Великобритания няма да участва във военен удар срещу Сирия

30 август 2013 в 07:49 3375 29

Дейвид Камерън приветства България за разследването на атентата. Снимка: EPA / THIERRY ROGE / БГНЕС
Дейвид Камерън приветства България за разследването на атентата. Снимка: EPA / THIERRY ROGE / БГНЕС

В нощта срещу петък британският парламент отхвърли предложението на премиера Дейвид Камерън за евентуална военна операция в Сирия.

Правителството поиска от Камарата на представителите пълномощия за военни удари срещу химическия арсенал на президента Башар Асад.

 Опозиционните лейбъристи обаче блокираха искането с подкрепата на тридесет депутати от Консервативната партия на министър-председателя Дейвид Камерън. Предложението срещна съпротива от 285 гласа, срещу 272, които я подкрепиха. 

"Убеден съм в необходимостта от суров отговор на използването на химически оръжия, но вярвам и в зачитането на Камарата на общините. За мен е ясно, че британският парламент, изразявайки волята на британския народ, не желае военни действия. Разбирам това и ще действам в съответствие с тази воля", каза британският премиер, цитиран от БНР.

Под натиска на опозицията, британският премиер обеща, че би започнал война едва след приключването на разследването в Сирия.

Лидерът на опозицията Ед Милибанд поиска решение за намеса да бъде взето едва след като излезе заключението от проверката на инспекторите за предполагаемата химическа атака в Сирия, и само след като възоснова на изводите на ООН Камарата на общините проведе второ гласуване.

Решението на парламента зачерква възможността за британско участие в международна операция в Сирия, призна министърът на отбраната Филип Хамънд в интервю за Би Би Си.

"Разочарован съм, но разбирам, че сме изправени пред дълбоки подозрения за военно увлечение в Близкия изток, което произлиза най-вече от опита с Ирак през 2003 година. Тази реалност се отрази в решението на парламента", каза министърът.

Междувременно разговорите на петте постоянни членки на Съвета за Сигурност на ООН във връзка със Сирия приключиха без взимането на определено решение. Срещата на „петорката” (Китай, Русия, Великобритания, САЩ и Франция), която се проведе по инициатива на Русия, продължи общо 45 минути. Напускайки заседанието, представителите на петте държави се въздържаха от коментари.

Тема на дискусиите стана предложената от Великобритания проекторезолюция, която предвижда предприемане на всички необходими мерки за защита на гражданите на Сирия, включително възможност за употреба на сила срещу сирийските власти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!