Флашмоб срещу насилието над животни пред НДК

Елица Мартинова 23 юни 2013 в 08:24 3376 1

Кучета-водачи на слепи. Снимка: Сергей Антонов
Кучета-водачи на слепи. Снимка: Сергей Антонов

Флашмоб срещу насилието на животни ще се разиграе днес в 10.30 ч. пред НДК.

Организатори на събитието са Сдружение „На Ти с Природата”. Те обясняват, че участниците в постановката ще бъдат маскирани като насилници, пострадали животни и полицаи.

„Ще се разделим на групи и ще разиграем ситуации, в които ще покажем какво трябва да се случва, когато някой стане свидетел на насилие или жестокост към животно. Искаме да онагледим, как трябва да действат институциите – полиция и държавните органи в подобни случаи. Представяме този тежък и болезнен проблем по нестандартен начин, за да поощрим гражданите да сигнализират, а институциите да прилагат Закона за защита на животните по ефективно”, заявяват организаторите.

От Сдружение „На Ти с Природата” споделят, че флашмобът е провокиран от инцидента в Тополово, при който изверг влачи кучето си с кола за наказание.

„Също така искаме да подсетим съдът и прокуратурата в Асеновград да си свършат добре работата и да постановят максимална присъда за изверга от Тополово, който умъртви по особено жесток начин куче, което тегли вързано за колата си, казват още от сдружението и припомнят, че Законът за защита на животните беше приет през 2008 г. В чл. 7 е описано, какво се смята за жестокост към животно. Според чл.325б на Наказателния кодекс, особената жестокост към животните е криминализирана и всеки, който извърши такова престъпление, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1000 до 5000 лева. Когато човек стане свидетел на насилие срещу животно, трябва незабавно да сигнализира органите на МВР и прокуратурата”, информират от Сдружението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!