Тръгва второ дело срещу бившия шеф на железниците

Юлиан Христов 07 август 2012 в 15:29 1602 0

Христо Монов. Снимка: БГНЕС
Христо Монов. Снимка: БГНЕС

Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу бившия изпълнителен директор на БДЖ Христо Монов, съобщиха от прокуратурата.

Монов е обвинен, че в периода от 14 март 2008 година до 6 октомври не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на имуществото на железниците. Освен това той ще отговаря за договор, сключен на 18 декември 2007 година между БДЖ и фирмата Мавимекс. От това са последвали значителни щети в размер на 169 698,76 лева.

Срещу Монов вече има едно дело, по което Монов отговаря за сключването на неизгодни сделки за покупко-продажбата на спални вагони. Според прокуратурата Христо Монов е сключил сделка с швейцарска фирма на цена, по-висока от реалната. Така върху бюджета на БДЖ са били нанесени щети за около 26 млн. лв. - толкова е разликата между договореното и реалната стойност на вагоните - втора употреба. Вагоните са били на близо 40 години и някои от тях са били рециклирани. Всички са оценени еднакво, без да се отчита и индивидуалното състояние на всеки един от тях. На този етап няма данни Христо Монов да се е облагодетелствал от неизгодната сделка, но категорично е установено, че тя е осигурила завидна печалба на фирмата-продавач.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови