Quantcast

Великобритания няма да участва във военен удар срещу Сирия

Последна промяна на 30 август 2013 в 07:49 2642 29

Дейвид Камерън приветства България за разследването на атентата. Снимка: EPA / THIERRY ROGE / БГНЕС
Дейвид Камерън приветства България за разследването на атентата. Снимка: EPA / THIERRY ROGE / БГНЕС

В нощта срещу петък британският парламент отхвърли предложението на премиера Дейвид Камерън за евентуална военна операция в Сирия.

Правителството поиска от Камарата на представителите пълномощия за военни удари срещу химическия арсенал на президента Башар Асад.

 Опозиционните лейбъристи обаче блокираха искането с подкрепата на тридесет депутати от Консервативната партия на министър-председателя Дейвид Камерън. Предложението срещна съпротива от 285 гласа, срещу 272, които я подкрепиха. 

"Убеден съм в необходимостта от суров отговор на използването на химически оръжия, но вярвам и в зачитането на Камарата на общините. За мен е ясно, че британският парламент, изразявайки волята на британския народ, не желае военни действия. Разбирам това и ще действам в съответствие с тази воля", каза британският премиер, цитиран от БНР.

Под натиска на опозицията, британският премиер обеща, че би започнал война едва след приключването на разследването в Сирия.

Лидерът на опозицията Ед Милибанд поиска решение за намеса да бъде взето едва след като излезе заключението от проверката на инспекторите за предполагаемата химическа атака в Сирия, и само след като възоснова на изводите на ООН Камарата на общините проведе второ гласуване.

Решението на парламента зачерква възможността за британско участие в международна операция в Сирия, призна министърът на отбраната Филип Хамънд в интервю за Би Би Си.

"Разочарован съм, но разбирам, че сме изправени пред дълбоки подозрения за военно увлечение в Близкия изток, което произлиза най-вече от опита с Ирак през 2003 година. Тази реалност се отрази в решението на парламента", каза министърът.

Междувременно разговорите на петте постоянни членки на Съвета за Сигурност на ООН във връзка със Сирия приключиха без взимането на определено решение. Срещата на „петорката” (Китай, Русия, Великобритания, САЩ и Франция), която се проведе по инициатива на Русия, продължи общо 45 минути. Напускайки заседанието, представителите на петте държави се въздържаха от коментари.

Тема на дискусиите стана предложената от Великобритания проекторезолюция, която предвижда предприемане на всички необходими мерки за защита на гражданите на Сирия, включително възможност за употреба на сила срещу сирийските власти.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.08 2013 в 21:58

е толкова години в афганистан са посраха и продължават да се посират и в пакистан се посраха и ги изгониха половин африка вече стана ислямска обаче тия още не им дойде акъла какво да правят и продължават се едно и също дето се е доказало че не работи още от корейската и виетнамската война насам обаче те друго и не знаят пълни дрисльовци

30.08 2013 в 20:22

Никой нищо не изкарва. Американците създадоха и угоиха муджахидините и талибаните, както и Ал Кайда. Какво си пропуснал, това го пише вече и в детските учебници?
Че тая работа вече реално се обръща срещу тях, е друга история.

30.08 2013 в 20:19

(Само ти напомням, че последно спорехме 1) дали има опозиция, 2) кой я е "подпалил," както и 3) дали е редно работата просто да се "разсъхне" -- че нещо разговорът полетя в синьото небе.)

Доколкото схващам, вече не оспорваш наличието на опозиция -- кажи ако съм се заблудил, но дори тия измислени 88% да подкрепят Асад пак означава, че опозиция има. Всъщност, нямам нищо против да прочета в Известия за съотношението на силите, но не виждам да са писали по въпроса -- явно предпочитат "анализите."

Нещо много бързо лепна зарина на бунтовниците -- вината все още не е ясна със сигурност на никого, а това че Асад се мота толкова време да допусне химическите проби, определено не говори в негова полза.

