, до вчера не можах да разбера какво значи да си министър“, допълни Вежди Рашидов.

Рашидов посочи, че ще запомни трите си години като културен министър с хубави неща. „По-малко говорих за археология, защото много исках финансовия министър Симеон Дянков да го държа като приятел, защото ми трябваха пари за култура. Той се влюби в археологията и го оставих с Божидар Димитров да си говорят за археология, но и там се свършиха много работи“, заяви министърът в оставка.

НДК вече е под шапката на Министерството на културата и целта е да стане от Дворец на нещо друго пак Дворец на културата. Искам да се върне изкуството пак в НДК, но ако не достигат пари за ток и телефон от време на време може вътре да се пуска и някакъв пазар, коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови