Учениците в Сопот спират с протестите

Александра Маркарян 22 януари 2013 в 14:52 1977 2

Учениците от Професионалната гимназия "Генерал Владмир Заимов" Сопот няма да продължат с протестите си. Това стана ясно след среща между лидерите на групата и директорката на училището инж. Катя Адърска-Даскова.

Приблизително 200 ученици протестираха на 21 януари пред вратите на ВМЗ-Сопот с искания техните родители да получат заплатите си. Те издигнаха плакати с надписи "Оставка на правителството!" и "Искаме парите си!". За протеста нямаше разрешение от общината.

"Изразяваме съпричастността си към стачкуващите и подкрепяме вземането на най-доброто политическо решение, но едва ли включването на деца в протести с политически послания е добро за учениците. Днес имах разговор с лидерите на групата, включиха се и представители на синдикалните организации във ВМЗ, предстои и среща с ръководството на заводите, на която децата ще чуят какво се прави, за да могат техните родители да получат възнагражденията си. В тези разговори те сами се убедиха, че има и по-добри начини за изразяване на позиция от нерегламентирани протести", обясни директорът Катя Адърска-Даскова, потърсена от OFFNews за коментар.

На сайта на училището е публикуван и призив към учениците, в който се казва: "Не трябва да се допускат анархични и необмислени действия, които водят до хаос и нарушаване на закона, а това е във вреда и на стачкуващите и на гражданите. Призоваваме учениците да спазват Правилника за дейността на училището, да не се въвличат в нерагламентирани и незаконосъобразни мероприятия, с действията си да не застрашават здравето и живота си. Напомняме,че за времето, през което сте в училище, ние носим отговорност за вас пред родителите ви. Добре обмисляйте своите действия и аргументирайте становището си по случващите се събития, не подхождайте необмислено и импулсивно. Безредиците не решават, а създават проблеми!.

Предстоят ви важни дела - успешно завършване на първия срок, а само след 4 месеца и дванадесетокласниците ще положат държавните си изпити. Успехът ви в образованието ще ви изгради като знаещи личности, отстояващи гражданските си права!".

Директорката категорично отрече появила се информация, че протестиралите ученици са били заплашени от нея с отстраняване от училището по време на разговорите. Заради бягството си от часове по време на протеста учениците са получили неизвинени отсъствия.

"Никога не съм си помисляла да изключвам ученици по такъв повод. Никой директор не би си позволил да направи такова нещо", коментира тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!