Токът ще поевтинее с по-малко от 8%, незнайно кога

Елица Мартинова 28 февруари 2013 в 16:02 3183 7

Юлиана Иванова. Снимка: БГНЕС
Юлиана Иванова. Снимка: БГНЕС

„Намалението на цената на тока ще бъде под 8%, но не е ясно дали ще може да влезе в сила от 1 март“, това заяви след заседание на икономическата комисия в парламента председателят на ДКЕВР в оставка Юлиана Иванова.

Тя уточни, че Държавната комисия по енергийно и водно регулиране все още не е излязла със становище по цената на тока.

„Възможно е още тази вечер комисията да се събере на извънредно закрито заседание и да вземе решение. По тази процедура обаче трябва да се проведе и обществено обсъждане, което може да я забави“, обясни Иванова.

Тя направи коментара си след заседанието на икономическата комисия в парламента, в което взеха участие членовете на ДКЕВР в оставка.

Като втора точка от програмата си депутатите трябваше да разгледат мерките за поевтиняване на тока, предложени от народния представител на „Коалиция за България“ Михаил Миков.

Заседанието обаче бе осуетено, след като депутатите на „Коалиция за България“ и ДПС излязоха от залата. Действията им бяха протест срещу решението на комисията по първа точка от дневния ред, с което страната се отказа от проекта за строеж на тръбата „Бургас-Александруполис“. Според „Коалиция за България“ и ДПС решението е взето без същински дебат и доводите на опозицията не са били изслушани. Депутатите на ГЕРБ и „Синята коалиция“ отвърнаха на нападките с обвинението, че ДПС и левицата имат несериозно отношение към проблемите на хората.

Заседанието на икономическата комисия бе отложено за по-късен час днес, в случай, че парламентарните партии се споразумеят и в залата има достатъчен кворум.

Поевтиняването на тока с 8% бе обещано от премиера в оставка Бойко Борисовна 19 февруари - ден, преди кабинетът да подаде оставка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови