Улица на името на Димитър Пешев предизвика спор в САЩ

09 май 2013 в 14:39 3089 2

Паметникът на Димитър Пешев
Паметникът на Димитър Пешев

Желанието на българското посолство в САЩ да се кръсти улица във Вашингтон на името на Димитър Пешев, изиграл ключова роля в спасяването на близо 50 000 български евреи през Втората световна война, предизвика спор зад Океана.

След посещение в България, американецът Нийл Глик  изключително се  впечатлил от личността на Димитър Пешев и решава да се обърне към посолството ни във Вашингтон с предожение да се даде предложение, да бъде кръстена улица на българина. Българският посланник в САЩ Елена Поптодорова приема идеята присърце и лично праща молба. Общинският съвет на Вашингтон поискал по въпроса да се произнесе Американският музей за Холокоста. От музея изказали становището си, че България прикрива част от историята, свързана с българските евреи. Те настояват България да поеме пълна отговорност за депортирането на евреите от Северна Гърция и Македония. След като тази информация изтече в американската преса, последва и силен отзвук.

Израелският вестник „Аарец” изразил от страниците си мнение по въпроса , че да съгласуваш деянията на отделна личност с тази на целия народ, може да доведе само до трудности. Македонските медии също отразиха случилото се , а създателят на скандалния филм „Трето полувреме“ Дарко Митревски не забрави да припомни за себе си. Той твърди, че бил заплашван от български евродепутати със съд и дори се обръща към Бойко Борисов с думите „Говорим за човешки съдби. За големи лични трагедии. За почернели животи. За всичко онова, което нарече лъжа, а мен нарече лъжец. Аз нямам проблем, че ме наричаш лъжец, от твоята уста звучи като комплимент. Но какво да правим с хората на които им е отнето всичко? И те ли лъжат? Помисли си добре преди да отговориш.“

По въпросът се произнесли и редица американски историци. Те твърдят, че историята на България не е представена коректно и не е показана цялата картина. Пол Шапиро, директор на Центъра за изследване на Холокоста, смята, че ако се кръсти улица във Вашингтон на Димитър Пешев, то това може да доведе до изкривяване на истината.

Димитър Пешев е избран като почетен гражданин на Израел, в сградата на Съвета на Европа в Страсбург има негов бюст, Международната фондация „Раул Валенберг“ изсича медал с неговия лик , има негова паметна плоча в Тел Авив. Дори на остров Ливингстън в Южните Шетландски острови има рид на негово име- Пешев рид. Нито една от тези почести към личността и делото на Димитър Пешев не е предизвиквало дискусия като тази, за това колко точно от миналото си представя България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!