WikiLeaks вади тайни за Студената война

Елица Мартинова 08 април 2013 в 09:47 3838 1

Хенри Кисинджър, Снимка: Reuters
Хенри Кисинджър, Снимка: Reuters

Известният със скандалните си разкрития сайт WikiLeaks ще публикува нови данни, касаещи политиката на САЩ. Този път става дума за периода между 1973 г. и 1976 г., който е един от най-напрегнатите моменти от Студената война.

Новите сведения на WikiLeaks отразяват курса на американската външна политика към различни страни.

В конкретния период решенията на САЩ до голяма степен се определят от Хенри Кисинджър, който тогава е помощник за националната сигурност на президента. Кисинджър е държавен секретар по времето на Ричард Никсън (1969-1974 г.) и Джералд Форд (1974-1977 г.).

Кисинджър се счита за основен подстрекател на преврата, извършен в Чили през 1973 г. от генерал Аугусто Пиночет. В този период американските разузнавателни служби поддържат близки контакти с въстаниците, чиято основна цел е да завземат властта.

Кисинджър е смятан и за ключова фигура за определянето на американските дипломатически отношения по време на Студената война, довела до разпада на СССР.

В най-скоро време WikiLeaks ще публикува база данни от над 1,7 милиона документа, включващи докладни записки на посолствата на САЩ, разузнавателни доклади и кореспонденция на американския Конгрес, касаеща външната политика на стрната.

Повечето от тези документи са били с гриф „секретно“ и „поверително“. Наскоро обаче ограниченият достъп от тях е свален и те стават част от общодостъпните американски архиви.

Базата данни е изготвена под ръководството на Джулиан Асандж, който от миналата година се укрива в посолството на Еквадор във Великобритания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови