НС позволи на ДКЕВР да свали цените на тока

Елица Мартинова 27 февруари 2013 в 14:52 2155 1

Мартин Димитров, Снимка: БГНЕС
Мартин Димитров, Снимка: БГНЕС

Депутатите единодушно приеха промените в Закона за енергетиката, които ще позволят на ДКЕВР да свали цените на тока в най-скоро време.

Измененията са внесени от Мартин Димитров от „Синята коалиция“ и Диан Червенкондев на 25 февруари. Те ще позволят на ДКЕВР да променя цените на тока, когато си поиска. С гласуваните промени в Закона за енергетиката ще бъде възстановен и консултативният съвет към министъра на енергетиката с експерти от граждански организации и синдикати.

Измененията са спешен отговор на исканията на протестиращите за по-ниски тарифи за електроенергия. Те бяха разгледани от икономическата комисия във вторник.

По изключение текстовете бяха гласувани последователно на първо и второ четене. За да отговори възможно най-бързо на исканията от протеста, парламентът е създал организация, която ще позволи на „Държавен вестник“ да обнародва промените още утре. Това ще развърже ръцете на ДКЕВР в максимално кратък срок и комисията ще може да нанесе промени в цените на тока.

Въпреки че всички парламентарни групи изразиха готовност да изпълнят исканията на протестиращите, промените не бяха приети без дебат.

Рамадан Аталай от ДПС изрази съмнение, че текстовете се приемат под обществен натиск и са плод на популизъм. По думите му това със сигурност ще доведе до пропуски в закона.

„И още нещо искам да ви попитам. След като дадем правата на ДКЕВР, вие вярвате ли на сегашната председателка, която търгува с цигари, а не разбира нищо от енергетика“, попита Аталай.

„Текстът, който приемаме, наистина крие опасност. На първо място той дава прекалено широки правомощия на ДКЕВР и това може да бъде опасност. Даваме сериозни правомощия за решение на сериозни въпроси на членовете на комисията, на които не вярваме. Второ, текстовете, така разписани, включват в себе си правомощия за извънредни процедури. Те целят да се защити интересът на потребителите, но създават и предпоставки за злоупотреби“, обясни Иван Иванов от „Синята коалиция“.

Той посочи обаче, че промените са необходими, защото без тях исканията на протестиращите няма да могат да бъдат удовлетворени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!