Вътрешният министър: Протестиращите да са спокойни, не ни интересуват

18 октомври 2013 в 22:30 4333 20

Цветлин Йовчев. Снимка: БГНЕС
Цветлин Йовчев. Снимка: БГНЕС

Не се интересуваме от протестиращите хора. Протестиращите могат да бъдат спокойни. Това е изконно право, базова ценност на всяко едно демократично общество. Всички трябва да се борим за правото на хората да протестират. Това заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Йовчев е категоричен, че МВР не разследва хората, които спряха кортежа на премиера на ул. „Гурко”.

Разследваме абсолютно всички случаи на хора, които се опитват да упражнят насилие. Ще застана срещу всеки, който с поведението си създава риск и опасност за българските граждани, каза вътрешният министър.

На 8 октомври излизането на премиера Орешарски от Софийската градска художествена галерия се оказа твърде проблематично, след като стотина протестиращи наобиколиха пазения от полицаи и служители на НСО кортеж и го съпроводиха с освирквания и скандирания „Оставка“ по улиците „Гурко“ и „Раковска“, чак до градинката на „Кристал“.

Само намесата на група моторизирани полицаи и пристигналите с две камионетки подкрепления позволиха на премиерската лимузина и джипа, който я придружаваше, да напуснат блокираните улици.

В СДВР беше образувана преписка по случая, като полицаите се опитват да издирят хората, които са участвали в блокадата на кортежа и са нарушили обществения ред.

Преди седмица от полицията се свързаха с редакцията на OFFNews, като поискаха по официален ред да им бъдат предоставени снимки и видеокадри от въпросната вечер. В района има видеонаблюдение на Столична община и СДВР, но те не обхващали в цялост периметъра на блокадата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!