На никого не му се гледат ислямисти начело на Сирия (или на която и да е държава,) нито някой сериозно смята, че американците ще правят там друго освен да грабят, но това че в тая държава се използва химическо оръжие от когото и да било срещу когото и да било, не може да остане без последствие, т.е. ако всички просто си седнат на задниците, и кажат че няма нищо, това не е повод за радост. Което ми беше и мисълта.

30.08 2013 в 19:44

еми не знам защо обаче винаги като се намесят америсанците и после на власт идват някакви нестабилни диктаторски марионетни или фундаменталиски режими просто става по лошо от преди внася се нестабибилнос и се дестабилизират цели райони и това кара американците да напъват още и става още по объркана работата айде сега някой да каже че не е точно така

30.08 2013 в 19:27

Е, в Женмин Жибао и в Известия от същата дата вероятно пише обратното, и че 88% от населението подкрепя Асад, и какво? НЮТ е пропаганден инструмент, и нямам нито една причина да му вярвам, ако трябва да се съглася с къде по-достоверния мислител Ришельо.
Но дори и при 60 на 40, тия 40-те нямат право да потапят в огън цялата страна. Откак се вдигна гюрултията, два пъти имаше избори, и двата пъти Асад спечели с напълно достоверни резултати. Даже местните протестуващи всичко на всичко блъскат някви тъпани и зурни, и не оливат чуждите деца със самоделен зарин по мазетата.

30.08 2013 в 18:27

http://www.nytimes.com/2013/07/18/world/middleeast/momentum-shifts-in-syria-bolstering-assads-position.html?_r=0

Не знам откъде знаеш, че са чужди наменици. В тая статия от 17.07 пише, че 60-70% от територията е в ръцете на бунтовниците, което ми се вижда малко множко като за наемни отряди, които на всичкото отгоре имат в тила си местни хора, предполагаемо лоялни към режима, според твоята теория.

Повечето сирийци сигурно са с Асад (същата статия казва около 60%,) но това не означава сирийциТЕ. Освен това, той не е застанал сам срещу американците, а има руснаците зад гърба си.

Та, от тая гледна точка, дали пък няма случайно шансове да има някаква опозиция в Сирия, а?

30.08 2013 в 18:19

Аз само не мога да разбера, тая сирийска опозиция, как успявате да я изкарате едновременно крайни мюсюлмани-джихадисти, и в същото време американски подлоги? Ама вие всичко знаете, особено тетка Поля, и предполагам ще ми го обясните подробно.

Отивам на събарянето на стената, после ще прочета коментарите на експертите по арабските въпроси. Щото тука май само аз и Финикиеца задаваме въпроси, останалите знаят всички отговори.

30.08 2013 в 17:30

Естествено че са си на мястото, това са чуждестранни наемници, не сирийски граждани.
А кой не знае кой я измисли? Англичаните и американците. После пратиха турците, катарците и саудитците да свършат работата, пък те се осраха, и Асад победи. Което автоматично значи че сирийския народ подкрепя тъкмо него, защото прощавай, но никой "диктатор" или самозванец не може да воюва две години на собствената си територия, и още по-малко - да преобърне и спечели война, срещу ресурсите, които бяха хвърлени срещу него.
Айде няма нужда от болната глава - на здравата.

30.08 2013 в 16:19

Аз нямам такъв проблем, но наистина ми звучи кофти. Вместо да благодариш, по-добре се нареди пак на опашката за разбирането и мисленето, и виж дали случайно не е останало нещо (щото първия път са те изпързаляли.) Какво се случва в "реала" не е твоя работа, естествено (явно отскоро си в нета,) а за "самовъздигане" има къде по-лесни начини от спора с мисловни инвалиди.

Има ли други теми, които те вълнуват, че вече почна да става малко досадно?

30.08 2013 в 15:21

Нямам представа. Кой я измисли? (Ако може, без "всички знаят" -- Сирия е далече, така че всъщност хората, които знаят, са малко.)

Впрочем, това че са безпросветни троглодити не ги прави по-малко опозиция, така че кавичките не са много на място.