Увеличиха присъдата на Жоро Инкасото на 12 г.

Елица Мартинова 14 октомври 2013 в 13:25 2895 2

Георги Енев Снимка: Булфото
Георги Енев Снимка: Булфото

Пловдивският апелативен съд увеличи наказанието на Георги Енев, подсъдим по делото за обир на инкасо автомобил, от осем на 12 години лишаване от свобода. 

През юли Пловдивският окръжен съд определи присъда от осем години зад решетките на Енев, станал известен с прякора Жоро Инкасото. Решението на магистратите бе оспорено пред Пловдивския апелативен съд (ПАС).

ПАС е преценил, че по-ниската инстанция неправилно е определила устното разкаяние на Жоро Инкасото като смекчаващо вината обстоятелство.

"Разкаянието и съжалението за извършено престъпление не се извличат само от произнесени думи. подсъдимият е планирал и съзнателно е извършил тежко престъпление. Целеният от подсъдимия резултат е постигнат. Парите са отнети и сктири. Не е ясно за какво съжалява подсъдимият", гласи заключението на ПАС.

 Като смекчаващи вината обстоятелства Окръжният съд е приел факта, че Енев се намира в затруднено финансово положение, че той не представлява сериозна опасност за обществото. За намаляването на присъдата на Окръжния съд са допринесли и обстоятелствата, че застрахователите, съвместно с фирмата-работодател, са възстановили щетите.

Апелативният съд обаче е преценил, че тези аргументи не са легитимни, за да смекчат присъдата на Георги Енев.

На 22 юни 2012 г. обвиняемият изчезна със сумата от 1,5 милиона лева, транспортирани с инкасо автомобил на фирмата, в която работеше като охранител. Няколко дни след обира Георги Енев се укри и беше обявен за национално издирване. Общите усилия обаче не доведоха до резултат, но впоследствие Жоро Инкасото се предаде сам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews