Топломерите в София може да се отчитат 2 пъти годишно

09 март 2013 в 12:58 1875 1

Парно. Снимка: БГНЕС
Парно. Снимка: БГНЕС

Два пъти годишно може да се отчитат занапред топломерите в столицата. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред Дарик. В момента се разработва моделът за самоотчет, като контролът ще се осъществява два пъти годишно, вместо един, както досега - годишен и междинен отчет. Това отчитане създава проблеми, тъй като абонатите плащат за всеки месец по "прогнозни" данни (т.е. по данните за потреблението си от предходната година). Освен това досега те плащаха и лихви по тези суми, макар че с икономии може да консумират реално по-малко топлоенергия.

Според Фандъкова, има начини разходът за парноможе да се отчита и ежемесечно, без това да го повиши значително – чрез самоотчет. „Аз не искам да кажа на хората от днес за утре: „Купете си такива уреди, защото това са разходи", добави кметът.

Обмисля се и вариант в апартаментите с хоризонтално отопление, абонатите да могат индивидуално да се отказват от услугите на „Топлофикация София“.

Хората са разколебани и нямат доверие на „Топлофикация-София", коментира кметът на София. Според Фандъкова все пак трябва да се търси отговорност на клиентите, които са допуснали натрупване на големи сметки.

10 % от топлинната енергия в столицата ще може да се получава от изгаряне на част от боклука, припомни още кметът.

Във връзка с темата за софийския завод за преработване на боклука, Фандъкова заяви, че той няма да оскъпи „рязко“ таксата смет на столичани. Тази седмица тя подписа с екоминистъра в оставка Нона Караджова споразумението за евросубсидията за завода от оперативната програма „Околна среда“. Всички процедури по отчуждаване на терени за площадката вече са приключили, готови са и екооценките му. До края на март трябва да има избран изпълнител на завода за боклук в София, посочи кметът.

По план до 2015 г. заводът трябва да бъде готов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!